Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Επενδύσεις ύψους 60.000.000 δολαρίων από την Energean Oil&Gas στο κοίτασμα Πρίνου

Πανηγυρικό χαρακτήρα είχε η σημερινή παρουσίαση του νέου επενδυτικού -γεωτρητικού προγράμματος της εταιρείας Energean Oil & Gas παρουσία του υπουργού Ενέργειας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη, καθώς ύστερα από δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια αδράνειας η ελληνική αγορά έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων δραστηριοποιείται και πάλι έχοντας.....


 ως στόχο την ενίσχυση της εθνικής οικονομίας και σηματοδοτώντας ένα νέο ξεκίνημα στο τομέα της αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Ο κ. Μανιάτης όχι μόνο δεν έκρυψε τη μεγάλη του ικανοποίηση για τη σημαντική εξέλιξη αλλά τόνισε ότι πριν από δυο χρόνια «βρισκόμασταν στο σημείο μηδέν όσον αφορά τη αξιοποίηση των υδρογονανθράκων. Δεν υπήρχε νομοθετικό πλαίσιο, δεν υπήρχε τεχνογνωσία, δεν υπήρχε αξιοπιστία στην ελληνική αγορά, δεν υπήρχε καθεστώς αδειοδοτήσεων. Όλα ήταν ανιχνεύσιμα, και μέσα σε δυο χρόνια χάρη σε μια ομάδα λιγοστών ανθρώπων χάρη στη στήριξη ελλήνων επιστημόνων και με τη συνεργασία ελληνικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων καταφέραμε το ακατόρθωτο. Όλα όσα πετύχαμε έγιναν χάρη στην ελληνική τεχνογνωσία από Έλληνες επιστήμονες για να φτάσουμε σήμερα να πιστεύουμε ότι υπάρχει ελπίδα και προοπτική στην ανάπτυξη της χώρας».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος ευχαρίστησε προσωπικά το γενικό γραμματέα του ΥΠΕΚΑ Κώστα Μαθιουδάκη αλλά και τον προκάτοχό του Βαγγέλη Λιβιεράτο όπως επίσης και πολλά στελέχη του ΥΠΕΚΑ για το μεγάλο αγώνα που έδωσαν και τη συλλογική προσπάθεια που κατέβαλαν ώστε το θέμα της αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων να ξεκολλήσει.

Ο κ. Μανιάτης επαίνεσε την αξιοπιστία και τη συνέπεια που επέδειξε η Energean Oil & Gas μαζί με τη θυγατρική της Kavala Oil στην εξόρυξη των υδρογονανθράκων αλλά και στις συνεχείς επενδύσεις που υλοποιεί στη χώρα. Συμπλήρωσε μάλιστα πως σε μια εποχή που κάποιοι έβγαζαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό για να μη τα χάσουν, υπήρχαν επιχειρηματίες που έπαιρναν το ρίσκο και επένδυαν στη χώρα, υπήρχαν εργαζόμενοι που εργάστηκαν και εργάζονται με ζήλο σε αυτές τις επενδύσεις και υπήρχαν τοπικές κοινωνίες που στήριξαν αυτό το έργο. «Η σημερινή εκδήλωση», τόνισε ο υπουργός αποτελεί ένα τρανό παράδειγμα ότι η Ελλάδα μπορεί να παράγει νέο πλούτο και μπορεί να ζει χωρίς δανεικά».

Αναφερόμενος στο τι ίσχυε όλα τα προηγούμενα χρόνια σημείωσε με έμφαση ότι κάποιοι προσπάθησαν να κάνουν «αρπαχτές» με τον ορυκτό πλούτο της χώρας υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικό σε κάθε προσπάθεια εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας. Μάλιστα έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την Καβάλα λέγοντας ότι εδώ και τριάντα χρόνια γίνονται επενδύσει εξόρυξης και δεν «άνοιξε ρουθούνι» γιατί η πολίτες και οι αρχές δείχνουν εμπιστοσύνης στους επενδυτές και βλέπουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη προστασία και τη διαφύλαξη του φυσικού και θαλάσσιου περιβάλλοντος».

Ο κ. Μανιάτης χαρακτήρισε την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων εθνική υπόθεση υπογραμμίζοντας την κοινή γραμμή που ακολούθησαν όλες οι μέχρι σήμερα οι ελληνικές κυβερνήσει προς αυτή την κατεύθυνση με επιστέγασμα τη μεγάλη γεωπολιτική επιλογή του αγωγού ΤΑΡ που θα μεταφέρει το αζέρικο αέριο στην Ιταλία δια μέσου της Ελλάδας. Τόνισε τη συμβολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και των πρώην πρωθυπουργών Γ. Παπανδρέου, Λ. Παπαδήμα, υπογραμμίζοντας ότι το τελευταίο ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στο Μπακού ήταν καθοριστικής σημασίας. Έκανε επίσης λόγο για διακομματική συμπεφωνημένη απόφαση όλων των κυβερνήσεων απέναντι σε μια μεγάλη απόφαση με εθνική διάσταση ν' αξιοποιηθούν τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων υιοθετώντας όμως τους αυστηρότερους περιβαλλοντικούς κανόνες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αυτό ο τόπος έχει μια εθνική προτεραιότητα να γίνει κόμβος ενεργειακός της νοτιοανατολικής Μεσογείου και της νοτιοανατολικής Ευρώπης» σημείωσε με έμφαση ο Γιάννης Μανιάτης και συμπλήρωσε: «οι μεγάλοι αγώνες είναι μπροστά μας και πρέπει να κινηθούμε με ταχύτητα και μεθοδικότητα σε πάρα πολλούς τομείς όπως οι αδειοδοτήσεις, οι σύναψη διακριτικών και διεθνικών συνεργασιών, η υλοποίηση συγκεκριμένων στόχων, η εξασφάλιση χρημάτων. Μόνο έτσι η αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων έχουν μέλλον στην Ελλάδα, μόνο έτσι θα πείσουμε στους έλληνες και ξένους επενδυτές ότι στην Ελλάδα υπάρχει συνέπεια και σταθερότητα και οι αγορές μπορούν και πρέπει να μας εμπιστευτούν».

Εγκαίνια του νέου επενδυτικού προγράμματος της Energean Oil & Gas ύψους 60.000.000 δολαρίων

Επενδύσεις συνολικού ύψους 60.000.000 δολαρίων θα υλοποιήσει το αμέσως επόμενο διάστημα η εταιρεία εξόρυξης και αξιοποίησης υδρογονανθράκων Energean Oil & Gas από κοινού με τη θυγατρική της Kavala Oil, όπως ανακοίνωσε σήμερα το πρωί, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas Μαθιός Ρήγας στη διάρκεια ανοιχτής εκδήλωσης στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας.

Ο κ. Ρήγας σημείωσε ότι πρόκειται για συνολικά τέσσερεις γεωτρήσεις στο υφιστάμενο κοίτασμα του Πρίνου, (μια παραγωγική, μια εισπίεσης νερού και μια για την αύξηση της απολιψημότητας του πετρελαίου). Οι νέες γεωτρήσεις θα διπλασιάσουν την παραγωγή από τα 2.500 βαρέλια που είναι σήμερα στα 4.000 βαρέλια πετρέλαιο ημερησίως. Ο κ. Ρήγας σημείωσε ότι το 1980 η εκτίμηση ήταν πως ο Πρίνος θα δώσει 64 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο και μέχρι σήμερα έδωσε 120 εκατομμύρια βαρέλια «και συνεχίζει το κοίτασμα να έχει μέλλον. Το πετρέλαιο όμως δεν βγαίνει χωρίς χρήματα και χωρίς νέες επενδύσεις. Προς αυτή τη κατεύθυνση συνάψαμε μια συμφωνία με την BP για ν’ αγοράζει το πετρέλαιο, ωστόσο αυτή η συμφωνία ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί λόγω των ΕΛΠΕ. Είναι όμως μια στραγγιστική συμφωνία που θα μας υποστηρίξει σε πολλά επίπεδα δίνοντας τεχνογνωσία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο κοίτασμα «Ε» που ανακαλύφθηκε 2001 για την αξιοποίηση του οποίου θα υλοποιηθεί επένδυση 100.000.000 δολαρίων που θα ξεκινήσει το 2014. Ήδη στο κοίτασμα έγινε το 2010 μια κεκλιμένη (οριζόντια) γεώτρηση 5,5 χλμ. από την πλατφόρμα του Πρίνου. Η νέα επένδυση προβλέπει τέσσερις γεωτρήσεις και κατασκευή νέας πλατφόρμας, συνδεδεμένη με αυτή του Πρίνου. Η εκτιμώμενη αρχική παραγωγή ανέρχεται στα 3.000 βαρέλια πετρέλαιο ημερησίως, ενώ τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα ανέρχονται στα 6,3 εκατομμύρια βαρέλια.
Από τις παραπάνω επενδύσεις στον Πρίνο, στο βόρειο Πρίνο και το «Ε» το ελληνικό δημόσιο εκτιμάται ότι θα εισπράξει συνολικά 300.000.000 δολάρια εκτός του περιφερειακού φόρου που προβλέπεται σύμφωνα με τη νέα σύμβαση και θα διανεμηθεί στην τοπική κοινωνία της Καβάλας μέσω των ΟΤΑ.

