Σάββατο 20 Αυγούστου 2016

ΟΛΟΙ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΠΡΟΟΔΟ, ΑΛΛΑ ΑΥΤΗ Η "ΠΡΟΟΔΟΣ"...

...Περιέχει την ευτυχία και τη δυστυχία μαζί του σύγχρονου ανθρώπου. Αισθάνεται γι'αυτήν υπερηφάνεια, αλλά και δέος, φόβο και αγωνία. Τον οδηγεί στον "έβδομο ουρανό", αλλά τον κατεβάζει και στα έγκατα του Αδη.

Και ενώ γνωρίζει τους νόμους της ύπαρξης του ατόμου της ύλης και τη σύνθεσή του, ενώ κατορθώνει να τους θέτει στην υπηρεσία του για την όλο και περαιτέρω κατάκτηση του διαστήματος κι όχι μόνο, αγνοεί τα πλέον απλά και ουσιώδη πράγματα, που είναι γύρω του και μέσα του. Αγνοεί ακόμη, κατά μεγάλο μέρος, το μυστήριο της μητέρας και τροφού Γης, όπως και της αβύσσου των Ωκεανών και τον αιφνιδιασμό του Εγκέλαδου.


Και το σπουδαιότερο είναι η άγνοια για τον άνθρωπο. Και ενώ η Πυρηνική Φυσική, η Διαστημική και η Ηλεκτρονική Πληροφορική μεσουρανούν, η Ψυχολογία, η Κοινωνιολογία, η Ανθρωπολογία, αλλά κι αυτή η Ιατρική, που με τη βοήθεια της φαρμακευτικής χημείας έκανε θαύματα, στην πραγματικότητα βρίσκονται ακόμη στο εμπειρικό στάδιο.

Το πλέον τραγικό στην όλη υπόθεση της "προόδου" είναι η συμπεριφορά, το ήθος του σύγχρονου ανθρώπου. Δύο παγκόσμιοι πόλεμοι εντός μιας τριακονταετίας οδήγησαν στο θάνατο, εδώ στην Ηπειρό μας, την Ευρώπη, εκατομμύρια ανθρώπων κάθε ηλικίας με απερίγραπτη κτηνωδία, εν ονόματι ενός "νέου πολιτισμού" και μιας "νέας τάξης πραγμάτων", με στρατόπεδα συγκέντρωσης και θαλάμους αερίων, από τους "πολιτισμένους" Γερμανούς, μέχρι σημείου να κατασκευάζονται τσάντες,αμπαζούρ κι άλλα κομψοτεχνήματα από ανθρώπινο δέρμα...

Εβδομήντα χρόνια μεταπολεμικώς, στην ίδια πάντα Ηπειρο, εν ονόματι πάλι ενός "νέου πολιτισμού" και μιας "νέας κοινωνίας'αλλοτριώθηκε η προσωπικότητα του ανθρώπου σε στρατόπεδα μαρτυρίων, που ακούουν στο όνομα "ψυχιατρεία". Κι ενώ θεοποιείται η ισότητα, η δικαιοσύνη,η ελευθερία, η ειρήνη και τα ατομικά δικαιώματα, όσον ποτέ άλλοτε, κι όλα δήθεν "χάριν του κυρίαρχου λαού", στην πραγματικότητα και ποτέ άλλοτε στην ιστορία του ανθρώπινου γένους, ο άνθρωπος δεν εμφανίζεται τόσο ανάλγητος, άδικος, άρπαγας, ιμπεριαλιστής, φιλοπόλεμος, απάνθρωπος, λύκος εναντίον ανθρώπων.

Ποτέ άλλοτε δεν παρατηρήθηκε στην ιστορία του πολιτισμού τέτοιος βαθμός εκπεσμού θεσμών και ανθρώπων. Η αυταρχική διακυβέρνηση αποκαλείται δημοκρατία. Η αναρχία εν πολλοίς ελευθερία. Η ισοπέδωση, ισότης.Το πολιτικό έγκλημα, σωτηρία.Η διαφθορά, επιτηδειότης.Η ανηθικότητα, ικανότητα. Η συκοφαντία, κανόνας βίου. Η ηλιθιότητα, εξυπνάδα.Η προδοσία, εύσημον. Η δημαγωγία,χάρισμα. Η απανθρωπιά,ανθρωπισμός.

Η βία σ' όλες τις μορφές της. Η δολιότητα, η καχυποψία, η παραπλάνηση, η εξαπάτηση και η σχεδόν απροκάλυπτη επιθετικότητα, με το φόβο να αποτελεί το υδροχαρές εκτόπλασμα της κοινωνίας, συνθέτουν το πνεύμα του καιρού μας.

Ούτε η επιστήμη, ούτε η τεχνική εγγυώνται την ειρήνη και την ασφάλεια. Αντιθέτως, ενώ σκοπεύουν στην ειρήνη και την πρόοδο ή την ασφάλεια, προετοιμάζουν τον όλεθρο και τον αφανισμό, όπως άλλωστε διδάσκει η εμπειρία. Το ήμισυ σχεδόν του πληθυσμού του πλανήτη μας υποσιτίζεται και λιμοκτονεί, μυθικά ποσά για την...εξασφάλιση της ειρήνης. Το φάσμα του συλλογικού θανάτου όλο και περισσότερο εγγίζει την κεφαλή του ανθρώπινου γένους.

Ο άνθρωπος ο "πολλά τα δεινά κουδέν ανθρώπου δεινότερον πέλει", κατά τον χαρακτηρισμό του Σοφοκλέους προ 2450 ετών περίπου, απώλεσε στην κυριολεξία το νόημα της ζωής. Και το ανθρωποφάγο ερώτημα του είναι: "θα υπερπηδηθεί άραγε ο κίνδυνος της αυτοκαταστροφής, για να χρησιμοποιήσει τις αστείρευτες δυνατότητές του υπέρ μιας πραγματικής προόδου;".

Στο ερώτημα αυτό, απάντηση δεν υπάρχει "δια της λογικής οδού". Μόνον "δια της οδού της πίστεως" διατυπώνεται η ευχή "ο Θεός να βάλει το χέρι του".Ο δημιουργός του αδιεξόδου άνθρωπος, όπως κι αν έχουν τα πράγματα, ελπίζει στο θεό, ο καθείς στο δικό του θεό, για την άρση του αδιεξόδου. Διότι κατά την λαοθυμοσοφία "Γλυκειά είν' η ζωή κι ο θάνατος μαυρίλα".

Η φιλοσοφία δηλαδή του θανάτου επαναφέρει εναργώς στη φιλοσοφία της ζωής. Είναι βέβαια αλήθεια ότι προέχει να μάθεις πρώτα ζεις κι ύστερα να φιλοσοφείς. Primium vivere, deinde philosophari, κατά το λατινικό ρητό.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΥΡΜΟΓΛΟΥ


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο