Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

ΕΚΤ: Στο νέο ιστορικό χαμηλό του 0,15% το επιτόκιο, αρνητικό το επιτόκιο καταθέσεων

Σε νέο ιστορικό χαμηλό μείωσε το βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία της υιοθέτησε αρνητικό πρόσημο στο επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων. Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι:

-Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος θα μειωθεί κατά 10 μονάδες βάσης στο 0,15%. Το νέο επιτόκιο θα τεθεί σε ισχύ με την πράξη που πρόκειται να διακανονιστεί στις 11 Ιουνίου 2014.


-Το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα μειωθεί κατά 10 μονάδες βάσης στο ‑0,10%. Το νέο επιτόκιο θα τεθεί σε ισχύ στις 11 Ιουνίου 2014.

-Το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα μειωθεί κατά 35 μονάδες βάσης στο 0,40%. Το νέο επιτόκιο θα τεθεί σε ισχύ στις 11 Ιουνίου 2014.

Η ΕΚΤ έγραψε σήμερα ιστορία καθώς γίνεται η πρώτη από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες που υιοθετεί αρνητικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων.

Με την υιοθέτηση αρνητικού επιτοκίου στη διευκόλυνση αποδοχής καταθέσεων η ΕΚΤ ουσιαστικά θα χρεώνει τις τράπεζες που τοποθετούν τα κεφάλαια τους σε αυτήν με στόχο να ενισχύσει τον δανεισμό μεταξύ των τραπεζών και τελικά προς τον ιδιωτικό τομέα.

Οι αναλυτές είχαν προεξοφλήσει τη μείωση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας, με το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων να περνά για πρώτη φορά σε αρνητικό έδαφος. Εμφανίζονται ωστόσο διχασμένοι σε ό,τι  αφορά τα "μη συμβατικά μέτρα" της κεντρικής τράπεζας. Ορισμένοι αναμένουν έναν συνδυασμό κινήσεων που θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια νέα πράξη μακροπρόθεσμων δανείων προς τις τράπεζες ή ακόμη και το τολμηρό βήμα της ποσοτικής χαλάρωσης. Άλλοι προεξοφλούν ότι η ΕΚΤ θα περιοριστεί στο «κόψιμο» των επιτοκίων της.

Όλα τα βλέμματα στρέφονται πλέον στη συνέντευξη Τύπου του προέδρου της ΕΚΤ στις 3.30  ώρα Ελλάδας.

Να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ ανακοίνωσε πως θα δώσει διευκρινίσεις για το αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων αλλά και για "περαιτέρω μέτρα ενίσχυσης της μετάδοσης της πολιτικής της".

Τράπεζα της Αγγλίας: Αμετάβλητο το επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 0,5%

Αμετάβλητο κράτησε το επιτόκιο της η Τράπεζα της Αγγλίας συνεχίζοντας να προσφέρει στήριξη στην οικονομική ανάκαμψη παρά τα τελευταία στοιχεία που έδειξαν ότι ορισμένες περιοχές της οικονομίας υπερθερμαίνονται με τις τιμές των κατοικιών να εμφανίζουν τον Μάιο τη μεγαλύτερη άνοδο σε διάστημα σχεδόν 12 ετών.

Η κεντρική τράπεζα διατήρησε αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0,5% το επιτόκιο της, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε ότι το συνολικό μέγεθος του προγράμματος αγορών ομολόγων θα διατηρηθεί στο επίπεδο των 375 δισ. λιρών.

Σημειώνεται ότι η κεντρική τράπεζα διατηρεί το επιτόκιο της στο 0,5% από τον Μάρτιο του 2009, ενώ το πρόγραμμα αγορών ομολόγων παραμένει αμετάβλητο από τον Ιούλιο του 2012.

Η ανάκαμψη της βρετανικής οικονομία έχει κερδίσει έδαφος τους τελευταίους μήνες, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να περιμένει ανάπτυξη της τάξης του 2,9% το 2014. Αυτός είναι ο υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης μεταξύ των οικονομιών της G7.

Η κεντρική τράπεζα έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα κρατήσει χαμηλά τα επιτόκια της όσο ο πληθωρισμός παραμένει σε αποδεκτά επίπεδα προκειμένου να ενισχύσει τις δαπάνες και τις επενδύσεις και να τονώσει την αγορά εργασίας. Τον Απρίλιο ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν στο 1,8% και η κεντρική τράπεζα περιμένει να διατηρηθεί κοντά στον επίσημο στόχο του 2% τα επόμενα δύο χρόνια.

Η επιστροφή της οικονομίας ωστόσο σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης έχει αναζωπυρώσει τις ανησυχίες για μια νέα φούσκα στην αγορά ακινήτων. Οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας συνέπεσαν με την ανακοίνωση των στοιχείων της Halifax τα οποία έδειξαν ότι οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 3,9% από τον Απρίλιο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Οκτώβριο του 2002.


Πηγή:www.capital.gr

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο