Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Η ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΚΑΛΕΙ ΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΜΑΣ...

Διατρέχουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα με την αμφιλεγόμενη απεργία που κήρυξε το συνδικαλιστικό όργανο των δημοσιογράφων να "διευκολύνει" τα έργα και τις μέρες της κυβέρνησης, όσο κι αν η πληροφόρηση παρουσιάζει εικόνα "έμενταλ" σε τούτη τη χώρα των παθών του λαού της, με αποτέλεσμα ο οικονομικός και κοινωνικός παράγοντας να έχουν μεταβάλει τα θεμέλια της πολιτικής δημοκρατίας.


Διατρέχουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα με τα ευρέα στρώματα των δυστυχούντων πολιτών και το μεγάλο δράμα της παγιωμένης πλέον πολιτικής απάτης να καταδείχνουν ότι τούτο το λαό τον κυβερνούν οι αριθμοί κι όχι η ψυχή, καθώς καθημερινά αποδεικνύεται ότι οι πολιτικοί ταγοί του ούτε ψυχή διαθέτουν, ούτε και αιδημοσύνη.

Διατρέχουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα, με τη θρησκευτική συνείδηση να ενωτίζεται το μυστήριο της Παρουσίας του Θείου, του Απεριχώρητου. Ομως, τόσο η μαρτυρία του χριστιανικού πνεύματος, όσο και η ανεπιτήδευτη συνείδηση κατά την αναστροφή της με την πραγματικότητα των ημερών, προσκρούουν στη βάρβαρη σφαγή των αμνοεριφίων. Μια πρωτόγονη "παράδοση" που δεν έχει να κάνει με το πνεύμα της αναστάσιμης πληροφορίας, το μυστικό κάλλος της Ανάστασης, που είναι η απόλυτη εγγύτητα με τη ζωή...

Τέτοιες σκέψεις, τούτες τις μέρες τις πνευματοφόρες. Πάσχα ορθόδοξο λοιπόν. Και το χριστιανικό μήνυμα είτε πιστεύει κανείς, είτε όχι, είναι ο καθρέπτης του αιώνιου στο χρόνο. Οσο εμβαθύνει κανείς στον κόσμο του, τόσο διαπιστώνει, αρκεί να είναι καλοπροαίρετος, πως δεν είναι εκ του κόσμου τούτου. Η δε έκφρασή του ιστορικά "τελειώθηκε" με την εκλεκτική και εμπνευσμένη συνάντηση δύο παραγόντων: Του ευαγγελικού πνεύματος και της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας.

Θα είμασταν ειδωλολάτρες αν πιστεύαμε βέβαια πως χωρίς την ελληνική φιλοσοφία, χωρίς την εκλεκτική της αποδοχή, το χριστιανικό πνεύμα δεν θα καρποφορούσε ιστορικά. Ωστόσο, η ορθόδοξη έκφραση του διαμέσου των Ελλήνων Πατέρων, οι οποίοι γνώρισαν κατά βάθος την ελληνική φιλοσοφία, το "προσέδεσε" σε σημαντικές σκεπτικές κατηγορίες, τις οποίες παρήγαγε ο ανθρώπινος λόγος, που χειραγωγούνταν από το φως της φυσικής Αποκάλυψης.

Η ελληνική φιλοσοφία αποτελεί την ύψιστη έκφραση του ανθρώπινου λόγου, ο οποίος βρίσκεται σε συνεχή αναζήτηση της Αλήθειας. Το χριστιανικό μήνυμα, εκφρασμένο στα ελληνικά από τους Ελληνες Πατέρες, προσλαμβάνει την ορθόδοξη διάστασή του και καταξιώνεται οικουμενικά, αφού οπλίζεται με τα κράτιστα δώρα της πανανθρώπινης εκζήτησης.

Η Ορθοδοξία, ως έκφραση της μακάριας συνάντησης του λόγου με το Λόγο, κοσμείται με ήθος και διάνοια, που πλέκουν στον κόσμο της την Ωραιότητα ως απείκασμα Κάλλους. Η μυστική δυναμική του ορθόδοξου μηνύματος είναι και αδαπάνητη και ανεξάντλητη. Προσφέρει πάντα νέες εκτιμήσεις υπό το αρχέγονο φως. Φιλοξενεί εύσπλαχνα τις κοσμικές εκζητήσεις του ανθρώπινου λόγου, γονιμοποιεί αέναα τις μυστικές ενοράσεις και την αισθητική ευαισθησία των ανθρώπων.

Ταυτίζεται με την αγάπη, η οποία δεν είναι μόνο αξεπέραστη ως ουσία του Θεού, του Σύμπαντος. Οι παρθενικές της διαθλάσεις, οι αρετές, την εγκεντρίζουν αναδημιουργικά σ' όλα τα πεδία της ανθρώπινης δραστηριότητας, για να αγγέλλουν την ειρήνη, την κατάπαυση, το έλος. Δεν ταυτίζεται ωστόσο με το αλγεινό θέαμα της κοσμικής επιφάνειας και πολύ περισσότερο με τη σφαγή των ζώων εν ονόματι της όποιας βάρβαρης παράδοσης!..

Η κοσμική ιστορία είναι αλίμονο, αντεστραμμένο κάτοπτρο της θεοφάνειας, ένα κάτοπτρο με ρήγματα πάθους και στεναγμών. Ηδη όμως αυτά τα ρήγματα. τα οποία κατευθύνουν στην Πτώση, μιλούν με τη σιωπή του θανάτου ή με τους αμφίβολους θριάμβους των "νικών" τους. Μαρτυρούν τον άλλο κόσμο της φθοράς.

Το κακό και η αναλγησία στον πόνο ανθρώπων και των ζώων, δεν έχει καμία μεταφυσική κάλυψη. Οσοδήποτε πεισματικό και προκλητικό ως αδικία, ως βαρβαρότητα έναντι των άλλων όντων του Σύμπαντος, ως εγωισμός και απληστία, μαρτυρεί έμμεσα την άλλη πηγή, την πηγή των οικτιρμών και της αγάπης, το οικουμενικό έλεος.

Οι προκλήσεις της άρνησης και οι ακόρεστες επιθυμίες, πάντα με την προβολή προσχηματικών δικαιολογιών, δεν συνάδουν με την άμετρη διαφάνεια του χριστιανικού μηνύματος, με το πνεύμα το αιώνιο...

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΥΡΜΟΓΛΟΥ

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο