Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Μετάλλευμα 16 δισ. πωλείται μαζί με τη ΛΑΡΚΟ

Πωλητήριο στη ΛΑΡΚΟ και στα ορυχεία της, με μετάλλευμα αξίας περίπου 16 δισ. ευρώ μετά την επεξεργασία του, βάζει μέχρι τις 31 Αυγούστου η κυβέρνηση, που καταλήγει στην απόφαση να δημιουργήσει νέα εταιρεία. Ανοίγει έτσι ξανά θέμα τεμαχισμού της ΛΑΡΚΟ και απολύσεων-προσλήψεων των εργαζομένων της, σε νέα εταιρεία, με διαδικασία τύπου ΕΡΤ.
Το σενάριο διχοτόμησης της εταιρείας παραμένει, με όσα είπε η κυβέρνηση στους εργαζομένους, παρά την πρόθεσή της να δώσει στον ίδιο αγοραστή εργοστάσιο και ορυχεία - έστω και σε δύο διαφορετικές διαγωνιστικές φάσεις, μέσω περίπλοκης διαδικασίας.

Σε 24ωρη απεργία

Το σχέδιο που θυμίζει στους εργαζομένους την περίπτωση της ΕΡΤ ξεσήκωσε χθες την τοπική κοινωνία σε Φθιώτιδα και Εύβοια. Για σήμερα οι εργαζόμενοι έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία και θα πραγματοποιήσουν το μεσημέρι συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Το σωματείο υπολογίζει πως η ΛΑΡΚΟ απασχολεί συνολικά περίπου 1.500 εργαζομένους (με κάθε είδους σχέση εργασίας) κι όχι μόνον 1.000. Λένε πως φθάνουν σε περίπου 12.500 οι ΑΦΜ των απασχολουμένων σε συναφή επαγγέλματα, τα οποία υποστηρίζονται από τις δραστηριότητες της εταιρείας. Από κυβερνητικής πλευράς πάλι, υποστηρίζεται ότι «δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις».

Η κυβέρνηση εμφανίζεται να προωθεί τη λύση της πώλησης όλης της εταιρείας στον ίδιο αγοραστή. Οπως είπε στην «Ε» ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων Ανδρέας Κορέτζελος, η λύση που τους περιέγραψαν στη συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών προέβλεπε διάσπαση της εταιρείας. Ειδικότερα:

**Δημιουργείται νέα εταιρεία, η ΛΑΡΚΟ 3 που θα περιλαμβάνει τη Λάρυμνα, το μεταλλείο του Αγ. Ιωάννη και το λιμάνι της εταιρείας.

**Η ΛΑΡΚΟ 3 πωλείται πρώτη και ο αγοραστής θα πάρει μετά και τα μεταλλεία, έχοντας δικαίωμα να υποβάλει μεγαλύτερη προσφορά, αν πλειοδοτήσει άλλος σε διαγωνισμό...

Αντιπρόταση των εργαζομένων

Για την ώρα δεν υπάρχει ενδιαφερόμενος που να θέλει μόνον το εργοστάσιο, αν δεν έχει και τα μεταλλεία. Αλλωστε, το εργοστάσιο είναι διαμορφωμένο να επεξεργάζεται συγκεκριμένο μετάλλευμα «φτωχό» σε νικέλιο και δεν καλύπτεται από εισαγωγές.

Οι εργαζόμενοι απέρριψαν την πρόταση αυτή και έκαναν αντιπρόταση:

**Να γίνει επένδυση 2-3 εκατ. ευρώ, τα οποία διαθέτει η εταιρεία, μέσα σε έξι μήνες. Αυτό, λένε, θα επιτρέψει την επεξεργασία 2 εκατ. τόνων «σκόνης», με υψηλή περιεκτικότητα νικελίου και θα φέρει 160 εκατ. ευρώ στο ταμείο της εταιρείας.

**Να δεχθεί η ΔΕΗ να μειώσει λίγο τις τιμές της, γιατί από πέρσι και ύστερα από ένα τρίμηνο φθηνού τιμολογίου, επανήλθε σε τιμολόγιο με 68 ευρώ τη μεγαβατώρα.

**Να επιστραφούν τα 68 εκατ. ευρώ ΦΠΑ που δεν έχουν αποδοθεί στην εταιρεία από το Δημόσιο.

Ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, Ανδρέας Κορέτζελος, καταγγέλλει ότι η διχοτόμηση της εταιρείας για να γλιτώσει την επιστροφή κρατικών ενισχύσεων 130 εκατ. ευρώ, «είναι ανύπαρκτο ζήτημα».

Πρόκειται, λέει, για παλαιό δάνειο 50 εκατ. ευρώ της ΑΤΕ που εξοφλείται με επιτόκιο πιστωτικής κάρτας, 15%. Υποστηρίζει, ακόμα, πως «ο τεμαχισμός της εταιρείας βάζει στη διεκδίκηση των ορυχείων το πολυεθνικό γκρουπ Cunico Resourses, με βιομηχανία στα Σκόπια, η οποία επεξεργάζεται επίσης φτωχό σε νικέλιο μετάλλευμα».

ΝΙΚΟΣ ΚΩΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο