Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ 2 ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΗ ΒΟΙΩΤΙΑ.

Α.Σε σχέση με την πυρκαγιά στην περιοχή Καλλιθέας-Ελαιώνα, ο Βουλευτής Βοιωτίας Βαγγέλης Μπασιάκος κατέθεσε Ερώτηση προς τη Βουλή, το κείμενο της οποίας έχει ως εξής:

«Αθήνα, 29.07.2016



ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Για τους Υπουργούς
Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

ΘΕΜΑ: Πυρκαγιά σε περιοχή μεταξύ Καλλιθέας-Νιχωρακίου-Ελαιώνα-Άρματος Θηβών.

Στις 23.07.2016 εκδηλώθηκε πυρκαγιά, που επεκτάθηκε σε δυσπρόσιτες επικλινείς περιοχές, μεταξύ Καλλιθέας-Νιχωρακίου-Ελαιώνα-Άρματος Θηβών, τις οποίες επισκέφθηκα αυθημερόν. Η φωτιά έσβησε, χάρη στην άμεση κινητοποίηση των αρμόδιων αρχών (Υπηρεσίες, εναέρια μέσα, αυτοδιοικητικοί, εθελοντές κλπ.), καθώς και στο γεγονός ότι δεν έπνεαν ισχυροί άνεμοι. Κατόπιν αυτών,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί

Ποιες οι ζημιές, και σε πόση έκταση;
Πώς θα αποκατασταθούν οι ζημιές αυτές;

Ο ερωτών Βουλευτής 

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ»
------------
Β. Σε προηγούμενη Ερώτησή του προς τη Βουλή, ο Βουλευτής Βοιωτίας Βαγγέλης Μπασιάκος ζήτησε να ενημερωθεί από τους αρμόδιους Υπουργούς για τα αίτια της μεγάλης πυρκαγιάς στα Δερβενοχώρια (25-29.06.2016), την άμεση αποκατάσταση των ζημιών από την πυρκαγιά αυτή, καθώς και από τη χαλαζόπτωση στη Λιβαδειά (28.06.2016).

Στη σχετική απάντηση του Υφυπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Μπαλάφα αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Εκ μέρους του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, η χρηματοδότηση των πρωτοβάθμιων Ο.Τ.Α. της χώρας από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.) γίνεται βάσει των πιστώσεων που εγγράφονται κάθε έτος στον Κρατικό Προϋπολογισμό, ο οποίος ψηφίζεται από τη Βουλή των Ελλήνων. Με Κοινή δε Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών, η οποία εκδίδεται ύστερα από πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), καθορίζεται το ύψος των πιστώσεων που προορίζονται για τη χρηματοδοτική κάλυψη των επενδυτικών καθώς και των λειτουργικών τους δαπανών, μεταξύ άλλων, των κονδυλίων αποκατάστασης δημοτικών υποδομών. Η περαιτέρω διαχείριση των πιστώσεων αυτών γίνεται κατόπιν σχετικών αποφάσεων των οικείων Δημοτικών Συμβουλίων υπό την εποπτεία του κράτους, η οποία συνίσταται αποκλειστικά σε έλεγχο νομιμότητας των πράξεών τους και σε πειθαρχικό έλεγχο των αιρετών.
Στο πλαίσιο αυτό και σε προληπτικό επίπεδο, για την αποτελεσματικότερη δυνατή κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας 2016 κατανεμήθηκε από το Υπουργείο στους Δήμους με την υπ' αριθμ. πρωτ. 15717/11-05-2016 απόφαση (Α.Δ.Α.: 7ΑΡ5465ΦΘΕ-ΡΘΖ), ποσό ύψους 16.890.000,00 ευρώ, και στους Συνδέσμους αυτών με την υπ' αριθμ. πρωτ. 12471/13-05-2016 απόφαση (Α.Δ.Α.: 6ΜΔΕ465ΦΘΕ-ΝΩΡ) ποσό ύψους 1.510.000,00 ευρώ, σύμφωνα με πρόταση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης έχει προβεί σε αναζήτηση στοιχείων και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, το Δήμο Λεβαδέων και το Δήμο Τανάγρας, με το υπ' αριθμ. πρωτ. 22249/05-07-2016 έγγραφο και, μόλις περιέλθουν οι σχετικές απαντήσεις, θα ενημερωθεί η Βουλή των Ελλήνων με νεότερο έγγραφό μας.»

Στη σχετική απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Τόσκα αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Σε ό,τι αφορά στα αίτια της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στις 25-06-2016 στην περιοχή Στεφάνη Βοιωτίας διενεργείται προανάκριση από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.), του Πυροσβεστικού Σώματος. Πλέον των ανωτέρω, διευκρινίζεται ότι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μέτρων πρόληψης δασικών πυρκαγιών σε δάση και δασικές εν γένει εκτάσεις, αποτελεί ευθύνη των Δασικών Υπηρεσιών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας. Θέματα που αφορούν την στελέχωση και τη χρηματοδότηση των κατά τόπους Δασικών Υπηρεσιών για την υλοποίηση δράσεων πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, συμπεριλαμβανομένης και της συντήρησης του δασικού οδικού δικτύου, αποτελούν αρμοδιότητα της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροτοπεριβάλλοντος, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Επίσης, τα θέματα που αφορούν στην οριοθέτηση της πληγείσας περιοχής ως πυρόπληκτης, για την αποκατάσταση ζημιών σε κτίρια που προκλήθηκαν από δασικές πυρκαγιές, εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων [ν. 1190/1981 (Φ.Ε.Κ. Α' 203), ν. 2576/1998 (Φ.Ε.Κ. Α' 25)].
Καθίσταται γνωστό, ότι η μελέτη και εκτέλεση των αντιπλημμυρικών έργων και των έργων συγκράτησης των εδαφών σε δασικές εκτάσεις που η φυσική τους βλάστηση πρόσφατα έχει καταστραφεί από πυρκαγιές, εμπίπτει στην αρμοδιότητα των κατά τόπους Δασικών Υπηρεσιών που υπάγονται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Η δε παροχή κατευθύνσεων και οδηγιών στις Δασικές Υπηρεσίες για τη μελέτη και εκτέλεσή τους, αποτελεί αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Δασικών Έργων και Υποδομών, της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Τέλος, η καταγραφή και προστασία των καμένων εκτάσεων που εμπίπτουν στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας αποτελεί αρμοδιότητα των, κατά τόπο, αρμόδιων Δασικών Υπηρεσιών και πραγματοποιείται αυτεπάγγελτα ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσής τους από τις οικείες αρμόδιες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες που είχαν και την ευθύνη κατάσβεσής τους (Κ.Υ.Α. 12030/ Φ.109.1/ 1999).»

Στη σχετική απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μπόλαρη αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Όσον αφορά στις ζημιές που προξενήθηκαν σε γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στα Δερβενοχώρια της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) Βοιωτίας λόγω της πυρκαγιάς που σημειώθηκε από τις 25 έως τις 29 Ιουνίου του 2016 στην εν λόγω περιοχή, επισημαίνεται ότι παρατηρήθηκαν ζημιές:
σε φυτικό κεφάλαιο (δενδρώδεις καλλιέργειες, κυρίως, ελαιοκαλλιέργειες) στις Τοπικές Κοινότητες Στεφάνη και Πύλη και έγιναν δύο αναγγελίες και
σε πάγιο κεφάλαιο (κυρίως σε μαντριά). Το έργο των καταγραφών θα αρχίσει αργότερα, όπως ορίζεται στον Κανονισμό Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων.
Στη συνέχεια, οι ζημιές του φυτικού και παγίου κεφαλαίου, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που απαιτούν ο Κανονισμός Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων και οι Κοινοτικές Κατευθυντήριες Γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της γεωργίας και δασοκομίας, θα ενταχθούν σε πρόγραμμα χορήγησης Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ), αρμοδιότητας ΠΣΕΑ. Έπειτα το πρόγραμμα θα υποβληθεί προς έγκριση στην Ε.Ε., ενώ οι αντίστοιχες ενισχύσεις θα καταβληθούν στους δικαιούχους παραγωγούς μετά την έγκριση του προγράμματος και την έγκριση της δαπάνης από το Υπουργείο Οικονομικών και, οπωσδήποτε, μετά την επιβεβαίωση αποκατάστασης - αντικατάστασης των ζημιών. Επισημαίνεται ότι αιτήματα για ζημιές σε ζωικό κεφάλαιο δεν έχουν, μέχρι στιγμής, υποβληθεί και, ως εκ τούτου, δεν έχουν γίνει αναγγελίες.
Όσον αφορά στις ζημιές που προξενήθηκαν από βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις που σημειώθηκαν στις 28 Ιουνίου του 2016 σε διάφορες καλλιέργειες (κηπευτικών, βαμβακιών, μηδικής κ.λπ.) στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Βοιωτίας, επισημαίνεται ότι έγιναν αναγγελίες και υποβάλλονται δηλώσεις. Το έργο των εκτιμήσεων θα αρχίσει μετά τη λήξη της υποβολής των δηλώσεων. Στη συνέχεια, θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων
στους δικαιούχους, ασφαλιστικά ενήμερους, παραγωγούς.»



Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο