Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠ.ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΕ ΜΠΑΣΙΑΚΟ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΛΟΓΩ ΠΑΣΧΑ


     
Απαντώντας στην παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Ε. Μπασιάκος, σας πληροφορούμε τα εξής:

Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ είναι η αρμόδια αρχή για τον έλεγχο της ελληνικής αγοράς κρέατος σε σχέση με την προέλευση-καταγωγή του και την τήρηση μηνιαίων Ισοζυγίων αγορών και πωλήσεων.

Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «ΑΡΤΕΜΙΣ» συλλέγονται στοιχεία που αφορούν στην παραγωγή, εισαγωγή και εμπορία του ελληνικού και μη ελληνικού κρέατος στη χώρα. Τα στοιχεία αυτά αξιοποιούνται, ώστε να γίνονται αποτελεσματικοί επιτόπιοι έλεγχοι σε όλη την αλυσίδα του κρέατος. Στο πεδίο ελέγχου εμπίπτουν οι κτηνοτρόφοι, οι παχυντές, οι εισαγωγείς ζώντων ζώων και κρέατος, τα σφαγεία, οι επιχειρήσεις που τεμαχίζουν και τυποποιούν κρέας, οι επιχειρήσεις που παράγουν προϊόντα με βάση το κρέας, καθώς και κάθε σημείο λιανικής πώλησης, όπως τα παραδοσιακά κρεοπωλεία και τα σούπερ μάρκετ.


Στον παρακάτω πίνακα καταγράφονται ο αριθμός των ελέγχων, καθώς και ο αριθμός των επιχειρήσεων που έχουν παραπεμφθεί στις Α΄ θμιες Επιτροπές Εξέτασης Παρατυπιών Παραβάσεων και Επιβολής Προστίμων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), σε εφαρμογή της αριθμ 412/2012 ΚΥΑ από το έτος 2013 έως το πρώτο τρίμηνο του έτους 2016.

Έτος
Αριθμός Ελέγχων
Παραπομπές Επιχειρήσεων  
2013
1615
152
2014
793
160
2015
1466
362
Α’ Τρίμηνο 2016
199
50
Σύνολο
4073
724
Αναφέρεται ότι ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ενόψει του Πάσχα, έχει, ήδη, εντατικοποιήσει τους ελέγχους σε όλη τη χώρα, με στόχο την αποτροπή των ελληνοποιήσεων, την προστασία των καταναλωτών και την προάσπιση των συμφερόντων των Ελλήνων παραγωγών.

Πλέον των ανωτέρω, επισημαίνεται ότι το ΥΠΑΑΤ (αρμόδια η Διεύθυνση Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης) έχει, ήδη, προχωρήσει:
  • στη Δημοσίευση Δελτίου Τύπου προς ενημέρωση των εμπλεκόμενων Φορέων και καταναλωτών σχετικά με τις αγορές που θα πραγματοποιήσουν ενόψει της εορτής του Πάσχα, καθώς και
  • στην έκδοση Εγκυκλίου προς τις Αρμόδιες Ελεγκτικές Αρχές περί «Εντατικοποίησης κτηνιατρικών υγειονομικών ελέγχων στην κρίσιμη αυτή περίοδο», όπου δίνεται ιδιαίτερη σημασία στη σήμανση καταλληλότητας (σφράγιση) των σφάγιων.
Αποστέλλονται συνημμένα τα ανωτέρω αναφερόμενα έγγραφα.

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ



ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ



Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο