Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Σταθάς Γιάννης: Απαράδεκτη παραμένει η κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Λιβαδειάς και στο Γενικό Νοσοκομείο Θηβών

Απαράδεκτη παραμένει η κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Λιβαδειάς καθώς και στο Γενικό Νοσοκομείο Θηβών εξαιτίας της έλλειψης ιατρικού προσωπικού και κονδυλίων, με άμεση συνέπεια  το Γ.Ν.Λ. και το Γ.Ν.Θ. να αδυνατούν  να καλύψουν το σύνολο των αναγκών τους, καθιστώντας έτσι επισφαλή και δυνητικά επικίνδυνη την αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών γεγονός το οποίο αποδεικνύεται και μέσα από την έκθεση απολογισμού της 5ης Υγειονομικής  Περιφέρειας για το έτος 2013 η οποία κατατάσσει τόσο το Γ.Ν.Λ. όσο και το Γ.Ν.Θ. στα χειρότερα νοσοκομεία
όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών. Ειδικότερα, στο Γ.Ν.Λ. τα υπάρχοντα προβλήματα είναι τα εξής:
•    Στη παθολογική κλινική του Γ.Ν.Λ. υφίσταται μεγάλο πρόβλημα καθώς υπηρετούν τρεις ιατροί παθολόγοι οι οποίοι καλύπτουν μόνο τις 20 περίπου μέρες του μήνα. Τις υπόλοιπες μέρες, εφημερεύουν γενικοί ιατροί οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη λειτουργία των επειγόντων και τη διαχείριση των επειγόντων περιστατικών και όχι για την εισαγωγή ασθενών στην παθολογική κλινική . Στους εσωτερικούς  ασθενείς τις ημέρες που δεν εφημερεύει παθολόγος τους παρέχεται ιατρική φροντίδα από ειδικευόμενο ιατρό. Αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι απλά περιστατικά να διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία. Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που κάποιος συνοδός ή ο ίδιος ο ασθενής επιθυμεί να γίνει η εισαγωγή στο Γ.Ν.Λ., τότε αναλαμβάνουν οι ίδιοι την ευθύνη της εισαγωγής. Όλα αυτά τα πρωτόγνωρα γεγονότα είναι επικίνδυνα τόσο για το ιατρικό όσο και για το νοσηλευτικό προσωπικό που δε γνωρίζει τι εντολές να εκτελέσει και διερωτάται αν νομιμοποιείται η χορήγηση αγωγής χωρίς την παρουσία ειδικευμένου  ιατρού .
•    Το αναισθησιολογικό τμήμα έχει 4 ιατρούς οι οποίοι δε καλύπτουν το μήνα, ενώ 8 μέρες περίπου μένουν ακάλυπτες
•    Το παιδιατρικό τμήμα έχει 3 ιατρούς  που και αυτοί δεν καλύπτουν όλο το μήνα (18 από τις 30 ήμερες).
•    Η ορθοπεδική κλινική έχει 4 ιατρούς και δεν εφημερεύον κάθε μέρα( 8 μέρες κενές)
•    Η μαιευτική κλινική δεν έχει παρά τρεις γυναικολόγους χωρίς βοηθούς ειδικευόμενους οπότε όταν δεν εφημερεύουν, η μαία βάρδιας είναι αναγκασμένη να αντιμετωπίσει έκτακτους τοκετούς ή ακόμη δυσκολότερα περιστατικά.
•    Οι ιατροί που είτε απεβίωσαν είτε αποχώρισαν από το νοσοκομείο και αποτελούσαν τις λεγόμενες «μονές» ειδικότητες και αποτελούν βοηθητικές ειδικότητες για τον παθολογικό τομέα, δεν αντικαταστάθηκαν ποτέ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι παθολόγοι για να έχουν νευρολογική ή πνευμονολογική εκτίμηση ενός περιστατικού προτείνουν στους συνόδους να απευθυνθούν σε ιδιώτες ιατρού.
•    Ο αξονικός τομογράφος λειτούργει λίγες μέρες το μήνα λόγω έλλειψης ακτινοδιαγνώστη. Το τμήμα απαρτίζεται από δυο ιατρούς ακτινολόγους οι οποίοι αδυνατούν να καλύψουν τις εφημερίες αλλά και το τακτικό ιατρείο του αξονικού τομογράφου.
•    Το ακτινολογικό εργαστήριο δε μπορεί να κάνει εξετάσεις όπως μέτρηση οστικής πυκνότητας λόγο βλάβης του μηχανήματος εδώ και παρά πολλά χρόνια χωρίς να έχουν γίνει ενέργειες επισκευής του ή αντικατάστασής του.
