Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Αμφείον: Η αρχαία κλιμακωτή πυραμίδα των Θηβών - Ντοκυμανταίρ του Γιώργου Λεκάκη, με τον αρχαιολόγο Θεόδωρο Σπυρόπουλο

Ντοκιμαντέρ για την πυραμίδα του Αμφείου στη Θήβα, δημιούργησε ο Γιώργος Λεκάκης με την συνεργασία του συλλόγου «Φροντιστήριο Θηβαϊκής αρχαιογνωσίας» και τον αρχαιολόγο, Θεόδωρο Σπυρόπουλο ο οποίος ανακάλυψε την πυραμίδα της Θήβας το 1973, ως τότε έφορος αρχαιοτήτων στη Θήβα.

Η πυραμίδα του Αμφείου, αποτελεί ίσως την πιο ανατρεπτική σύγχρονη αρχαιολογική ανακάλυψη, με την ανεύρεση της. Η κοσμοϊστορικής σημασίας ανακάλυψη, θα μπορούσε να αλλάξει όλα τα μέχρι σήμερα ιστορικά δεδομένα.


Οι ανακαλύψεις και οι διαπιστώσεις αυτές, ανατρέπουν την απλοϊκή λογική περί "μυθολογίας". Ο τάφος που βρέθηκε στην κορυφή της πυραμίδας, αποδεικνύεται ότι είναι των Διόσκουρων, Ζήθου και Αμφίονος. Η παράδοση των Θηβών, που διασώθηκε από τον Παυσανία, τη συνέδεε με τον κοινό τάφο των Θηβαίων Διοσκούρων, οι οποίοι στον Όμηρο αναφέρονται ως οι πρώτοι που έχτισαν τείχος στην Καδμεία. Στον τάφο ο οποίος είχε συληθεί, βρέθηκαν σκελετικά λείψανα, χρυσά κοσμήματα, και περιδέραια που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι αυτοί οι ήρωες όντως έζησαν και διαδραμάτισαν αληθινά γεγονότα.

Η χρονολόγησή της στους Πρωτοελλαδικούς χρόνους, δηλαδή στην περίοδο 2700-2400 π.Χ δημιούργησε ενστάσεις και την προσπάθεια διαφόρων μελετητών να καταβιβαστεί η χρονολογία στην επόμενη Μεσοελλαδική περίοδο (2000-1700) π.Χ.

Η πυραμίδα του Αμφείου, προσκρούει στην εδραιωμένη θεωρία ότι στην Ελλάδα δεν υπήρξαν καθόλου μνημειώδεις ταφικές κατασκευές, πριν από τους Μυκηναϊκούς Χρόνους (1550-1200 Π.Χ.) αλλά ανατρέπει και την ιστορία που θέλει παλαιότερες πυραμίδες αυτές της Αιγύπτου.

Η δημιουργία του ντοκιμαντέρ, ευελπιστεί να παρακινήσει τους αρμοδίους, να αντιληφθούν την σπουδαιότητα αυτών των σημαντικών μνημείων, τα οποία αποτελούν προστιθέμενη αξία για την πόλη μας.


ThivaPost


Δείτε το ντοκυμανταίρ του Γιώργου Λεκάκη με τον αρχαιολόγο Θεόδωρο Σπυρόπουλο.





Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο