Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Ρεκόρ... αστέγων στο κέντρο της Αθήνας!

Τα πρώτα στοιχεία της μεγάλης κοινωνικής έρευνας για τις ευπαθείς ομάδες στην Αθήνα παρουσιάστηκαν σήμερα από το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων ( Κ.Υ.Α.Δ.Α) σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στο Γκάζι με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα κατά της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού.

Σήμερα, περισσότεροι από 20.000 κάτοικοι της πόλης στηρίζονται από το Κ.Υ.Α.Δ.Α. Αυτό πραγματοποιήθηκε -παρά τους 60% λιγότερους πόρους  που διατέθηκαν-χάρη στη νέα αντίληψη που οδηγεί από την φιλανθρωπία στην αλληλοβοήθεια.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αναφέρουν πως στους άστεγους το 77% είναι άντρες, επί του συνόλου,  το 54% Έλληνες και το  46% αλλοδαποί, το 24% δεν έχει οικογένεια , το 61% είναι ουσιοεξαρτώμενοι, ενώ το 76% είναι μεταξύ 26 και 55 ετών.

Σε ότι αφορά τα στοιχεία που προκύπτουν από τα  συσσίτια που προσφέρει το Κ.Υ.Α.Δ.Α. το 73% από τους Έλληνες σιτιζόμενους είναι άνεργοι περίπου  2 χρόνια, το 41% προσήλθε στο συσσίτιο τους τελευταίους 6 μήνες, το 46% είναι μεταξύ 36 και 55 ετών, το 50% είναι άγαμοι, το 7,5% έχει τίτλο ανώτατης εκπαίδευσης και το 0,7% μεταπτυχιακό.



Αναφορικά με τις κοινωνικές δομές στήριξης οικογενειών ή πολιτών που πλήττονται από την κρίση, ο δήμαρχος επεσήμανε:

• τον σημαντικό ρόλο του Κοινωνικού Παντοπωλείου, όπου 400 νοικοκυριά το χρόνο υποστηρίζονται σταθερά για 6 μήνες

• το πρόγραμμα «Αλληλεγγύη στην Οικογένεια», το οποίο σε συνεργασία με χορηγούς παρέχει υλική στήριξη από τον Μάιο 2012 σε 200 οικογένειες το χρόνο (100/εξάμηνο).

• τον «ΚΟΜΒΟ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ» στο παλιό Φρουραρχείο του σταθμού Λαρίσης που έκανε πράξη την ιδέα της Αλληλοβοήθειας και προσφέρει στήριξη και βοήθεια σε περισσότερους από 13.000 συμπολίτες μας, εκ των οποίων περίπου 3.000 είναι παιδιά.

• την άμεση ανταπόκριση του δήμου, μέσω του Δημοτικού Βρεφοκομείου, στα αιτήματα σίτισης που δείχθηκε από σχολεία, ενώ σιτίζει όλα τα φιλοξενούμενα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς του : από 250 πέρυσι, σε 1100 φέτος!

Παράλληλα, έγινε αναφορά  στη λειτουργία του Υπνωτηρίου Αστέγων στον Ξενώνα Φιλοξενίας στην Ομόνοια, μέρος στο οποία παρέχετε στους αστέγους για τη νύχτα, μπάνιο, πρωινό και στήριξη από κοινωνικούς επιστήμονες, αναφέροντας μάλιστα ότι οι πρώτοι άστεγοι, ένα ποσοστό 22%, εξέφρασαν τη διάθεση να στεγαστούν και εγκατέλειψαν τους δρόμους και ήδη φιλοξενήθηκαν στις διαθέσιμες κλίνες του ΚΥΑΔΑ, ενώ σε σταθερή βάση, δύο Ξενώνες Φιλοξενίας Αστέγων, παρέχουν μονιμότερη φιλοξενία σε 130 άστεγους και απόρους.

topontiki


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο