Κυριακή 14 Αυγούστου 2016

Γιατί να προπονηθώ ιδιωτικά;

Μέχρι πριν λίγα χρόνια η σκέψη του περισσότερου κόσμου όταν άκουγε τον όρο personal training, φάνταζε σαν κάτι απόκοσμο και ξένο, κάτι εντελώς εξειδικευμένο, πολύ “ακριβό” και ταυτόχρονα είδος πολυτελείας! Τη τελευταία 10ετία κερδίζει όλο και μεγαλύτερο κοινό και μερίδιο στο χώρο της εκγύμνασης!

Το personal training έχει πλεονεκτήματα με σημαντικότερα όλων την ανθρώπινη επαφή του γυμναστή με τον ασκούμενο καθώς και την άνεση του καθορισμού του προγράμματος, λόγω του περιορισμένου χρόνου του ασκούμενου με αποτέλεσμα να αδυνατεί να συμμετέχει σε κάποιο group. Αυτή η σχέση διασφαλίζει τη δημιουργία προσωπικού προγράμματος, την σωστή εκτέλεση, την ασφάλεια, την παρότρυνση, με αποτέλεσμα οι ασκούμενοι που επιλέγουν την προσωπική εκγύμναση σπάνια επιστρέφουν στον ομαδικό τρόπο προπόνησης.


Ο ασκούμενος που πληρώνει προσωπική προπόνηση είναι πολύ απαιτητικός και δεν δίνει κανένα περιθώριο λάθους ή δισταγμού. Δυστυχώς, όσο άρτια μόρφωση και αν έχει ένας γυμναστής, όσο εξοπλισμό και αν διαθέτει εάν δεν έχει εμπειρία δεν μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικός. Απαιτεί γνώσεις ανατομίας, κινησιολογίας, εργοφυσιολογίας αλλά και ψυχολογίας.

Ο σωστός επαγγελματίας μπορεί να δουλέψει με ή χωρίς εξοπλισμό. Στην πράξη τα γυμναστικά όργανα-βοηθήματα αποτελούν σημαντικό κομμάτι της δουλειάς μας. Μπορούμε να δουλέψουμε με αντιστάσεις (λάστιχα, αλτήρες), μπάλες, στρώματα, ακόμη και εξαρτήματα Pilates.

Ο τρόπος εξάσκησης είναι σχετικός με το περιβάλλον και τον εξοπλισμό που υπάρχει. Η προπόνηση μπορεί να γίνει στο σπίτι ή στην εξοχή ή σε κάποιο γυμναστήριο – σχολή, όπου ο προπονητής αναλαμβάνει προσωπικά τον ασκούμενο.

Το personal training απευθύνεται σε κάθε άνθρωπο, ανεξάρτητα από ηλικία, φύλο, φυσική κατάσταση και προπονητική εμπειρία. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, όπως η αποκατάσταση από κάποιο τραυματισμό ή πρόβλημα υγείας ή η εγκυμοσύνη, η προσωπική προπόνηση δεν αποτελεί επιλογή αλλά ανάγκη.

Ο προσωπικός γυμναστής λαμβάνει υπόψη του παραμέτρους που αφορούν τον ασκούμενο όπως ηλικία, φύλο, σωματομετρικά χαρακτηριστικά, ιατρικό ιστορικό, την προσωπικότητα του. Η αξιολόγηση της φυσικής του κατάστασης περιλαμβάνει σε τι επίπεδο βρίσκεσαι τη δεδομένη στιγμή. Για παράδειγμα θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του αν η δουλειά του ασκούμενου είναι καθιστική ή αν επιβαρύνονται περισσότερο κάποιες μυϊκές ομάδες λόγω χειρωνακτικής εργασίας. Στη συνέχεια θα προσαρμόσει το ασκησιολόγιο σύμφωνα με τις παραμέτρους αυτές και έτσι τα αποτελέσματα είναι φανερά αποδοτικότερα. Ταυτόχρονα ο ασκούμενος μαθαίνει την σωστή τεχνική των ασκήσεων και γυμνάζεται με μεγαλύτερη ένταση υπό την παρακολούθηση του γυμναστή.

Ο personal trainer επαναπροσδιορίζει τις εντάσεις και τον όγκο της προπόνησης ανά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να μην υπάρχει στασιμότητα στα αποτελέσματα. Σας προστατεύει από λανθασμένες κινήσεις και τραυματισμούς μυοσκελετικούς ή άλλους και ιδιαίτερα αν προϋπάρχει τραυματισμός, αποφεύγοντας επικίνδυνες καταπονήσεις του σώματος. Θα σας βοηθήσει να εντάξετε τη γυμναστική στο εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα και να αντλήσετε τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη. Θα σας παροτρύνει όταν δυσκολεύεστε αλλά κι όταν δεν έχετε διάθεση για γυμναστική.

Συνεργάζεται με άλλους επαγγελματίες σχετικών ειδικοτήτων (φυσιοθεραπευτές, διατροφολόγους) και φυσικά ενημερώνεται από επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια – σεμινάρια συνεχώς. Γνωρίζει τι ενδείκνυται σε κάθε περίπτωση, ποιες ασκήσεις π.χ. πρέπει να αποφευχθούν ή να τροποποιηθούν, πότε χρειάζεται ανάπαυση ή διακοπή της άσκησης και πότε είναι απαραίτητη η συμβουλή του γιατρού.

«Ένας επαγγελματίας personal trainer, πριν αναλάβει να προπονήσει έναν ενδιαφερόμενο, πρέπει να πάρει το ιατρικό αλλά και προπονητικό ιστορικό του, ανεξαρτήτου ηλικίας και φύλου, για να σχεδιάσει το πιο ταιριαστό, αποδοτικό και ασφαλές πρόγραμμα γι’ αυτόν».

Αφού κάνεις την έρευνά σου και πριν απευθυνθείς σε έναν προσωπικό γυμναστή θα πρέπει να πάρεις τις απαραίτητες συστάσεις συζητώντας με παλαιότερους ή εν ενεργεία μαθητές του για να δεις τον τρόπο συμπεριφοράς του σε διάφορες περιπτώσεις και κυρίως κατά την ώρα του μαθήματος! Τον τρόπο που δουλεύει, το πώς λειτουργεί για παράδειγμα σε μια ακύρωση ή αλλαγή ενός μαθήματος και αν οι ίδιοι έχουν δει κάποια αλλαγή στο σώμα τους κατά την διάρκεια των προπονήσεων.

Καλό θα ήταν να καταλάβετε την διαφορά της γυμναστικής με ή χωρίς εξειδικευμένο trainer. Δυστυχώς το συχνότερο φαινόμενο που παρατηρείται σε αρκετούς χώρους εκγύμνασης, είναι ο ασκούμενος να τρέχει πίσω από τον γυμναστή, για να του εξηγήσει πιθανές απορίες του προγράμματος που του έχει βγάλει το γυμναστήριο που συνήθως είναι κοινό με πολλούς ακόμη, ανεξάρτητα με τις πραγματικές ανάγκες και στόχους του καθενός. Όταν αντιμετωπίζετε τέτοιες καταστάσεις μέσα στους χώρους εκγύμνασης είναι λογικό να απογοητεύεστε, να νιώθετε πως σας κοροϊδεύουν, πως δίνετε τα χρήματά σας άσκοπα και ειδικά στις μέρες μας είναι αρκετά σημαντικό!
πηγή:medidiatrofi.gr

stogiatro



Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο