Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Εύθραυστο το προσχέδιο του προϋπολογισμού με τον φόβο νέων μέτρων

Μια μέρα μετά το μήνυμα που έστειλε ο Πρωθυπουργός στους Ευρωπαίους ηγέτες από τις Βρυξέλες, να επιδείξουν αλληλεγγύη στην Ελλάδα, άκουσε τις απόψεις του Αυστριακού τεχνοκράτη Τόμας Βίζερ που ηγείται του Euro Working Group, ενώ είχε την ευκαιρία, σύμφωνα με πληροφορίες, να ξεκαθαρίσει κάθετα, ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα, αλλά και η κοινωνία δεν αντέχουν άλλα μέτρα.
Η συνάντηση με τον κ. Βίζερ ήταν άκρως διαφωτιστική για τον Πρωθυπουργό, καθώς ο Αυστριακός τεχνοκράτης είναι ο άνθρωπος - που συμβιβάζει συνήθως τα ασυμβίβαστα στο Eurogroup.
Το μήνυμα της επίσκεψης του προέδρου του Euro Working Group Τόμας Βίζερ προς το οικονομικό επιτελείο και τον Πρωθυπουργό ήταν πως «θα δούμε όλα τα θέματα μέχρι τον Δεκέμβριο», εννοώντας ουσιαστικά πως τα νούμερα και τα νέα μέτρα που ζητούν οι δανειστές θα «κλειδώσουν» μαζί με τον Προϋπολογισμό του 2014 και το νέο Μεσοπρόθεσμο 2014-2017, τον οποίο θα συντάσσουν παράλληλα κυβέρνηση και Τρόικα.
Στην ουσία οι δανειστές «απειλούν» να κάνουν «αγνώριστο» το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, σε σχέση με αυτό που παρουσίασε η κυβέρνηση μόλις αναχώρησε από την Αθήνα η ομάδα Τόμσεν.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών μοιάζουν να μην βιάζονται να επιστρέψουν στην Αθήνα και η επάνοδός τους μετατίθεται πλέον χρονικά για την άλλη εβδομάδα, αντί για μεθαύριο Παρασκευή 18 Οκτωβρίου.
Θεωρούν πως έχουν όλο το χρόνο που χρειάζονται, μέχρι να σχηματιστεί και κυβέρνηση στη Γερμανία, για να προβάλουν κάθε λογική ή απίθανη ένσταση ή απαίτηση.
Ήδη από τις δηλώσεις Άσμουνσεν προκύπτει πίεση για ταχύτερες αποκρατικοποιήσεις. Αν οι εισπράξεις δεν έρθουν, πιέζουν για άμεσα διορθωτικά μέτρα που, όπως έχει ήδη συμφωνηθεί, προβλέπουν αυτόματες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Σχεδιάζουν κατά την πάγια τακτική τους, να ανατρέψουν ό,τι σχεδίαζε η κυβέρνηση, με τρεις τρόπους:
- «Ανακαλύπτοντας» δημοσιονομικό κενό –που σημαίνει λήψη νέων μέτρων- ύψους 2 δισ. ευρώ
-«Φουσκώνοντας» το χρηματοδοτικό κενό του 2014 στα 5-6 δισ., αντί 4 με 4,4 δισ. που εκτιμά η κυβέρνηση,
-«Ψαλιδίζοντας» τις προβλέψεις για πλεόνασμα και ανάπτυξη το 2013 και 2014.
Στην κυβέρνηση πάντως ούτε να ακούσουν δεν θέλουν για «οριζόντια» νέα μέτρα. «Ποντάρουν πολλά» σε στοιχεία που διαθέτουν και προμηνύουν πολύ μικρότερη ύφεση (3,5%-3,8% αντί 4% για φέτος) και μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα (έως 500 εκατ. αντί 344 εκατ. που με το «ζόρι» δέχτηκαν στο τέλος οι ελεγκτές). Αν της προκύψουν καλύτερα νούμερα για το 2013, θα έχει μια καλύτερη αφετηρία και για το 2014.
Και αν ακόμα όμως η Τρόικα κάνει τελικά κάπου πίσω, στο «παζάρι» που θα διαρκέσει μέχρι και την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού τον Δεκέμβριο, θα έχει ήδη ανοίξει νέα θέματα για τον επόμενο κρίσιμο έλεγχο του Μαρτίου, με απαιτήσεις για πρόσθετα διορθωτικά μέτρα όπως απολύσεις στο δημόσιο, μειώσεις μισθών και συντάξεων, κατασχέσεις σε βάρος οφειλετών του δημοσίου, ταχύτερες αποκρατικοποιήσεις κλπ.
Σκληρή στάση ζητούν βουλευτές της ΝΔ έναντι της Τρόικας
Στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ επικρατεί αναβρασμός για τις απαιτήσεις των δανειστών και υπάρχει μεγάλη αγωνία για το εάν θα επιβληθούν νέα μέτρα ή όχι.
Πολλοί υπουργοί, αλλά και μεγάλος αριθμός βουλευτών της ΝΔ, υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιδείξει ιδιαίτερα σκληρή στάση έναντι της Τρόικας τις επόμενες ημέρες, όταν θα επιστρέψει στην Ελλάδα.
Πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου κρατά χαμηλούς τόνους, καθώς βρίσκεται σε μια πολύ λεπτή φάση της διαπραγμάτευσης, ενώ ενδεικτικές είναι και οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα μετά το πέρας της σύσκεψης, όπου στην ουσία άφησε να εννοηθεί πως όλα είναι ανοιχτά ακόμα και δεν έγινε πιο συγκεκριμένος ώστε να μην δυναμιτιστεί το κλίμα.


Newsbomb.gr

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο