Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Υπουργός Οικονομικών: Γκίκας Χαρδούβελης

Επανέρχεται στο κυβερνητικό επιτελείο για τρίτη (!) φορά ο καθηγητής της Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Γκίκας Α. Χαρδούβελης.

Αυτή την φορά επανέρχεται ως υπουργός Οικονομικών. Η επιλογή του τροφοδοτείται πέραν των άλλων και από το γεγονός ότι ως επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Λ. Παπαδήμου είχε εμπλακεί στην πρώτη αναδιοργάνωση του ελληνικού χρέους το 2012, με το PSI+.


Με δεδομένο ότι το επόμενο μεγάλο ζήτημα για την Ελλάδα είναι και πάλι η τελική αναδιάρθρωση του χρέους η επιλογή Χαρδούβελη φαίνεται ότι έχει και την θετική αντιμετώπιση της Ευρωζώνης. Ο ίδιος είχε διατελέσει επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Κ. Σημίτη διαδεχόμενος στην θέση αυτή τον Τάσο Γιαννίτση.

Μέχρι νεοτέρας κατά πως φαίνεται θα παραμείνει στο πόστο του και ο καθηγητής κ. Πάνος Τσακλόγλου επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) στο ΥΠΟΙΚ και βασικός παράγοντας στην διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Οι πρώτες αντιδράσεις στην αναπάντεχη επιλογή του για την θέση του Υπ. Οικονομικών θα μπορούσαν να θεωρηθούν μάλλον θετικές, καθώς ο κ. Χαρδούβελης αν και τεχνοκράτης έχει εμπλακεί σε κυβερνητικά καθήκοντα σε κρίσιμες στιγμές.

Το βιογραφικό του είναι από τα πλέον «βαριά» που έχουν περάσει από τα πόστα του οικονομικού επιτελείου τις τελευταίες δεκαετίες.  Είναι καθηγητής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, και για αρκετά χρόνια ήταν επικεφαλής του τμήματος οικονομικής ανάλυσης της  Eurobank.

Στην διάρκεια της Κυβέρνησης Παπαδήμου  (Νοέμβριος 2011 - Μάιος 2012), διατέλεσε Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο βιογραφικό του  είναι Ερευνητικός Εταίρος στο Centre for Economic Policy Research του Λονδίνου και στο Centre for Money, Banking and Institutions του Surrey Business School. Είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών καθώς και εκπρόσωπος της στο EBF- EMAC. Επίσης είναι μέλος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του CIIM, της εκτελεστικής επιτροπής του ΙΟΒΕ και του ελληνικού Ιδρύματος Harvard.

Είναι κάτοχος διδακτορικού Διπλώματος στα Οικονομικά από το Berkeley-Καλιφόρνια USA (1983), και Master of Science και Bachelor of Arts στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά από το Harvard-Μασαχουσέτη USA (1978).

Έχει διατελέσει Επίκουρος Καθηγητής στο Barnard College, Columbia University  (1983-1989), και Αναπληρωτής και στη συνέχεια Τακτικός Καθηγητής στο  Rutgers University- Νέα Υερσέη (1989-1993).

Μεταξύ  2000 και 2004 ήταν Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, κ. Σημίτη.  Έχει εκτεταμένη εμπειρία σε κεντρικές τράπεζες και τον ιδιωτικό τραπεζικό τομέα: Υπήρξε ο Οικονομικός Σύμβουλος του Ομίλου στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος(1996-2000),   Οικονομικός Σύμβουλος  στην Τράπεζα της Ελλάδος (1994-1995),  όπου υπήρξε Αναπληρωτής του Διοικητή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα,  και Σύμβουλος Ερευνών στην  Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης.



Πηγή:www.capital.gr


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο