Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΡΔΑΤΖΗΣ: Τι κρύβεται πίσω από την άρνηση ενός συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος;

Εδώ και ένα χρόνο έχουμε γίνει μάρτυρες μιας έντονης διαμάχης των κάτοικων του (Γαλατικού) χωριού Θίσβης με μια εταιρεία την ΔΙΑΒΙΠΕΘΙΒ η όποια διαχειρίζεται την Βιομηχανική Περιοχή Θίσβης (ΒΙΠΕ Θίσβης).

Ποιο είναι το επίδικο της διαμάχης;

Στον κόλπο της Νούσας, υπάρχει μια πανέμορφη παραλία που είναι το ιστορικό, καλοκαιρινό και κολυμβητικό θέρετρο των κατοίκων της Θίσβης. Την 1η Σεπτεμβρίου 2015, η ΔΙΑΒΙΠΕΘΙΒ ΑΕ, αυθαίρετα και παράνομα, απαγόρευσε τη διέλευση των κατοίκων προς αυτήν, αποκλείοντας τον κοινόχρηστο δρόμο και την πρόσβαση στην παράλια με πρόσχημα την ασφάλεια λόγω διέλευσης των φορτηγών και της λειτουργίας του λιμανιού.


Για την ιστορία, μετά προσφυγή τον κάτοικων προς την Συνήγορο του Δημότη του Δήμου Θηβαίων, Δικηγόρο Κα Ματάλα, εκδόθηκε η με αριθμό 6/2016 διαμεσολάβηση, που αποφαίνεται ότι είναι κοινόχρηστος ο δρόμος προς την παραλία της Νούσας στη Θίσβη και ότι είναι παράνομη και καταχρηστική η απαγόρευση της χρήσης των κοινοχρήστων, δρόμου, αιγιαλού και παραλίας από τους κατοίκους.

Συμπληρωματικά υπάρχει και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Θήβας για άρση της απαγόρευσης χρήσης του κοινόχρηστου δρόμου προς τον κόλπο της Νούσας μια απόφαση που καθυστερεί στην υλοποίηση της από την Δημοτική Αρχή εδώ και ένα χρόνο με υπαιτιότητα του ίδιου του Δήμαρχου.

Γιατί όμως τόση επιμονή από την πλευρά της Διοίκησης της Εταιρείας της ΔΙΑΒΙΠΕΘΙΒ να παρανομεί και να μην δίνει λύση σε ένα φαινομενικά εύκολα επιλύσιμο θέμα;

Είναι τελικά το θέμα μόνον η αποκατάσταση της νομιμότητας ενός συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της πρόσβασης ορισμένων κάτοικων σε μια μικρή παράλια;

Άλλοι κίνδυνοι ελλοχεύουν πολύ μεγαλύτερης εμβέλειας. Μήπως από την όλο και μεγαλύτερη δραστηριότητα στο λιμάνι από την συχνότερη προσέλευση φορτηγών πλοίων η ρύπανση της θαλάσσιας περιοχής θα βαίνει συνεχώς αυξανομένη; Μήπως τελικά αυτοί είναι οι πραγματικοί λόγοι απαγόρευσης της χρήσης της παραλίας από τους κατοίκους; Και θα περιοριστεί η ρύπανση μόνον στον κόλπο της Νούσας ή θα επεκταθεί και στους άλλους παρακείμενους κόλπους του Κορινθιακού; 

Μια περιβαλλοντική επίπτωση που παρατηρήθηκε φέτος σε όλες τις  παραλίες μας ήταν και η μεγάλη αύξηση του πληθυσμού των μεδουσών (τσουχτρών), μια από τις αιτίες αναφέρεται και η μεταφορά τους με τα έρμα μεγάλων φορτηγών πλοίων.

Για τους σοβαρούς αυτούς λόγους  η υπόθεση αυτή θα πρέπει να μας ανησυχήσει όλους, δεν πρέπει να το θεωρήσουμε μόνον «πρόβλημα του γείτονα» ένας κίνδυνος ρύπανσης θα επεκταθεί και στους παρακείμενους κόλπους, η ρύπανση δεν γνωρίζει όρια και ειδικά στο νερό η επέκταση της είναι ταχύτατη. Δεν θα ακυρωθεί η καταλληλότητα για κολύμβηση μόνον της παραλίας της Νούσας αλλά και όλων των γειτονικών παραλιών. Για τον λόγο αυτό ο αγώνας των κατοίκων της Θίσβης θα πρέπει να γίνει ένας συμβολικός αγώνας όλων μας. Η δυνατότητα πρόσβασης και κολύμβησης σε μια καθαρή παραλία στην Νούσα είναι η ασπίδα προστασίας για όλες τις παραλίες μας στον Κορινθιακό.

Η Δημοτική Αρχή επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της στηριζόμενη στην τόσο καλά τεκμηριωμένη έκθεση της Συνηγόρου του Δημότη, να απευθυνθεί προς κάθε αρμόδιο όργανο της πολιτείας προκειμένου να αποκατασταθεί η νομιμότητα, τόσο προς την Αστυνομική Διεύθυνση Βοιωτίας όσο και προς τις Δικαστικές Αρχές για εισαγγελική παρέμβαση και να μην προσφεύγει σε συμβιβασμούς κοροϊδίας για την νοημοσύνη μας, μη εφαρμόζοντας τελικά τις σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Δεν θα εξαιρέσουμε όμως από τις ευθύνες την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και του Επιμελητήριου Βοιωτίας οι οποίοι με εκπροσώπους τους συμμετέχουν στην Διοίκηση της ΔΙΑΒΙΠΕΘΙΒ ΑΕ και που με σιγή ιχθύος (οι κατά τα άλλα λαλίστατοι) έχουν  μείνει αμέτοχοι στο σοβαρό αυτό θέμα.

Θεωρούμε σκόπιμο να τονίσουμε κλείνοντας ότι δεν είμαστε ενάντια στην παραγωγική ανάπτυξη στην περιοχή και ούτε στρεφόμαστε ενάντια στις εταιρείες που συμβάλλουν σε αυτήν. Δεν μπορούμε όμως να δεχτούμε ότι αυτή θα γίνεται σε βάρος συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών και του περιβάλλοντος.

ΘΗΒΑ        4/8/2016

ΚΟΡΔΑΤΖΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ 

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΘΗΒΑΣ 


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο