Αν και πολλοί εκτιμούσαν ότι η αναβίωση του ιστορικού brand ηλεκτρικών συσκευών ΙΖΟΛΑ, αποτελούσε ένα υψηλού ρίσκου επιχειρηματικό βήμα, για τον εμπνευστή της Γιώργο Δημητρίου, της ομώνυμης εταιρείας Γ. Ε Δημητρίου, εντούτοις το εγχείρημα έχει στεφθεί με επιτυχία.
Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας η ανταπόκριση του ελληνικού αγοραστικού κοινού για τις λευκές συσκευές με το σήμα ΙΖΟΛΑ είναι ικανοποιητική.
Και αυτό γιατί, όπως υποστηρίζουν, οι συσκευές ΙΖΟΛΑ (σ.σ κατασκευάζονται σε εργοστάσιο της Πολωνίας) διατηρούν την ποιότητα που τις είχε κάνει να ξεχωρίζουν στο παρελθόν, ενώ η τιμή τους είναι αρκετά προσιτή.
Να σημειωθεί ότι ο Γ. Δημητρίου ανέλαβε να αναστήσει την ΙΖΟΛΑ πριν από ένα χρόνο, παίρνοντας το σήμα από την εταιρεία Ελίντα.
Εκτός από την αύξηση των πωλήσεων των συσκευών ΙΖΟΛΑ ο Γ. Δημητρίου έχει μπροστά του ένα ακόμη διπλό στοίχημα: αφενός μεν την επαναφορά της εταιρίας σε κερδοφόρο τροχιά και την αποκατάσταση του κεφαλαίου κίνησης και των ιδίων κεφαλαίων ώστε να βγει και η μετοχή από την κατηγορία της επιτήρησης και αφετέρου τη σύναψη νέων στρατηγικών συμφωνιών.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η σύναψη συμφωνίας για την αντιπροσώπευση των ηλεκτρικών συσκευών Sharp, αλλά και η στρατηγική συνεργασία με τη βιομηχανία κλιματιστικών Daikin Hellas.
Η συνεργασία με τη Γ.Ε. Δημητρίου δίνει νέα ώθηση στην Daikin καθώς επιτρέπει το άνοιγμά της σε νέα κανάλια διανομής, προσεγγίζοντας το ευρύ καταναλωτικό κοινό, ενώ προσθέτει μία σημαντική πηγή εσόδων για την πρώτη.
Η συνεργασία με τη Γ.Ε. Δημητρίου δίνει νέα ώθηση στην Daikin καθώς επιτρέπει το άνοιγμά της σε νέα κανάλια διανομής, προσεγγίζοντας το ευρύ καταναλωτικό κοινό, ενώ προσθέτει μία σημαντική πηγή εσόδων για την πρώτη.
Από το 1930.... στο 2016
Η ΙΖΟΛΑ μεσουράνησε στην ελληνική αγορά ως η βιομηχανία οικιακών συσκευών . Ιδρύθηκε το 1930, δημιούργημα του επιχειρηματία από τη Θήβα, Παναγιώτη Δράκου.
Την περίοδο 1950-1970 έφτασε στο σημείο να εξάγει το 1/3 της συνολικής παραγωγής της. Εως τις αρχές της δεκαετίας του 1990 η μάρκα κατέλαβε την πρώτη θέση στις πωλήσεις ηλεκτρικών συσκευών, ξεπερνώντας σε μερίδια αγοράς το 48%.
Η πιο δύσκολη εποχή ήταν το 1941 όταν οι Γερμανοί επιτάσσουν το εργοστάσιο, ενώ μετά τον πόλεμο ο επιχειρηματίας εξασφαλίζοντας δάνειο των 660.000 δολαρίων μαζί με 300.000 δολάρια που θα συνεισφέρουν οι μέτοχοι, θα ξαναστήσει το εργοστάσιο από την αρχή.
Το 1951 θα είναι και πάλι έτοιμο το εργοστάσιο στην Καλλιθέα και ξεκινά η παραγωγή της πρώτης ηλεκτρικής κουζίνας αλλά και της πρώτης τηλεόρασης ελληνικής κατασκευής.
Το τέλος της ΙΖΟΛΑ ήρθε το 1977, όταν μαζί με την Εθνική Τράπεζα και την Eskimo σύστησαν την εταιρία Ελίντα, παραχωρώντας οι δύο επιχειρήσεις τις μονάδες παραγωγής και τα εμπορικά σήματα.
Τρία χρόνια νωρίτερα, η ΙΖΟΛΑ είχε αρχίσει την κατασκευή ενός μεγάλου εργοστασίου στη Θήβα (στα πρότυπα εκείνου της Καλλιθέας), το οποίο δεν αποπερατώθηκε ποτέ.
Τα χρέη της επιχείρησης προς την Εθνική Τράπεζα άρχισαν να αυξάνονται κατά πολύ.
Τόσο η ΙΖΟΛΑ όσο και η εταιρεία Εskimo αποδέχτηκαν την πρόταση της Εθνικής Τράπεζας να γίνουν μέτοχοι, με το 1/3 έκαστη, της Ελίντα.
Ετσι, η Ελίντα, που από το 1986 έχει μπει στον ΟΑΕ (Οργανισμός Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων) και ανήκε στις «προβληματικές» επιχειρήσεις, θα αντέξει έως το 1991 όπου και έβαλε λουκέτο.
Για τον επιχειρηματία που αναβίωσε το ιστορικό brand, στόχος είναι η δημιουργία ενός εργοστασίου στην Ελλάδα στο οποίο θα παράγονται οι συσκευές της εταιρείας και θα δώσει δουλειά σε αρκετούς ανθρώπους.
insiderΕυχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!
Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.