•     Έλλειψη προσωπικού υπάρχει επίσης και στη γραμματεία εξωτερικών ιατρείων, στο γραφείο προμηθειών αλλά και στο λογιστήριο, αλλά και στο φαρμακείο.
•    Υποστελέχωση υπάρχει και στη τεχνική υπηρεσία του Γ.Ν.Λ. λόγω έλλειψης κονδυλίων. Συγκεκριμένα, ενώ το Γ.Ν.Λ. χρειάζεται ηλεκτρολόγο και υδραυλικό και στις τρεις βάρδιες – κατά την πρωινή μάλιστα βάρδια χρειάζονται δύο ηλεκτρολόγοι και δύο υδραυλικοί- η τεχνική υπηρεσία λειτουργεί μόνο με τρεις ηλεκτρολόγους και ένα υδραυλικό, οι οποίοι δεν επαρκούν για να καλύψουν τις βάρδιες. Για να γίνει κατανοητή η ανάγκη σε τεχνικούς, σημειώνεται ότι το κτίριο είναι περίπου 20.000 τ.μ. και ο ηλεκτρομηχανολογικός του εξοπλισμός είναι μεγαλύτερος από ένα εργοστάσιο μέσης δυναμικότητας και παραγωγής.
•    Η υποχρηματοδότηση του Γ.Ν.Λ. θα έχει στο άμεσο μέλλον ως αποτέλεσμα την αδυναμία αγοράς αναλώσιμων υλικών και το κλείσιμο των χειρουργείων και των εργαστηρίων.
Αντίστοιχα, και στο Γ.Ν.Θ. υπάρχει έλλειψη ειδικευμένων Παθολόγων, καθώς, από τα μέσα Δεκεμβρίου 2013, έχουν μείνει μόνο τέσσερις παθολόγοι, με τον τέταρτο επικουρικό παθολόγο ιατρό να φεύγει στις 26 Απριλίου 2014, και κίνδυνο να προκύψουν σοβαρότατα προβλήματα όσον αφορά τη λειτουργία της παθολογικής κλινικής, των επειγόντων και τακτικών ιατρείων, αλλά και τις εφημερίες. Λόγω της έλλειψης του κατάλληλου ιατρικού προσωπικού, Γενικοί Ιατροί του Ε.Σ.Υ. το τελευταίο χρονικό διάστημα, παρά το γεγονός ότι οι υπηρεσιακές τους αρμοδιότητες έγκεινται στην στελέχωση των εξωτερικών ιατρείων του Νοσοκομείου κατά την εφημερία, εντούτοις, καλούνται επανειλημμένα να παράσχουν υπηρεσίες  κατά την εφημερία στο επείγον ιατρείο της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου, λόγω της απουσίας ειδικευμένου γιατρού, ο οποίος θα αντιμετωπίσει τα παθολογικά περιστατικά, ως καθ’ ύλην αρμόδιος. Η εν λόγω πρακτική που έχει υιοθετηθεί εσχάτως είναι παράνομη και καταχρηστική, αφού από το σύνολο της νομοθεσίας που διέπει τον κλάδο/ειδικότητά της  τη Γενικής Ιατρικής δεν προβλέπεται πουθενά στελέχωση επείγοντος ιατρείου της οποιασδήποτε κλινικής (Παθολογικής κλπ), ούτε κάποιου άλλου κλάδου των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. από Γενικούς Ιατρούς. Επίσης, δεν έχουν πληρωθεί οι εφημερίες για τα έτη 2011, 2012 και 2013, ενώ για το 2014 δεν έχουν πληρωθεί οι επιπρόσθετες εφημερίες για τον μήνα Ιανουάριο. Παράλληλα, έχουν μειωθεί και οι πιστώσεις σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό.
Με βάση τα ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
-Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να πραγματοποιηθούν άμεσα οι προσλήψεις του απαραίτητου  ιατρικού, νοσηλευτικού,  διοικητικού και τεχνικού προσωπικού ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία  του Γενικού Νοσοκομείου Λιβαδειάς και του Γενικού Νοσοκομείου Θήβας;
-Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να αυξηθούν οι πιστώσεις σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό  προκειμένου τα δύο νοσοκομεία να λειτουργήσουν με ασφάλεια για τους ασθενείς  και τους νοσηλευόμενους;

Ο ερωτών βουλευτής
Σταθάς Γιάννης



Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο