Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Ο Ηγούμενος της Μονής Σαγματά υποψήφιος για τη Μητρόπολη Αργολίδας

Υποψηφιότητες και παρασκήνιο για τη Μητρόπολη Αργολίδος

ΕΝΑ ΕΤΕΡΟ, παλαιό στην ουσία, θέμα που τελευταία απασχολεί αφορά τους γηραιούς και ασθενείς μητροπολίτες που αδυνατούν να ανταποκριθούν στο έργο τους, υπόθεση που συνδέεται με το περίφημο ζήτημα της θέσπισης ορίου ηλικίας.

Η τελευταία παράμετρος, το όριο, δεν υπάρχει στην ατζέντα, το πρόβλημα ωστόσο είναι γνωστό τοις πάσι και υπαρκτό.

Η κακοήθεια και το αμαρτωλό παρελθόν (μέχρις ενός σημείου, ευλόγως) κάνουν ορισμένους να συνδέουν την υπόθεση αυτή με πιθανές ενδόμυχες επιδιώξεις του αρχιεπισκόπου, ήγουν παραιτήσεις και εκλογή φίλα προσκείμενων στον ίδιο αρχιερέων.

Το σενάριο αυτό, κλασικό, διακινείται και δείχνει ότι ουδόλως γνωρίζουν τον κ. Ιερώνυμο, καθώς ορισμένες περιπτώσεις που αφορούν επί δεκαετίες συνεργάτες του, που συνολικά ούτε πέντε δεν είναι, στην πλειοψηφία τους έχουν εκλεγεί.

Γηρατειά και αρρώστιες

Από κει και πέρα, είναι σε όλους γνωστό ότι περίπου δέκα αρχιερείς (παρ' ότι γνωρίζουμε δεν αναφέρουμε ονόματα σεβόμενοι θεσμό και πρόσωπα), τόσο στην Αττική, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, αντιμετωπίζουν προβλήματα για λόγους γήρατος ή υγείας, ενώ τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τη φημολογία, προστέθηκε και μία περίπτωση που αφορά σε κατηγορίες για οικονομικές ατασθαλίες.

Παρ' ότι μισητός ή αιρετικός, ο προηγούμενος πάπας, εκών άκων, πρόσφερε ένα παράδειγμα.

Επίσης, είναι γνωστό ότι είθισται το οικογενειακό περιβάλλον να αποτελεί εμπόδιο σε τυχόν παραιτήσεις.

Θα μπορούσε να αναφέρει κανείς ανεκδοτολογικού χαρακτήρα περιπτώσεις που αναδεικνύουν ξεκάθαρα τα προβλήματα σε διοίκηση και δια ποίμανση.

Η μόνη θεσμική δικλίδα παραμένει η ενεργοποίηση της σχετικής ρύθμισης του Καταστατικού Χάρτη, που προβλέπει σύσταση επιτροπής που αποτελείται και από γιατρό για την επιτόπια διακρίβωση της κατάστασης, απόφαση που λαμβάνεται από τη Σύνοδο, στην οποία επιστρέφει η εισήγηση της επιτροπής.

Αυτό, αναφέρουν οι πληροφορίες, θα συμβεί σε δεύτερο χρόνο, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οπότε εκλογές θα πραγματοποιηθούν στην επόμενη σύγκληση της Ιεραρχίας, τον Φεβρουάριο.

Στο μεταξύ, αποτελεί πιθανό ενδεχόμενο να υπάρξουν απώλειες, διότι ορισμένοι αρχιερείς αντιμετωπίζουν πραγματικά σοβαρά προβλήματα υγείας (μία περίπτωση λέγεται ότι είναι σχεδόν ίδια με του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου).

Φυσιολογικά, εντός του 2014 και μέχρι την επόμενη Ιεραρχία του επόμενου Οκτωβρίου, θα έχουμε πιθανόν αρκετές εκλογές. Εκλογές έχουμε και τώρα, αυτές που αφορούν την κάλυψη της Μητρόπολης Αργολίδος.

Η εικόνα έχει ξεκαθαρίσει ως προς τις επικρατέστερες υποψηφιότητες που συνοψίζονται σε δύο, αυτές του σημερινού βοηθού επισκόπου Επιδαύρου Καλλίνικου Κορομπόκη και του αρχιμανδρίτη Νεκτάριου Αντωνόπουλου, ηγούμενου της ιστορικής Μονής Σαγματά στη Βοιωτία.

Η αργολική γη θα πρέπει να είναι ικανοποιημένη, διότι και οι δύο υποψηφιότητες διακρίνονται για τις ικανότητες και το φρόνημα.

Τα προβλήματα, ερχόμενοι στο παρασκήνιο, ξεκινούν από την τελευταία διαπίστωση, καθώς ορισμένοι αρχιερείς λέγεται ότι θα προκρίνουν την υποψηφιότητα του βοηθού επισκόπου για λόγους που δεν έχουν να κάνουν με το πρόσωπο αλλά με άλλου χαρακτήρα σκοπιμότητες, ήγουν αντίδραση σε επιλογές του αρχιεπισκόπου.

Στην κατεύθυνση αυτή φέρονται να κινούνται οι μητροπολίτες Καισαριανής Δανιήλ και Σύρου Δωρόθεος.

Ευστάθιος και αλήθειες

Εντελώς διαφορετική και διαυγής είναι η στάση του μητροπολίτη Σπάρτης Ευστάθιου, τον οποίο ορισμένοι επιχειρούν να εμφανίσουν ως συμπλέοντα με τους προαναφερθέντες.

Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Ευστάθιος, ο οποίος γνωρίζει προσωπικά και τους δύο πολύ καλά, θεωρεί ισάξιες τις δύο υποψηφιότητες, έχει καταστήσει σαφές σε ποιον δίνει το αναγκαστικό πρόκριμα στο μονοπρόσωπο, γεγονός που γνωρίζει και ο κ. Ιερώνυμος (παρεμπιπτόντως, οι δύο εκκλησιαστικοί άνδρες, που ήταν αντίπαλοι στις αρχιεπισκοπικές εκλογές, διατηρούν άριστες σχέσεις).

Ο Αρχιεπίσκοπος, τώρα, υπήρξε ο ίδιος ηγούμενος της Μονής Σαγματά, γνωρίζει εδώ και δεκαετίες τον κ. Νεκτάριο και είναι φυσιολογικό να κλίνει προς την υποψηφιότητά του, χωρίς αυτό να σημαίνει τίποτε.

Ο ηγούμενος της μονής, ο οποίος διατηρεί από χρόνια πολύ καλές σχέσεις με τον μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιο, είναι γνωστός σε ευρύτερα στρώματα λόγω της έντονης συγγραφικής του δραστηριότητας, ενώ είναι αυτός που ανέδειξε τη μορφή του Ουκρανού ιατρού χειρουργού, κατόπιν Αγίου Λουκά Συμ φερουπόλεως και Κριμαίας.

Είναι βέβαιο, γιατί ακούγονται πολλά ανέκδοτα στον εκκλησιαστικό χώρο, ότι, στην περίπτωση που εκλεγεί, δεν θα αγιοποιηθεί ο Ιωάννης Καποδίστριας, κάτι που θα ήθελαν, υποτίθεται, οι Ρώσοι.
romfea.gr

ΘΗΒΑ GR


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο