Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Οι ΗΠΑ ενισχύουν την παρουσία τους στην Κορέα


Οι ΗΠΑ ενισχύουν την στρατιωτική τους παρουσία στην κορεατική χερσόνησο. Την ίδια ώρα ο δικτάτορας της Β. Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν χαρακτηρίζει τις πυρηνικές φιλοδοξίες της χώρας του παράγοντα ειρήνης.

Μολονότι επιχειρούν να υποβαθμίσουν τον κίνδυνο που απορρέει από τις ενέργειες του βορειοκορεατικού καθεστώτος, οι ΗΠΑ ενισχύουν την στρατιωτική τους παρουσία στην κορεατική χερσόνησο. Μετά τα μοντέρνα μαχητικά αεροσκάφη, η Ουάσιγκτον έστειλε στην περιοχή της κρίσης ένα αντιτορπιλικό σκάφος εξοπλισμένο με πυραύλους.
Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσιογραφικές αναφορές, σχεδιάζεται η μεταφορά ενός πλεούμενου ραντάρ παρακολούθησης πιο κοντά στην ακτή του βόρειου τμήματος της κορεατικής χερσονήσου. Παρά τους επιθετικούς τόνους από πλευράς Πιονγκγιάνγκ, η Ουάσιγκτον εκτιμά ότι δεν υφίσταται άμεσος κίνδυνος επίθεσης από την πλευρά της Βόρειας Κορέας. Όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ, δεν υπάρχουν ενδείξεις ευρύτερης στρατιωτικής κινητοποίησης από την βορειοκορεατική ηγεσία.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας καθιστά σαφές ότι σε περίπτωση νέας πρόκλησης εναντίον της χώρας της θα υπάρξει αποφασιστική απάντηση. Έπειτα από συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τον υπουργό Άμυνας, η νέα πρόεδρος της χώρας Παρκ Γκιούν-Ουέ απείλησε την Πιονγιάνγκ με άμεση και ισχυρή αντίδραση χωρίς πολιτική αξιολόγηση. Η Παρκ συνεκάλεσε μάλιστα για σήμερα έκτακτη σύσκεψη με τους υπουργούς που είναι υπεύθυνοι για τους τομείς της ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής, στην οποία πήρε μέρος και ο επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας της χώρας, όπως μετέδωσε το νοτιοκορεατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap.

Η Βόρεια Κορέα δεν εγκαταλείπει τα πυρηνικά της σχέδια

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν εμμένει στα πυρηνικά του σχέδια

Οι παραπάνω εξελίξεις αποτέλεσαν κλιμάκωση της «κατάστασης πολέμου» που είχε κηρύξει το καθεστώς της Βόρειας Κορέας έναντι του Νότου, αντιδρώντας στην κοινή στρατιωτική άσκηση που πραγματοποιούν η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα η Πιoνγκγιάνγκ εξακολουθεί να καταστρώνει τα πυρηνικά της σχέδια και επιμένει στον στρατηγικό της στόχο να εδραιωθεί ως πυρηνική δύναμη. Η Ανώτατη Εθνοσυνέλευση της Βόρειας Κορέας ψήφισε τη Δευτέρα νόμο «για την ενίσχυση της θέσης της χώρας ως κράτος που διαθέτει πυρηνικά όπλα με σκοπό την αυτοάμυνα», όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Πιoνγκγιάνγκ. Μιλώντας ενώπιον υψηλόβαθμων πολιτικών, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν χαρακτήρισε το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του θεμέλιο «ειρήνης και ευημερίας», καθώς, όπως είπε, αποτρέπει τις άλλες χώρες να προχωρήσουν σε κινήσεις που θα οδηγούσαν σε πόλεμο.

Το καθεστώς της Βόρειας Κορέας ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να ξαναθέσει σε λειτουργία τον πυρηνικό αντιδραστήρα στο Γιονγκμπιόν, όπως μετέδωσε σήμερα το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο. Σε αυτόν τον αντιδραστήρα, που είχε τεθεί εκτός λειτουργίας το 2007, είχε γίνει η παραγωγή του πλουτωνίου που χρησιμοποίησε το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ για την πρώτη του πυρηνική δοκιμή τον Οκτώβριο του 2006.

Dpa, Spiegel Online, Άρης Καλτιριμτζής

Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης



ΠΗΓΗ


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο