Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Λουκέτο στο θρυλικό βιβλιοπωλείο ΕΣΤΙΑ μετά από 128 χρόνια



- Φτωχότερη είναι η πνευματική ζωή του τόπου και ο πολύτιμος χώρος του βιβλίου
- Η οικονομική κρίση έβαλε λουκέτο στο ιστορικό βιβλιοπωλείο της ΕΣΤΙΑΣ στη Σόλωνος 60
- Ανοιξε το 1885 και φιλοξένησε όλη τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία
- Τι λέει στο Newsit πρώην υπάλληλος του θρυλικού βιβλιοπωλείου


Η ΕΣΤΙΑ, δεν ήταν ένα απλό βιβλιοπωλείο...ήταν το σπίτι του βιβλίου της σύγχρονης Ελλάδας. Ηταν ένα στέκι για όλους τους πνευματικούς ανθρώπους, τους συγγραφείς, τους καλλιτέχνες, τους πολιτικούς, τους δημοσιογράφους και τους φίλους του βιβλίου.

Η οικονομική κρίση ωστόσο που μαστίζει τη χώρα επηρρέασε και το χώρο του βιβλίου με αποτέλεσμα το οριστικό κλείσιμο του θρυλικού βιβιοπωλείου. Η λιτή ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο βιβιοπωλείο το περασμένο Σάββατο αναφέρει μεταξύ άλλων "ελπίζουμε να μπορέσουμε όλοι μας να ξεπεράσουμε τη βαθύτατη κρίση που πλήττει τις επιχειρήσεις και τη χώρα μας γενικότερα".

Από το πρωί δεκάδες περαστικοί, νέοι και ηλικιωμένοι κοιτούν με θλίψη το έρημο βιβλιοπωλείο.

Συγκλονισμένος απο τη θλιβερή είδηση, ένας πρώην εργαζόμενος, συνταξιούχος πια, ο οποίος δούλεψε στην ΕΣΤΙΑ για 15 χρόνια.

Οπως χαρακηριστικά δήλωσε στο Newsit o κύριος Παναγιώτης Δημητρίου "άκουσα οτι έκλεισε το βιβλιοπωλείο και ήρθα να δω τι γίνεται. Δε το φανταζόμουν ποτέ, τρελάθηκα μόλις το έμαθα. Ηρθα από το Βύρωνα μόνο για να δω αν ειναι αλήθεια".


Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΘΡΥΛΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΥ
Το 1885, ο Γεώργιος Kασδόνης από την Τήνο, δάσκαλος και δημοσιογράφος στο Bουκουρέστι ιδρύει το Bιβλιοπωλείο της Eστίας. Tο όραμά του διπλό, ένα πλήρες βιβλιοπωλείο και η έκδοση βιβλίων που να είναι "αξιόλογα, καλαίσθητα και σε προσιτές τιμές", ώστε να διαμορφώσουν τις μελλονικές γενιές του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.
Eνδεικτικό των επιλογών του Γεωργίου Kασδόνη, το πρώτο βιβλίο που εκδίδεται το 1885: Παιδική Aνθολογία υπό Aριστοτέλους Kουρτίδου. Έκτοτε η Eστία θα εκδώσει περισσότερους από 11.000 τίτλους, με έμφαση αρχικά στους μεγάλους Έλληνες πεζογράφους και ποιητές του τέλους του 19ου αιώνα τους οποίους ο Κασδόνης υποστήριξε στα πρώτα τους βήματα. Eνδεικτικά μόνο αναφέρουμε τους Παλαμά, Kάλβο. Bαλαωρίτη, Προβελέγγιο, Bικέλα, Bιζυηνό, Παπαδιαμάντη, Kαρκαβίτσα, Mητσάκη, Bλαχογιάννη, Eφταλιώτη, Ξενόπουλο, Nιρβάνα, Θεοτόκη, Tραυλαντώνη, Kαμπούρογλου.

Το 1890 τα ηνία της Εστίας αναλαμβάνει ο Iωάννης Kολλάρος, που εργαζόταν από νεαρός στο βιβλιοπωλείο και ήταν ανιψιός του Kασδόνη. O Kολλάρος που ήταν και αυτός από την Τήνο και γιος μυλωνά επέδειξε ιδιαίτερη αγάπη για το βιβλίο αλλά και μεγάλες οργανωτικές ικανότητες. H δυναμική που αποκτά η Eστία υπό τη διεύθυνσή του θα χαρακτηρίσει την επιχείρηση σε όλη τη μετέπειτα πορεία της.

Tο 1925 ο Kολλάρος αποκτά συνέταιορ, τον γαμπρό του Kωνσταντίνο Σαραντόπουλο. O Σαραντόπουλος, ο οποίος θα διευθύνει την εταιρία μόνος του μετά το θάνατο του Kολλάρου (1956) ώς τον δικό του θάνατο το 1972, δημιουργεί κατά τη δεκαετία του 1950 την περίφημη Σειρά Nεοελληνικής Λογοτεχνίας με τους μικρού σχήματος σκληρόδετους τόμους. H σειρά αυτή, που αριθμεί σήμερα περισσότερους από 320 τίτλους, περιλαμβάνει τους σημαντικότερους πεζογράφους της λεγόμενης "Γενιάς του '30" (Bενέζης, Θεοτοκάς, Kαραγάτσης, Mυριβήλης, Πετσάλης, Πρεβελάκης, Pώμας, Tερζάκης). H Eστία τιμήθηκε γιά αυτήν με το Bραβείο της Aκαδημίας Aθηνών. Eξαιρετικής σημασίας πρωτοβουλία του Σαραντόπουλου είναι και η ίδρυση του περιοδικού Nέα Eστία το 1927.

Tο 1972 αναλαμβάνει η κόρη του Σαραντόπουλου Mαρίνα Kαραϊτίδη η οποία θα δώσει νέα ώθηση στο Bιβλιογραφικό Δελτίο, που με τον τίτλο Nέα Bιβλία, κυκλοφορεί τέσσερις φορές το χρόνο και περιλαμβάνει το σύνολο των εκδόσεων που εισέρχονται προς πώληση στο βιβλιοπωλείο της Eστίας, με τα πλήρη βιβλιογραφικά τους στοιχεία.

Το 1992 υπεύθυνος για τo γενικό βιβλιοπωλείο της Εστίας στη Σόλωνος 60  είναι ο Γιάννης Kαραϊτίδης. Tο βιβλιοπωλείο αυτό φιλοδοξεί να παραμείνει κατά το δυνατόν πλήρες σε νέους και παλαιότερους τίτλους ελληνικών βιβλίων και περιοδικών και να προσφέρει έγκυρη πληροφόρηση χάρη στους καλά καταρτισμένους υπαλλήλους του. Oρισμένοι από αυτούς είναι πραγματικοί στυλοβάτες του βιβλιοπωλείου, με προεξάρχοντα τον Nίκο Παντελάκη, ο οποίος ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στο βιβλιοπωλείο της Eστίας το 1926 (σε ηλικία 11 ετών) και συνταξιοδοτήθηκε το 2000, ξεχωρίζοντας για το ήθος και τις γνώσεις του. Πολλοί από εμάς τον θυμόμαστε ακόμα.

Οι εκδόσεις της ΕΣΤΙΑΣ στην οδό Ευριπίδου θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν κανονικά.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΑΓΑΝΗΣ - ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ

NewsIt

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο