Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Μείζον θέμα με Χουλιαράκη: Βολές από Κοτζιά-Λαφαζάνη για αλλαγή πλεύσης για το χρέος στον ΟΗΕ

Μείζον θέμα με τον υπηρεσιακό υπουργό  Οικονομικών κ. Γ. Χουλιαράκη ανέκυψε μετά την απόφασή του να αλλάξει την πολιτική  του κ. Νίκου Κοτζιά οποίος ήθελε η Ελλάδα να συμμετάσχει ενεργά στη διαδικασία του ΟΗΕ προκειμένου να θωρακιστεί η διαδικασία αναδιάρθρωσης χρέους και ανάληψης χρέους από κυρίαρχα κράτη. Ο κ. Χουλιαράκης, σε εντελώς άλλο κλίμα, παρότι επιλέχθηκε  μετά από πρόταση του κ. Αλέξη Τσίπρα για τη θέση του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών, έδωσε εντολή στην ελληνική αντιπροσωπεία να απέχει από την ψηφοφορία που θα γίνονταν στον ΟΗΕ με θέμα «Βασικές Αρχές Διαδικασιών Αναδιάρθρωσης Δημοσίου Χρέους».


Ενδεικτικό του κλίματος που έχει διαμορφωθεί είναι ότι  η Αυγή  ασκεί δριμύα κριτική τον κ. Χουλιαράκη, ο οποίος είχε παίξει ρόλο-κλειδί στη διαπραγμάτευση μετά την απομάκρυνση του κ. Βαρουφάκη, ενώ στο θέμα ενεπλάκη και ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης ο οποίος σε δηλώσεις του επέκρινε την διαφαινόμενη «στροφή» της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα το άρθρο της Αυγής έχει ως εξής:

«Aλλάζει «γραμμή» και σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής -ως μη ώφειλε- η υπηρεσιακή κυβέρνηση. Η ελληνική αντιπροσωπεία σήμερα θα κληθεί να συμμετάσχει και να ψηφίσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πρόταση που έχει κατατεθεί προκειμένου να θωρακιστεί η διαδικασία αναδιάρθρωσης χρέους και ανάληψης χρέους από κυρίαρχα κράτη. Πρόκειται για το σχέδιο απόφασης με θέμα «Βασικές Αρχές Διαδικασιών Αναδιάρθρωσης Δημοσίου Χρέους».

»Η ελληνική πλευρά επί υπουργίας Κοτζιά είχε αποφασίσει να διαφοροποιήσει τη στάση της από το παρελθόν, όπου η ελληνική αντιπροσωπεία απείχε από τέτοιες ψηφοφορίες. Ωστόσο ο υπηρεσιακός ΥΠΕΞ  Πέτρος Μολυβιάτης, όπως αποκαλύφθηκε χθες στη διάρκεια συνάντησης που είχε με την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου για το συγκεκριμένο θέμα, μετά και από σχετική γνωμοδότηση του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, έδωσε εντολή στην ελληνική αντιπροσωπεία να απέχει από την ψηφοφορία.

Κύκλοι που πρόσκεινται στον τέως ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά αναφέρουν πως η αλλαγή γραμμής σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής είναι και πρωτάκουστη και ανεπίτρεπτη. Άλλες πληροφορίες μάλιστα θέλουν τον Γ. Χουλιαράκη να επιθυμεί να «ξηλώσει την εξωτερική πολιτική Τσίπρα».

Στη διάρκεια της συνάντησης Μολυβιάτη -Κωνσταντοπούλου, η πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε μεταξύ άλλων τη λύπη της για την απόφαση να απέχει η ελληνική αντιπροσωπεία της ψηφοφορίας η οποία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί «επ” ωφελεία του ελληνικού πληθυσμού, της ελληνικής κοινωνίας, του ελληνικού λαού, των νέων και των επόμενων γενεών».

Πέρα από τη γνωμοδότηση Χουλιαράκη, η Ζ. Κωνσταντοπούλου αναφέρει πως ο υπηρεσιακός ΥΠΕΞ την ενημέρωσε πως «βαρύνουσα σημασία είχε και έγγραφο του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, στο οποίο αναλύονται οι λόγοι, σύμφωνα με τους οποίους, κατά την άποψη του Οργανισμού, δεν πρέπει η Ελλάδα να υπερψηφίσει αυτή την απόφαση».

Τέλος, η Ζ. Κωνσταντοπούλου επεσήμανε ότι «δεν είναι αλήθεια πως ο ΟΗΕ δεν έχει αρμοδιότητες και δεν μπορεί να αναλάβει δράση» και κατέληξε εκφράζοντας τη λύπη της για το γεγονός πως «δεν άδραξε η Ελλάδα (…) την ευκαιρία χρήσης ενός πολύτιμου εργαλείου προστασίας του πληθυσμού και της κοινωνίας».

Αντιδρά και ο Λαφαζάνης

Η στάση αυτή της υπηρεσιακής κυβέρνησης προκάλεσε και την έντονη αντίδραση του επικεφαλής της ΛΑ.Ε κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη ο οποίος σε δηλώσεις του επέκρινε την διαφαινόμενη «στροφή» της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

«Σήμερα μπαίνει σε ψηφοφορία στον ΟΗΕ ένα σημαντικό ψήφισμα για το χρέος που είναι υπέρ της χώρας μας και υπέρ των υπερχρεωμένων χωρών. Πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ως Ελλάδα, προκειμένου αυτό το ψήφισμα να περάσει, να συγκεντρώσει την πλειοψηφία στον ΟΗΕ. Θα είναι κάτι πάρα πολύ ευνοϊκό για τα συμφέροντά μας, την ανάγκη που έχουμε και τη διεκδίκησή μας για να διαγράψουμε το χρέος ή τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος αυτού του χρέους.

Είναι λυπηρό ότι αυτή την ώρα πληροφορούμε πως ΝΔ και εναπομείνας ΣΥΡΙΖΑ, σε συμπαιγνία, σε συνεννόηση, έχουν δώσει εντολή η Ελλάδα να μην ψηφίσει υπέρ αυτού του ψηφίσματος, αλλά να κάνει αποχή, συντασσόμενη με τη θέση της ΕΕ. Κάτι τέτοιο, αν επαληθευτεί, θα είναι ντροπή και όνειδος για τη χώρα μας.

Καλώ, έστω και την ύστατη στιγμή, τον εναπομείναντα ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, να δώσουν εντολή στην αντιπροσωπεία μας να υπερψηφίσει το ψήφισμα για το χρέος στον ΟΗΕ. Αυτό επιβάλλει το εθνικό μας συμφέρον, αυτό επιβάλλει το συμφέρον του ελληνικού λαού. Ελπίζω να το κάνουν. Αλλιώς θα εγκληματήσουν πολιτικά σε βάρος του τόπου, σε βάρος ιδιαίτερα της ελληνικής νεολαίας. Και θα δώσουν κι ένα δείγμα γραφής, βεβαίως, για το τι αναμένει τον ελληνικό λαό μετεκλογικά από τη σχεδιαζόμενη συγκυβέρνηση του εναπομείναντος ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ. Του Τσίπρα με τον Μεϊμαράκη», αναφέρει.

hitandrun


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο