Του Γιάννη Αγγέλη
Η είδηση χθες δεν ήταν τόσο το τι ανακοίνωσε ο διοικητής της ΤτΕ, κ. Γ. Προβόπουλος - αν και υπήρξαν “μηνύματα” στα λεγόμενά του - αλλά το ότι έκρινε αναγκαίο “να μιλήσει και να εξηγήσει” αυτό που συμβαίνει.
Και είχε τους λόγους του.
Ο βασικός λόγος ήταν ότι έπρεπε να διαβεβαιώσει ως ΤτΕ αλλά και ως ΕΚΤ, τους καταθέτες που έφεραν μετά τον Ιούνιο του 2012 πίσω (από τα “στρώματα” και από το εξωτερικό) στις τράπεζες περί τα 19 δισ. ευρώ, ότι δεν κινδυνεύουν και δεν χρειάζεται... να τα ξαναβγάλουν, παρά τα όσα συμβαίνουν στην Κύπρο.
Ήταν “πειστικός” λένε όσοι τον άκουσαν, αλλά αυτό μένει να αποδειχθεί και στα “γκισέ” των τραπεζών και τα ΑΤMs το επόμενο δίμηνο...
Ο δεύτερος λόγος είχε να κάνει με μία πολύ ευαίσθητη “ισορροπία” εμπιστοσύνης ή ανεμπιστοσύνης -εξαρτάται από την μεριά που το βλέπει κανείς- που υπάρχει στην Ελλάδα μεταξύ πολιτικών και κοινοτικών αρχών, όσο αφορά τις “δεσμεύσεις” και τις υποσχέσεις τους προς αυτούς που υφίστανται τις συνέπειες του μνημονίου εδώ και τρία χρόνια.
Και αυτή η εμπιστοσύνη μετριέται αυτή την στιγμή με την στάθμη των καταθέσεων που, προς το παρόν, δύο εβδομάδες μετά το κυπριακό “ατύχημα”, συγκρατείται στα 165 δισ. ευρώ περίπου.
Αυτή στάθμη είναι που επιτρέπει ακόμα στο καράβι να επιπλέει χωρίς να χτυπάει ξέρες...
Το στοιχείο αυτό είναι εξαιρετικά κρίσιμο γιατί είναι αρκετοί αυτοί που στο οικονομικό επιτελείο αντιμετωπίζουν την στάθμη αυτή όχι σαν το σωσίβιο που έχει επιτρέψει την αποφυγή “ατυχήματος”, αλλά σαν “λίπος” από το οποίο στο αμέσως επόμενο διάστημα, μπορούν να κλείσουν “μαύρες τρύπες” που δημιουργούνται σε πολλούς τομείς της κυβερνητικής πολιτικής.
Στην “ισορροπία” αυτή ο διοικητής της ΤτΕ συμμετέχει εκπροσωπώντας όχι απλά την ΤτΕ αλλά και την ΕΚΤ.
Και εδώ είναι το τρίτο στοιχείο που πρέπει να επισημάνει κανείς ειδικά λόγω της συγκυρίας: Ο κ. Προβόπουλος τάχθηκε ανοικτά κατά της όποιας σκέψης για αναστροφή της διαδικασίας συγχώνευσης της Εθνικής με την Eurobank.
Και αυτό μόλις τρία 24ωρα πριν από το Συμβούλιο της ΕΚΤ στο οποίο είναι εκ των πραγμάτων δεδομένο ότι θα αξιολογηθεί η κατάσταση μετά τις αποφάσεις για τις κυπριακές τράπεζες.
Με άλλα λόγια, αν κάποια μέλη της τρόικας -λέγε με ΔΝΤ- επιμένουν να αφήνουν ανοικτό το θέμα αναστροφής της συγχώνευσης, η ΕΚΤ επιμένει ότι αυτή πρέπει να ολοκληρωθεί και μάλιστα γρήγορα…
Αυτό το “μήνυμα” ήταν αρκετά καθαρό από πλευράς διοικητή της ΤτΕ.
Μένει όμως να δούμε τις επόμενες εβδομάδες το ποιος κάνει τελικά “κουμάντο” στην τρόικα, η Κομισιόν και η ΕΚΤ ή το ΔΝΤ;
Πηγή:www.capital.gr
Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!
Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.