Μέσα στο επενδυτικό πρόγραμμα της Energean Oil & Gas ήταν η διενέργεια νέων σεισμικών της θαλάσσιας περιοχής του Πρίνου προκειμένου να υπάρξει αναγνώριση καινούργιων γεωτρητικών στόχων. Ο κ. Ρήγας υπογράμμισε ότι η εξόρυξη του πετρελαίου δεν είναι εύκολη υπόθεση και δεν θα πρέπει να λέγονται μεγάλα λόγια σημείωσε μάλιστα ότι στο Ισραήλ χρειάστηκε να γίνουν τριάντα γεωτρήσεις πριν βρεθεί αξιοποιήσιμο κοίτασμα. Συμπλήρωσε ακόμα ότι για να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν οι επενδύσεις στην αξιοποίηση των γεωτρήσεων χρειάζεται εμπιστοσύνη στους έλληνες μηχανικούς και γεωλόγους. Χρειάζονται συνεργασία με μεγάλους ξένους επενδυτές, χρειάζεται σταθερότητα στην οικονομία και στο πολιτικό σύστημα της χώρας χρειάζονται καταρτισμένα στελέχη.

Αναφέρθηκε επίσης στη μεγάλη υποστήριξη που είχε μέχρι σήμερα η εταιρεία από την ελληνική κυβέρνηση στην υλοποίηση των επενδύσεων και τόνισε ότι τα χρήματα που θα δαπανηθούν στο επενδυτικό πρόγραμμα πρέπει ν’ αποδώσουν, εφόσον αποδώσουν τότε θα υπάρξουν σημαντικά οφέλη και νέες θέσεις εργασίας. Σήμερα η Energean Oil & Gas απασχολεί συνολικά 300 άτομα προσωπικό.

Ο κ. Ρήγας, ολοκληρώνοντας την παρουσία του επενδυτικού προγράμματος αναφέρθηκε και στις προσδοκίες της κοινοπραξίας Energean Oil & Gas και Petra Petroleum αναφορικά με την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα Ιωάννινα και το Κατάκολο, μετά τα αποτελέσματα που σχετικού διαγωνισμού που ανακοίνωσε πρόσφατα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. Ο Μαθιός Ρήγας κάνει λόγο για μια περιοχή με πολύ μεγάλες δυσκολίες, με δύσβατες εκτάσεις αλλά με σοβαρές πιθανότητες να βρεθεί φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

«Υπήρχε η γεώτρηση της Enterprise το 2000», επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas, «που δεν έφτασε ποτέ στο γεωλογικό της στόχο, έφτασε όμως σ’ ένα βάθος 4.000 μέτρων. Είναι μια δύσκολη γεώτρηση, όπου θα πρέπει ή να συνεχίσουμε στην παλιά ή να κάνουμε μια νέα αρχή σε μια εξαιρετικά δύσβατη περιοχή συν το δύσκολο κομμάτι της περιβαλλοντικής προστασίας. Τα Ιωάννινα είναι μια πολύ ελπιδοφόρα περιοχή, με υψηλό ρίσκο και επιπλέον χρειάζεται να έχουμε την τύχη με το μέρος μας. Αν βρεθεί κάτι στα Ιωάννινα, θα μιλάμε για κάτι πολύ μεγάλο, μεγαλύτερο από τη λεκάνη του «Πρίνου». Δε θέλω να βάλω νούμερα. Μιλάμε όμως για μια έκταση 4.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, όταν στον «Πρίνο» έχουμε να αξιοποιήσουμε μια έκταση 600 τετραγωνικών χιλιομέτρων».

Να σημειωθεί πως η πρώτη φάση των επενδύσεων στα Ιωάννινα θα φτάσει στα 10.000.000 δολάρια και εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες το κόστος της συνολικής επένδυσης σε πλήρη ανάπτυξη θα φθάσει τα 50.000.000 δολάρια.

Όσον αφορά το Κατάκολο ο κ. Ρήγας σημείωσε ότι επειδή πρόκειται για μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους «ο σχεδιασμό μας είναι να γίνει μια οριζόντια γεώτρηση από τη στεριά ώστε να μην υπάρξει καμία διατάραξη του περιβάλλοντος» σημειώνοντας ότι πρωταρχικό μέλημα της εταιρείας είναι ο απόλυτος σεβασμός στο περιβάλλον και τους ανθρώπους.

πηγή: kathimerini.gr

planet-GREECE.blogspot.com

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο