Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Αντιμετώπιση του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού στις βαμβακοκαλλιέργειες της Βοιωτίας

Οδηγίες για την αντιμετώπιση του πράσινου σκουλιού στο βαμβάκι εξέδωσε η Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας ενώ παράλληλα προχωρά και σε ενημέρωση για την υφιστάμενη κατάσταση.
Το σχετικό δελτίο  γεωργικών προειδοποιήσεων ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας στη βαμβακοκαλλιέργεια καταρτίστηκε από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Βοιωτίας, σε συνεργασία με το Π.Κ.Π.Φ. και Π.Ε. Μαγνησίας και απευθύνεται στους βαμβακοπαραγωγούς, με σκοπό την ενημέρωσή τους, για την αποτελεσματική φυτοπροστασία της βαμβακοκαλλιέργειας.
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση την εποχή αυτή οι βαμβακοκαλλιέργειες βρίσκονται στο βλαστικό στάδιο της έναρξης του ανοίγματος των καρυδιών ενώ «οι συλλήψεις ακμαίων στο δίκτυο των φερομονικών παγίδων παρουσιάζουν τις τελευταίες ημέρες απότομη αύξηση, τόσο για το πράσινο, όσο και για το ρόδινο σκουλήκι» με την αύξηση να είναι πολύ μεγαλύτερη για το πράσινο σκουλήκι που εμφανίζεται σε όλες τις περιοχές βαμβακοκαλλιέργειας του νομού.
Γενικά οι μέχρι τώρα επιτόπιοι έλεγχοι και οι δειγματοληψίες που έχουν διενεργηθεί από τους γεωπόνους της αρμόδιας υπηρεσίας στις περιοχές που εμφανίζουν μία αυξανόμενη δραστηριότητα ακμαίων του πράσινου σκουληκιού, «δεν έδειξαν προσβολές σε ανησυχητικό στάδιο, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που έγιναν επεμβάσεις κυρίως με εντομοκτόνα βακίλου».
Σύμφωνα με τις οδηγίες στις όψιμες καλλιέργειες οι παραγωγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να προβαίνουν σε ελέγχους τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.
Οι αντίστοιχοι επιτόπιοι έλεγχοι και οι δειγματοληψίες που διενεργήθηκαν για το ρόδινο σκουλήκι, κυρίως σε περιοχές με αυξημένες συλλήψεις ακμαίων, δεν έδειξαν προσβολές στα άνθη ενώ οι βαμβακοκαλλιέργειες όλων των περιοχών «βρίσκονται συνεχώς υπό στενή παρακολούθηση, για την έγκαιρη διαπίστωση πιθανής έξαρσης εντομολογικής προσβολής, σε επίπεδα ανώτερα από τα όρια επέμβασης».
Επίσης οι αρμόδιοι συστήνουν στους παραγωγούς να κάνουν ορθολογική χρήση των αζωτούχων λιπασμάτων, καθώς επίσης και της άρδευσης, τόσο ως προς την ποσότητα νερού ανά άρδευση, όσο και ως προς τον αριθμό των αρδεύσεων.
Ακόμα αυτή την εποχή και σε αυτό το στάδιο της καλλιέργειας, οι ψεκασμοί εναντίον του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού συνιστάται να γίνονται «μόνο εφόσον μετά από τακτικές επιτόπιες παρατηρήσεις και δειγματοληψίες, διαπιστώνεται υπέρβαση των προτεινόμενων ορίων επέμβασης».
Προκειμένου οι βαμβακοκαλλιεργητές να έχουν σαφή εικόνα του κινδύνου προσβολής των καλλιεργειών τους από το πράσινο και το ρόδινο σκουλήκι, συστήνεται ως απαραίτητο, να επισκοπούν τις καλλιέργειές τους δύο φορές την εβδομάδα και συγκεκριμένα:
Για το πράσινο σκουλήκι θα πρέπει δε να επεμβαίνουν με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, μόνο όταν διαπιστώνουν πάνω από 4 μικρές προνύμφες (μήκους μέχρι 1 εκατοστό) σε 100 τυχαία επιλεγμένα φυτά (διασχίζοντας όλη την έκταση διαγωνίως) ή εναλλακτικά πάνω από μία νεαρή προνύμφη στα φυτά ενάμισι μέτρου επί της γραμμής. Στην περίπτωση επανάληψης του ψεκασμού, καλό είναι να χρησιμοποιούνται φυτοπροστατευτικά προιόντα με διαφορετικό τρόπο δράσης.
Για το ρόδινο σκουλήκι το όριο επέμβασης όσον αφορά την προσβολή στα άνθη σε όψιμες καλλιέργειες είναι είκοσι προσβεβλημένα άνθη (ροζέτες) σε δείγμα 100 ανθέων, από τουλάχιστον πέντε αντιπροσωπευτικά σημεία της φυτείας.
Το όριο επέμβασης στα νεαρά καρύδια είναι πέντε ως οκτώ προνύμφες μέσα σε καρύδια ηλικίας περίπου δύο ως τριών εβδομάδων, σε τυχαίο δείγμα που λαμβάνεται κατά τη διαγώνιο της φυτείας.
Οι επεμβάσεις είναι αποτελεσματικές μόνο όταν διενεργούνται έγκαιρα, δηλαδή πριν οι νεαρές προνύμφες του ρόδινου σκουληκιού εισχωρήσουν μέσα στο καρύδι.
Οι ψεκασμοί καλό είναι να διενεργούνται βραδινές ώρες για την προστασία των μελισσών και διότι τα ακμαία του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού είναι περισσότερο δραστήρια κατά τη διάρκεια της νύχτας και οι βαμβακοπαραγωγοί «είναι αποκλειστικά και μόνοι υπεύθυνοι για την επιλογή των επεμβάσεων, σχετικά με τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, τον τρόπο και το χρόνο εφαρμογής τους στις συνθήκες της καλλιέργειάς τους, καθώς και για τους λοιπούς χειρισμούς, που συμβάλουν στις ποσοτικές και ποιοτικές αποδόσεις της καλλιέργειας».
Τέλος σε κάθε περίπτωση πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες εφαρμογής των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, την συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας, το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηρίασης, να ειδοποιούνται οι μελισσοκόμοι της περιοχής για την απομάκρυνση των μελισσoσμηνών τους και οι ψεκασμοί να εφαρμόζονται αμέσως με την δύση του ηλίου.
Γ.ΜΠΑΡ.

ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο