Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Συνέντευξη Δ. Στρατούλη: Οι κόκκινες γραμμές δεν είναι εφέ-Ποιοι δεν θίγονται στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις

Συνέντευξη στον Νάσο Χατζητσάκο

ΦΩΤΟ: Δημήτρης Μεσσίνης

«Οι κόκκινες γραμμές που έχουμε θέσει δεν αποτελούν εφέ, αλλά πραγματικότητα» τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης σε συνέντευξη στο presspublica.gr επισημαίνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία ενός βιώσιμου και κοινωνικά αποτελεσματικού δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, μέσα από ένα εθνικό σχέδιο συνδεδεμένο άμεσα με την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Στρατούλης, χωρίς φόβο και πάθος, αναφέρεται στις απαιτήσεις των εταίρων – δανειστών και συγκεκριμένα στο θέμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων το οποίο απασχολεί την κοινή γνώμη τον τελευταίο καιρό ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν θα θιγούν θεμελιωμένα και ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και η κυβέρνηση θα προστατεύσει με κάθε κόστος, τα άτομα με αναπηρία, τις μητέρες με ανήλικα τέκνα, τους εργαζόμενους σε βαρέα ανθυγιεινά και τους ασφαλισμένους πριν από το 1983».


Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός αποκαλύπτει τα ψέματα τα οποία είπε ο κ. Σαμαράς και τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ σε σχέση με τις συντάξεις και δη τις επικουρικές, πριν και μετά τις τελευταίες εκλογές, και αναφέρει ότι –σε αντίθεση με τους «μνημονιακούς» σχεδιασμούς- η νέα κυβέρνηση θα στηρίξει το Ασφαλιστικό και θα προχωρήσει στη σταδιακή αποκατάσταση των λεηλατημένων αποθεματικών του, με ένα αποθεματικό κεφάλαιο το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης . Στον εν λόγω φορέα θα μεταφερθούν τα έσοδα του δημοσίου από τον φυσικό και ορυκτό πλούτο και από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, «μακριά και απέναντι σε πρακτικές και λογικές ιδιωτικοποιήσεων» όπως ο κ. Στρατούλης τονίζει.

Ολόκληρη η συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης στο presspublica.gr ακολουθεί στη συνέχεια, με τον κ. Δημήτρη Στρατούλη να δίνει απαντήσεις σε μια σειρά καίριων ερωτημάτων τα οποία απασχολούν τόσο τους ασφαλισμένους, όσο και τους συνταξιούχους.

«Presspublica.gr»: Οι κυβερνήσεις της περιόδου 2010 – 2014 αύξησαν τα όρια συνταξιοδότησης μέχρι τα 67, «κούρεψαν» κατά 40% με 50% τις συντάξεις, μείωσαν τις παροχές και συρρίκνωσαν δραματικά τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων μέσω του PSI. Ωστόσο, ο στόχος που έταζαν, της βιωσιμότητας του Δημόσιου Ασφαλιστικού Συστήματος, δεν επιτεύχθηκε.

Αντιθέτως, το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης(ΣΚΑ) μοιάζει να είναι στη χειρότερη κατάσταση των τελευταίων 50 ετών, μετά και από τις επιπτώσεις των υφεσιακών μέτρων. Θεωρείτε ότι απαιτείται η εκ βάθρων αναδόμηση του Ασφαλιστικού και αν ναι, προς ποια κατεύθυνση;

«Δημήτρης Στρατούλης»: Η κυβέρνηση μας στοχεύει στη δημιουργία ενός ισχυρού, βιώσιμου και κοινωνικά αποτελεσματικού δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Δυστυχώς οι προηγούμενες κυβερνήσεις –και κυρίως οι μνημονιακές- απορρύθμισαν το ασφαλιστικό σύστημα, «ρήμαξαν» τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και ισοπέδωσαν τις συντάξεις. Αυτή η πολιτική ανατράπηκε στις 25 Ιανουαρίου και η Κυβέρνηση μας, έχοντας νωπή λαϊκή εντολή, υλοποιεί συγκεκριμένο εθνικό σχέδιο, που θα δώσει «ανάσα» στο ασφαλιστικό σύστημα, θα εξασφαλίσει τις συντάξεις του μέλλοντος και θα βελτιώσει σταδιακά το επίπεδο των ασφαλιστικών παροχών.

Η σύνθεση του εθνικού σχεδίου περιλαμβάνει βελτίωση του κοινωνικού κράτους τόσο ως προς το εύρος των καλυπτόμενων αναγκών όσο και ως προς την ποιότητα των παροχών και υπηρεσιών, καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, θωράκιση των ελεγκτικών μηχανισμών και αναβάθμιση και διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων.

«PP»: Ποια είναι τα προαπαιτούμενα τα οποία θέτουν οι εταίροι – δανειστές, στο πλαίσιο της υπό εξέλιξη διαπραγμάτευσης, για το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, πέρα από το θέμα των πρόωρων; Εσείς, από την πλευρά σας, εκτιμάτε ότι υπάρχει ζήτημα πρόωρων συνταξιοδοτήσεων ή με τις αυξήσεις των ηλικιακών ορίων της περασμένης πενταετίας έχει επέλθει μια εξισορρόπηση;

«Δ.Σ.»: Δυστυχώς οι λεγόμενοι εταίροι μας συνεχίζουν να έχουν ιδεολογικές εμμονές, οι οποίες δεν βγαίνουν εύκολα από το κάδρο της συζήτησης. Έχουν συνηθίσει να λειτουργούν με την λογική των ισοδύναμων μέτρων, κάτι το οποίο δεν πρόκειται να συνεχιστεί. Η εκβιαστική λογική των ισοδύναμων μέτρων, τα οποία θα πρέπει να επιβαρύνουν το λαό έχει τελειώσει οριστικά και οι κόκκινες γραμμές που έχουμε θέσει δεν αποτελούν εφέ, αλλά πραγματικότητα.

Σε ότι αφορά τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, έχουμε δεσμευτεί ότι δεν θα θιγούν θεμελιωμένα και ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και η κυβέρνηση θα προστατεύσει με κάθε κόστος, τα άτομα με αναπηρία, τις μητέρες με ανήλικα τέκνα, τους εργαζόμενους σε βαρέα ανθυγιεινά και τους ασφαλισμένους πριν από το 1983. Εξάλλου, δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, γιατί βρισκόμαστε στο μέσο ευρωπαϊκό όρο και επομένως δεν θα αυξήσουμε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

«PP»: Ο γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γ. Ρωμανιάς έχει μια πάγια θέση, διαχρονικά: ότι χρειάζεται η αναμόρφωση του ΣΚΑ, στα πρότυπα ενδεχομένως των χωρών της Βόρειας Ευρώπης. Ποια είναι η δική σας άποψη;

«Δ.Σ.»: Η κυβέρνηση μας θα επαναφέρει το δημόσιο, αναδιανεμητικό, καθολικό χαρακτήρα τους συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και όχι ένα μοντέλο ατομικών κουμπαράδων αποκλεισμού και εξαθλίωσης, όπως αυτό που προωθούσαν οι τροϊκανοί. Το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης που προωθούμε θα βασίζεται στην αλληλεγγύη και θα στηρίζει πρώτα από όλα το πιο ευάλωτο μέρος του πληθυσμού. Σε κάθε περίπτωση, η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού αποτελεί τμήμα ενός συνολικότερου σχεδίου, το οποίο συνδέεται άμεσα με την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας.

«PP»: Πέρα από κάθε προσέγγιση, δεδομένο αποτελεί ότι το ΣΚΑ χρειάζεται νέους πόρους χρηματοδότησης του. Πιστεύετε ότι μπορούν να βρεθούν νέες πηγές χρηματοδότησης; Από που μπορούν να προέλθουν πόροι ικανοί να βγάλουν το ΣΚΑ, και φυσικά τις συντάξεις, από το «μνημονιακό ζύγι»;

«Δ.Σ.»: Για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά το ασφαλιστικό σύστημα θα πρέπει –πρωτίστως- να μην τρομοκρατούνται αναίτια οι εργαζόμενοι που βρίσκονται πλησίον της σύνταξης. Για αυτό τον λόγο, έχω τονίσει επανειλημμένα, ότι σεβόμαστε απολύτως τα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και θα κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα, με τη μείωση της ανεργίας θα ενισχυθούν τα έσοδα της κοινωνικής ασφάλισης, ενώ το ίδιο θα συμβεί και με την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ μηνιαίως, την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τους αποτελεσματικότερους ελέγχους στην αγορά εργασίας, τον περιορισμό των ελαστικών και άτυπων μορφών εργασίας προς όφελος θέσεων πλήρους και σταθερής εργασίας, τη δραστική μείωση της εισφοροδιαφυγής και την πάταξη της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας.

Παράλληλα, για τη σταδιακή αποκατάσταση των διαχρονικά λεηλατημένων αποθεματικών της κοινωνικής ασφάλισης, θα σχηματίσουμε αποθεματικό κεφάλαιο, με χρηματοδότησή του από το Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης στο οποίο θα μεταφερθούν τα έσοδα του δημοσίου από τον φυσικό και ορυκτό πλούτο της χώρας και από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, μακριά και απέναντι σε πρακτικές και λογικές ιδιωτικοποιήσεων.

«PP»: Το πρόβλημα των ταμείων, πέρα από οικονομικό, και ειδικά μετά τις επιπτώσεις των μνημονίων, ήταν διαχρονικά και διοικητικό. Δεν ξεχνά κανείς τις «ανίδεες διοικήσεις» και το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων. Θεωρείτε ότι η φιλοσοφία και η προσέγγιση διοίκησης θα πρέπει να είναι διαφορετική την «επόμενη ημέρα» του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης; Μπορεί το Ασφαλιστικό ακόμη και σήμερα να βασίζεται σε Αναγκαστικούς Νόμους «ασπρόμαυρων» εποχών, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των σύγχρονων καιρών;

«Δ.Σ.»: Εφαρμόζουμε συγκεκριμένο εθνικό σχέδιο, το οποίο θα εκσυγχρονίσει το ασφαλιστικό σύστημα , θα διευκολύνει τους ασφαλισμένους και θα βελτιώσει σταδιακά το επίπεδο των ασφαλιστικών παροχών. Η αξιοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων, η επέκταση τους και η δημιουργία νέων σύγχρονων εργαλείων θα λύσουν τα χέρια των εργαζόμενων στα ασφαλιστικά ταμεία και –κυρίως- θα μειώσουν στο ελάχιστο την ταλαιπωρία του πολίτη.

Άρα, οι νέες τεχνολογίες θα οδηγήσουν το ασφαλιστικό μας σύστημα στην επόμενη ημέρα. Θέλουμε το ασφαλιστικό σύστημα να συνάδει με τις ανάγκες της εποχής, να καλύπτει τις ανάγκες της σύγχρονης οικογένειας. Και αυτό αποδεικνύεται και από τις πολιτικές που ασκούμε. Μόλις πριν λίγους μήνες αποποινικοποιήσαμε την οφειλή των αυτοαπασχολουμένων προς τα ασφαλιστικά τους ταμεία για δικές τους εισφορές και συντάξεις. Ήταν αναγκαστικός νόμος της Χούντας, τον οποίο –ποτέ- κανένας δεν κατήργησε.

«PP»: Ο κ. Σαμαράς, στην πρόσφατη συνέντευξη του, στο Mega, αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση του σχεδίαζε μειώσεις στις συντάξεις. Από την άλλη πλευρά, ο πρώην υπουργός Εργασίας της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ δεν είχε διαψεύσει όσα είχατε πει σε μεταξύ σας «τηλέ – αντιπαράθεση», όταν αναφέρατε ότι με βάση τις «ρήτρες μηδενικού ελλείμματος» ήταν έτοιμες για υπογραφή δύο εγκύκλιοι μέσω τις οποίες θα επέρχονταν νέο «κούρεμα» στις επικουρικές.

Τελικά, ποιες μειώσεις σχεδίαζε η προηγούμενη κυβέρνηση; Είπε αλήθεια ο πρώην πρωθυπουργός ή θα οδηγούνταν ξανά στη «λαιμητόμο» οι συντάξεις; Και αν ναι, ποιες (οι κύριες ή οι επικουρικές) και ποια θα ήταν η τύχη των εφάπαξ;

«Δ.Σ.»: Τα ψέματα του πρώην Πρωθυπουργού έγιναν αντιληπτά από τον ελληνικό λαό στις 25 Ιανουαρίου. Η μοναδική αλήθεια είναι ότι η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είχε έτοιμο το προσχέδιο υπουργικής απόφασης, το οποίο προέβλεπε νέες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις ύψους 15%. Οι νέες μειώσεις επρόκειτο να τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Μαρτίου του 2015 κατά 8% και από την 1η Ιουλίου 2015 κατά 7%, σε υλοποίηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος που θέσπισε η προηγούμενη κυβέρνηση για τα επικουρικά ταμεία και για τα ταμεία που δίνουν το εφάπαξ και θα οδηγούσε στην αφαίρεση από τις τσέπες των συνταξιούχων για το 2015, 326 εκατομμύριων ευρώ από τις επικουρικές και 12 εκατομμυρίων ευρώ από τα εφάπαξ. Η κυβέρνηση μας δεν ήρθε για να συνεχίσει το έργο της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση της Αριστεράς ήρθε, για να επουλώσει τις πληγές των προηγούμενων πέντε ετών και να δώσει τέλος στις πολιτικές της ύφεσης και στην ανθρωπιστική κρίση.

«PP»: Για να έχουμε μια σαφή εικόνα των επιπτώσεων που προκαλούν τα μνημόνια, θα ήθελα να σας κάνω ένα πολύ συγκεκριμένο, υποθετικό ερώτημα: Εάν οι μνημονιακοί νόμοι συνεχίζονται να εφαρμόζονται, ένας εργαζόμενος, σήμερα ηλικίας 35 ετών για παράδειγμα, ο οποίος ήδη έχει 5 χρόνια ασφάλισης και αμείβεται με τους «κουρεμένους» μισθούς του ιδιωτικού τομέα, των περίπου 500 ευρώ το μήνα, καθαρά, πότε θα συνταξιοδοτηθεί και τι ποσό σύνταξης θα δικαιούται;

«Δ.Σ.»: Δεν θα κάνω προβλέψεις με τα σημερινά δεδομένα, που διαμορφώνουν οι μνημονιακοί νόμοι, γιατί δεν αναλάβαμε με την ψήφο και τους αγώνες του λαού την διακυβέρνηση της χώρας, για να τους εφαρμόσουμε, αλλά για να τους ανατρέψουμε και να τους αλλάξουμε.

presspublica

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο