Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

Προμήθεια φίλτρων αιμοκάθαρσης : Το παιχνίδι των νέων κερδοσκόπων υγείας πριν αλέκτωρ λαλήσει ...

Δεν πέρασε μια μέρα από τη δημοσίευση του δελτίου τύπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών  (ΠΟΝ)  και των επακόλουθων αυτού δημοσιευμάτων στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, και να σου η εμφάνιση δημοσιεύματος στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» θέλοντας να ρίξει, εμφανώς ή υπόγεια, λάσπη στον ανεμιστήρα. Στο δελτίου τύπου η ΠΟΝ ουσιαστικά εξέφραζε την αγωνία της   για την αδράνεια αν όχι την ανικανότητα της Επιτροπής Προμηθειών υγείας (ΕΠΥ) να φέρει σε πέρας μια νέα κεντρική διαγωνιστική διαδικασία για προμήθεια φίλτρων με βάσει ποιοτικά  και οικονομικά κριτήρια (κοινώς με βάσει τη συμφερότερη  και όχι τη φθηνότερη τιμή ), όπως άλλωστε έχει δεσμευτεί και ο αρμόδιος Υπουργός κ. Πολάκης.  

Η Ε.Π.Υ. θα έπρεπε να τελειώσει επιτέλους το παιχνίδι που παίζεται από νέους κερδοσκόπους της υγείας οι οποίοι προσφέροντας φίλτρα αμφιβόλου ποιότητας σε σχετικά χαμηλότερη τιμή, αποκομίζουν τεράστια κέρδη λόγω της πολύ χαμηλής τιμής αγοράς τους από χώρες παραγωγής με έλλειψη ποιοτικού ελέγχου και όχι υψηλή τεχνολογία και έρευνα στον τομέα αυτό (Κίνα ,Μαλαισία, Αίγυπτο, Τουρκία, Βουλγαρία κ.α). Δεν θα έπρεπε λοιπόν να αιτιάται διάφορα ανύπαρκτα προσχήματα όπως  π.χ  αρχικά, την μη υπογραφή εντός τακτού χρονικού διαστήματος των προδιαγραφών από την επιτροπή προδιαγραφών που η ίδια συνέστησε από ειδικούς επιστήμονες και μετέπειτα την απόρριψη αυτών με ένα γενικό ,δικηγορίστικο και ανεπαρκώς αιτιολογημένο σκεπτικό.
    
Το δημοσίευμα της εφημερίδας «Παραπολιτικά» χρησιμοποιεί μάλιστα για να υποστηρίξει το επιχείρημα ότι τα φίλτρα προσφέρονται  σε τιμή μεγαλύτερη από αυτή που θα μπορούσαν να προσφερθούν στοιχεία  εσωτερικής αλληλογραφίας ( πώς άλλωστε να δόθηκε και από ποιόν ; ίσως βρέθηκε στα σκουπίδια;) ενός υπαλλήλου του γραφείου προμηθειών  του Γ.Ν.Αθηνών  «Γ.Γεννηματάς». 

Ο συγκεκριμένος υπάλληλος φαίνεται ότι κατέχοντας ειδικές γνώσεις στην τεχνολογία των φίλτρων αιμοκάθαρσης υποστηρίζει την αναγκαία απόλυτη  γενικότητα των προδιαγραφών φίλτρων (σε αντίθεση από ότι γνωρίζουμε με τις προτεινόμενες προδιαγραφές της επιτροπής ειδικών  επιστημόνων που συνέστησε η ΕΠΥ και οι οποίες αναρτήθηκαν προ καιρού για διαβούλευση στον ιστότοπο του ΕΚΑΠΤΥ). Έτσι σύμφωνα με τον ίδιο η προμήθεια των  φίλτρων γίνεται με  χαμηλότερη τιμή, ανεξάρτητα φυσικά αν οι προδιαγραφές αυτές μπορεί να εξασφαλίσουν μια αξιόπιστη ποιότητα  ή καταλληλότητα  φίλτρων    για τις ανάγκες των αιμοκαθαρόμενων, ώστε  να μην υπάρξουν άμεσες  ή το σημαντικότερο  μακροχρόνιες  σωρευτικές επιπτώσεις  από τη χρήση τους.
    
Είναι σαφές ότι δεν θα ασχοληθούμε με τον εν λόγω κύριο, τα δημοσιεύματα που  προκαλεί και  τις πιθανές υπάρχουσες υπόγειες διαδρομές με κάποιον ή κάποιους  από τους νεότερους προμηθευτές   του χώρου και κερδοσκόπους της υγείας,  αλλά και δεν θα επιτρέψουμε στο όνομα  της υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος που δήθεν προασπίζεται, όπως άλλωστε  κάνουν και οι νεοεμφανιζόμενοι κερδοσκόποι στα λόγια και όχι ακολουθώντας την υπάρχουσα καθαρή  νομική οδό, να μπουρδολογεί /ούν (όπως π.χ ότι φίλτρα συγκεκριμένων μεμβρανών μπορεί να προσφέρονται αποκλειστικά στην Ελλάδα  από συγκεκριμένους προμηθευτές ,όταν με βάσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν υφίσταται αποκλειστικότητα και επομένως δε γνωρίζει κανείς σε μια διαγωνιστική διαδικασία τι πρόκειται να συμβεί ). Επίσης  να απειλεί/ούν ή να αφήνει/ουν  υπονοούμενα, όπως πληροφορούμαστε από  αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς της ΜΤΝ  του νοσοκομείου που εργάζεται, για αξιόλογους γιατρούς, διοικητικούς υπαλλήλους και λοιπούς  που πασχίζουν καθημερινά για να εξασφαλίσουν αφενός μεν  επαρκώς καλής ποιότητα αιμοκάθαρσης στους νεφροπαθείς και αφετέρου ποιοτικές παροχές  υγείας  για όλους.  

Από την πλευρά της, η ΠΟΝ ενδιαφέρεται μόνο για την εξασφάλιση μιας ισότιμα  ποιοτικής  και όχι ταξικής υγείας για τους αιμοκαθαιρόμενους και μη νεφροπαθείς ασθενείς και τίποτα περισσότερο και είναι  υποχρέωση της  να τη  διεκδικήσει από την πολιτεία.  Η τελευταία   οφείλει, κατά το δυνατόν, να την προσφέρει και είναι στο χέρι των αρμόδιων φορέων/παραγόντων  (ΕΠΥ, ΥΠΕ, Διοικήσεων  Νοσοκομείων και γενικά του ΥΥΚΑ) και των διαπραγματευτικών τους   ικανοτήτων   να την πετύχουν με την συμφερότερη τιμή.  Θέση της ΠΟΝ είναι να συμβάλει με όλες  της τις δυνάμεις   για την επίτευξη του προαναφερόμενου στόχου.  

Αυτονόητο είναι όμως  ότι   δε θα σταματήσει να  παρεμβαίνει  και να  επισημαίνει την αδιαφορία ή τα  κακώς κείμενα   της πολιτείας  για την ενεργοποίηση των αναγκαίων ορθών διαδικασιών, γεγονός που πολλάκις επιτρέπει να παρεισφρέουν αυτόκλητοι     μεσσίες (όπως  στις διαδικασίες προμήθειας φίλτρων αιμοκάθαρσης). Φυσικά δεν θα σταματήσει να ζητά την άποψη των επαϊόντων (η ΠΟΝ δεν είναι παντογνώστης όπως μερικοί –μερικοί)  όταν κρίνει αναγκαίο για οποιοδήποτε θέμα απασχολεί την υγεία των συμπολιτών μας νεφροπαθών . Προκλητά δημοσιεύματα ( μάλιστα προς έκπληξη μας με αναφορά και σε πρόσωπα  που για λόγους δεοντολογίας θα έπρεπε να αναζητηθεί και να καταγραφεί  η άποψη και η  επιχειρηματολογία  τους) από οποιαδήποτε κατεύθυνση και εάν  προέρχονται   και οποιοδήποτε στόχο και εάν εξυπηρετούν   δε θα μπορέσουν να σταματήσουν  τον αγώνα της για καλύτερη υγεία, μικρότερη νοσηρότητα και μεγαλύτερη επιβίωση των νεφροπαθών. Ο ανεμιστήρας τους δεν πιάνει λάσπη και οφείλουν άπαντες να το γνωρίζουν.

Εξάλλου η Πρόεδρος της ΕΠΥ κα Σαρτζετάκη, μας έχει υποσχεθεί ότι το θέμα των προδιαγραφών μέχρι τέλος της εβδομάδας θα έχει λυθεί συμφωνα με τις προτάσεις της επιστημονικής Επιτροπής και του ΕΚΑΠΤΥ και κάθε κατεργάρης στον πάγκο του.



Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο