Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΤΣΙΜΠΑΡΔΗ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΙΜΠΑΡΔΗΣ




¨Ημερίδα¨ Καστοριάς: Σταθμός στον αγώνα κατά των αναβολικών
Γ. ΚΑΤΣΙΜΠΑΡΔΗΣ: ΠΙΟ ΕΝΕΡΓΗ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΑΒΟΛΙΚΩΝ
Συνεργασία της εταιρείας ¨Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά¨ με πέντε Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια και τον ΣΕΓΑΣ για να ¨ανοίξουν οι πόρτες¨ τηςCommission και της WADA

Στην ιδιαίτερα πετυχημένη ¨Ημερίδα¨ της Καστοριάς, της 20/9/2014, που είχε θέμα ¨Νίκη της Ολυμπιακής Ιδέας προϋποθέτει ήττα των Αναβολικών¨, κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής εταιρείας ¨Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά¨ Γιώργος Κατσιμπάρδης. Τα κυριότερα σημεία από την πολυσέλιδη ομιλία του πρώην υφυπουργού Εσωτερικών, που ενδιαφέρουν μικρούς και μεγάλους, έχουν ως εξής:         
«Η ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων είναι λίγο πολύ γνωστή σε όλους. Χρονολογείται στο 776 π.Χ, αν και ανεπίσημα αγώνες διοργανώνονταν στην Ολυμπία, από τους Δωριείς και τους Πισάτες, τρεις με τέσσερεις αιώνες νωρίτερα.
Οι αγώνες που τελούνταν εκεί δεν είχαν σκοπό μόνο να αποδίδουν τιμές στον Δία, προστάτη της περιοχής, ούτε βέβαια είχαν περιοριστεί στην τυπική ¨αφή της φλόγας¨, και τη διεξαγωγή κάποιων αγωνισμάτων. Χρόνο με το χρόνο είχαν αναδείξει πανανθρώπινες και διαχρονικής αξίας αρχές και ιδέες: Τον έντιμο συναγωνισμό, ο οποίος συμπυκνώνεται στην υπέροχη φράση ¨ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ¨. Φράση μεστή νοημάτων, που έγινε κανόνας ζωής για τις κοινωνίες των ανθρώπων, συντέλεσε δε, και συντελεί ακόμη και σήμερα, στη συναδέλφωση, όχι μόνο των αθλητών, αλλά και των πολιτών, ακόμη και λαών ολόκληρων, όπως επίσης επενεργούσε και στο σταμάτημα, έστω για ένα χρονικό διάστημα 2-3 μηνών, των εχθροπραξιών (εκεχειρία).
Η ειδυλλιακή αυτή κατάσταση κράτησε 5 έως 6 αιώνες, μέχρις ότου οι Ρωμαίοι κατακτητές τον 2ο και τον 1ο αιώνα π.Χ. ¨βάλθηκαν¨ να φθείρουν το θεσμό τής ολυμπιακής ιδέας – οργάνωναν στην Ολυμπία αγώνες μεταξύ μονομάχων και εκδηλώσεις τσίρκων, και έκλεβαν σπουδαία έργα τέχνης τα οποία μετέφεραν στη Ρώμη ( Σύλλας, Νέρων) – ενώ 4 αιώνες αργότερα δύο Ρωμαίοι χριστιανοί αυτοκράτορες της ¨Νέας Ρώμης¨ (Κωνσταντινούπολης) ο μεν πρώτος (Θεοδόσιος Α΄) κατάργησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες (το 426) ο δε δεύτερος (Θεοδόσιος Β΄) διέταξε και κατεδάφισαν όλα τα ιερά και το Στάδιο.  
Και όμως, πολύ πριν από αυτούς, οι Έλληνες  ενεργούσαν με βάση τις Συμβουλές τουΑποστόλου Παύλου. Συμβουλές οι οποίες, ούτε λίγο ούτε πολύ, προσομοίαζαν με το αρχαιοελληνικό ¨ευ αγωνίζεσθαι¨, καθώς συμπυκνώνονταν στην περίφημη φράση του «εάν τις άθλη, ου στεφανούται, εάν μη νομίμως αθλήση».
Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως κατά την αρχαιότητα – οπότε οι Ολυμπιακοί Αγώνες βρίσκονταν στα χέρια των Ελλήνων που πίστευαν στις αξίες του πολιτισμού και του αθλητισμού – δεν έγιναν αντικείμενο ξένης εκμετάλλευσης, έτσι και μετά την αναβάθμισή τους το 1893 από τον Κουμπερντέν και τον Έλληνα Βικέλα, έμειναν για πολλές δεκαετίες αλώβητοι: Για τους ολυμπιονίκες η χαρά της νίκης ¨σφραγιζόταν¨ με ένα δάφνινο στεφάνι και ένα αναμνηστικό μετάλλιο.
Από τα μέσα, όμως, του 20ου αιώνα τα πράγματα άλλαξαν ριζικά. Μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες έπεισαν στελέχη Διεθνών Αθλητικών Οργανισμών ότι ο αθλητισμός είναι ένα προϊόν εξαιρετικά εμπορεύσιμο και δεν πρέπει να το αφήσουνε ανεκμετάλλευτο. Άρχισαν, τότε, οι διαφημίσεις από τα ΜΜΕ, προϊόντων και υπηρεσιών των πρώτων, με αντιπαροχή μεγάλων χρηματικών ποσών, προς τις δεύτερες, τμήματα των οποίων ορισμένες – όπως η IAAF – τα διαθέτουν σε μαργαριτάρια για να δελεάζουν τους αθλητές και τις αθλήτριες. Άνοιξαν, έτσι, οι πόρτες διάπλατα που οδηγούν τους αθλούμενους στην αναζήτηση διακινητών για την προμήθεια αναβολικών. Αποτέλεσμα: Η ολυμπιακή ιδέα έχει φτάσει σε ¨ώρα μηδέν¨.
Μπροστά σε όλα αυτά η Ελληνική Πολιτεία – η οποία ¨φύση και θέση¨ αποτελεί το θεματοφύλακα της ολυμπιακής ιδέας – δεν έχει καταφέρει να διαμορφώσει ένα πλήρες ¨Σχέδιο Δράσης¨, ώστε να αποφευχθεί η ραγδαία εξάπλωση των αναβολικών. Ακόμα και την πρότασή μας να οργανώσει ¨Σώμα Δίωξης Αναβολικών¨ - στα πρότυπα των ¨Σωμάτων¨ που έχουν οργανώσει η Ισπανία και η Ιταλία - με επικεφαλής Εφέτη Δικαστή, (πλαισιωμένο από αθλητιάτρους και ειδικευμένους αστυνομικούς), ο οποίος θα μπορεί να διατάσει ελέγχους σε ιατρεία, φαρμακεία, αποθηκευτικούς χώρους, ακόμη και σε σπίτια, που βρίθουν από αναβολικά, όπως έχουμε υποδείξει στους αρμόδιους, την αφήνει αναξιοποίητη.
Παράλληλα η Ελληνική Πολιτεία έχει χρέος να αξιοποιήσει υπερβατικές απόψεις Ιεραρχών της Ορθοδοξίας που ευαγγελίζονται μεταξύ άλλων:
·         Ότι είναι ανάγκη να ενημερωθεί καλά η Νεολαία μας, με τέτοιου είδους ¨Ημερίδες¨, για να έρθει σε επαφή με τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση αναβολικών. (Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κύριος Γεώργιος, στην ¨Ημερίδα¨ που διοργανώσαμε στα Λύκεια της Θήβας στις 20/12/2013).
·         Ότι η έννοια του νόμιμου, δηλαδή του έντιμου συναγωνισμού, υπήρξε η βάση του αθλητικού ιδεώδους, της ολυμπιακής ιδέας, από τα πρώτα χρόνια του χριστιανισμού» (…) «Η χρήση κάθε είδους απαγορευμένων υποβοηθητικών ουσιών, των γνωστών μας ως «αναβολικών», πέρα από τη βλάβη που επιφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό, στο ανθρώπινο σώμα – το οποίο κατά την διδασκαλία της Εκκλησίας μας είναι ναός του αγίου πνεύματος και πρέπει να απολαμβάνει του σεβασμού μας – αποτελεί και πραγματικό εχθρό της ίδιας της αθλητικής διάστασης της ολυμπιακής ιδέας, καθώς ακυρώνει, στη βάση της, την πρακτική του έντιμου αγώνα» (Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κύριος Παντελεήμων, στην ¨Ημερίδα¨ που διοργανώσαμε στην ακριτική πόλη, στις 9/6/2013).
·         Ότι «αυτό το Συνέδριο που γίνεται σήμερα είναι ό,τι καλύτερο για την ενημέρωση της Νεολαίας μας ∙ ένα πραγματικό ¨προσκλητήριο¨ για τη συμμετοχή και των ίδιων των αθλητών και αθλητριών στον αγώνα κατά της μάστιγας των αναβολικών (…) Η Τοπική Εκκλησία μας δεν έχει καμιά αμφιβολία ότι τα αναβολικά, βλάπτουν βέβαια το σώμα, σκοτώνουν όμως και την ολυμπιακή Ιδέα, ενώ, παράλληλα – και αυτό είναι το κυριότερο – ζημιώνουν την ψυχή του ανθρώπου, καθώς η χρήση τους αποτελεί επί της ουσίας δόλια πρακτική, με ολέθρια αποτελέσματα τόσο στο πνευματικό όσο και στο ψυχολογικό επίπεδο» (Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσών κύριος Μάρκος, στην ¨Ημερίδα¨ που διοργανώσαμε στη Χίο στις 5/10/2013).
·         Αλλά και ο Μητροπολίτης Καστοριάς κύριος Σεραφείμ
 
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ Κ.ΣΕΡΑΦΕΙΜ
λίγο πριν από τη δική μου τοποθέτηση, είπε μεταξύ άλλων «υπό το πρίσμα των ιδανικών και των αξιών που πρεσβεύει ο αθλητισμός, η αναφορά και μόνο σε ύπαρξη μεθόδων αφύσικης βελτίωσης των επιδόσεων των αθλητών, με τη χρήση αναβολικών, είναι απαράδεκτη και βδελυρή. Τα αναβολικά απαξιώνουν, υποβιβάζουν, εξευτελίζουν και προσβάλλουν όχι μόνο τους αθλητές, τους αθλητικούς παράγοντες και τους θεατές, αλλά και ολόκληρο τον πολιτισμό μας. Τα αναβολικά ισοδυναμούν με ξεκάθαρη κλοπή του κόπου, του μόχθου και της προσπάθειας των συναθλητών αλλά και των συνανθρώπων μας.
Ο Θεός μας θέλει ευγενείς, έντιμους, αξιοπρεπείς και αγωνιστές. Ο αθλητής μοιάζει με τον αγωνιστή του νεύματος, μοιάζει δηλαδή με τον άνθρωπο της πνευματικής ζωής, τον άνθρωπο του Θεού. Εύχομαι ολόψυχα καλή ευόδωση των εργασιών της ¨Ημερίδας¨ σας».     
Με αυτά τα σοφά λόγια συμβουλεύουν, άξιοι ιεράρχες της Ορθοδοξίας, την Ελληνική Πολιτεία να αξιοποιήσει τις ομιλίες και τις εισηγήσεις ειδικών επιστημόνων που κατατίθενται στις ¨Ημερίδες¨ τις οποίες διοργανώνουμε από τη μία άκρη της Ελλάδας μέχρι την άλλη.   
Αξίζει να σημειώσω εδώ ότι η εταιρεία μας, ¨Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά¨, δεν θα περιοριστεί, μόνο στις ¨Ημερίδες¨ που διοργανώνουμε στο εσωτερικό της χώρας. Θα επεκτείνει τη δράση της και στο εξωτερικό όπου, σε συνεργασία με Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια και Αθλητικές Ομοσπονδίες, θα επιδιώξει να μπει σε Προγράμματα τηςCommission και της WADA, με συντονιστή το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, και τη συμμετοχή του ΣΕΓΑΣ έτσι ώστε να έχει τη δυνατότητα πιο γρήγορης και πιο πλατειάς ενημέρωσης της Νεολαίας μας για τους κινδύνους που εγκυμονεί η μάστιγα των αναβολικών.      



Δημήτρης Σοβατζής


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο