Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Πώς ο Βενιζέλος κορόιδεψε τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ και τους οδηγεί στην εξαθλίωση

Μπορεί ο Ευ. Βενιζέλος να δήλωσε στους δημοσιογράφους της ΕΡΤ ότι δεν γνώριζε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την μετατροπή τους σε δημοσίους υπαλλήλους, αλλά τα γεγονότα τον διαψεύδουν.
Το Newpost.gr φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα την απόρρητη αλληλογραφία μεταξύ του μέχρι προ ημερών προέδρου της ΕΡΤ Θανάση Παπαγεωργίου με το υπουργείο οικονομικών και συγκεκριμένα με τον ΓΓ Ηλία Πλασκοβίτη και τον διευθυντή του γραφείου του υπουργού, Κώστα Γουβάλα.
Από την αλληλογραφία, τους πίνακες και τα παραδείγματα, προκύπτει αβίαστα ότι ο Ευ. Βενιζέλος ήταν πλήρως ενημερωμένος για την φτωχοποίηση των εργαζομένων της ΕΡΤ, αλλά αδιαφόρησε παγερά.

Στις 3 Οκτωβρίου, ο Θ. Παπαγεωργίου, γράφει στον Κ. Γουβάλα, διευθυντή του γραφείου του Ευ. Βενιζέλου, με κοινοποίηση του mail στον ΓΓ του υπουργείου:
«Κώστα, από το κείμενο του νόμου για το ενιαίο μισθολόγιο που μας έχει δοθεί, προκύπτει ένταξη σε αυτό της ΕΡΤ, με τις καταγραφόμενες στο συνημμένο αρχείο υπερβολικές συνέπειες.
Φιλικά,
Θανάσης Παπαγεωργίου».

Στο συνημμένο αρχείο, με τίτλο «Νέο μισθολόγιο» παρατίθενται οι μειώσεις που φτάνουν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 38%!  Ταυτοχρόνως, τον ενημερώνει και για το περίφημο άρθρο 31 και την διατύπωση που πρέπει να έχει:

«Άρθρο 31
1. Οι εργαζόμενοι με σχέση εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου στους φορείς της παρ. 1 εξαιρούνται της εφαρμογής του παρόντος άρθρου εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις: α) Η λειτουργία του φορέα είναι συνεχής επί 24ωρου βάσεως προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου β) ο ίδιος φορέας δεν επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και δεν λαμβάνει οποιαδήποτε χρηματοδότηση ή ενίσχυση από το δημόσιο και  γ) εμφανίζει κέρδη ή πλεονάσματα κατά την οικονομική χρήση 2010 και την τρέχουσα μέχρι σήμερα.
Εάν στο μέλλον ο φορέας εμφανίσει ζημία έστω και σε μία οικονομική χρήση, εφαρμόζονται αυτοδικαίως και χωρίς άλλη διατύπωση οι διατάξεις του παρόντος άρθρου.  

2. Κατ’ εξαίρεση των διατάξεων του παρόντος, οι αποδοχές των δημοσιογράφων που υπηρετούν στο Δημόσιο και στους φορείς της παρ. 1 του παρόντος άρθρου καθορίζονται από την από 6-2-2008 Σ.Σ.Ε. μεταξύ ΕΡΤ-Α.Ε. και Ε.Σ.Η.Ε.Α., όπως αυτές (οι αποδοχές) έχουν διαμορφωθεί σήμερα.»  

Λίγες μέρες αργότερα, στις 14 Οκτωβρίου, ο Θ. Παπαγεωργίου επικοινωνεί με τον ΓΓ του υπουργείου Ηλία Πλασκοβίτη και τον ενημερώνει για τις μισθολογικές μεταβολές επισημαίνοντας:
«Κύριε Γενικέ,
όπως θα διαπιστώσετε ο μέσος μηνιαίος μικτός μισθός στην ΕΡΤ είναι 2021,27 ευρώ και με τα πρόσθετα (Κυριακές, αργίες, βραδινά, εκτός έδρας λόγω 24ωρης συνεχούς λειτουργίας) 2281,77 ευρώ. Με το νέο μισθολόγιο γίνεται 1464,07 ευρώ χωρίς τα πρόσθετα (έως 10%=1611,07).Τα ισχύοντα ποσοστά μείωσης είναι μεγαλύτερα αφού δεν έχουν καταγραφεί οι μειώσεις λόγω της αφαίρεσης των ωριμάνσεων
Με εκτίμηση
Θαν. Παπαγεωργίου»  

Μία μέρα αργότερα, ο Θ. Παπαγεωργίου ενημερώνει τον τότε υπουργό Επικρατείας Ηλία Μόσιαλο, στον οποίο στέλνει και σχέδιο τροπολογίας, έχοντας αντιληφθεί πλέον ότι ο Ευ. Βενιζέλος δεν κάνει πίσω:  

«Κύριε υπουργέ,      
Ελπίζω η διάταξη που σας στέλνω να εκφράζει το επιθυμητό επιδιωκόμενο.  
Επίσης βάση της χθεσινοβραδινής συζήτησης σας στέλνω τις ήδη επιβληθείσες μειώσεις και τις επιπλέον που επιφέρει το ενιαίο μισθολόγιο σε σχέση με τις 31/12/2009.  
Οι μειώσεις αυτές είναι ποσοστιαία ανάλογες για όλες τις ΔΕΚΟ αν και η ΕΡΤ με βάση τα επίσημα στοιχεία της Γ.Γ. ΔΕΚΟ έχει τον χαμηλότερο μέσο όρο καταβαλλόμενων αμοιβών ( παρότι δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, είναι πλεονασματική και λειτουργεί συνεχώς).  
Για οτιδήποτε θέλετε είμαι στη διάθεσής σας .  
Με εκτίμηση Θανάσης Παπαγεωργίου».  

Σε ότι αφορά στην τροπολογία, ο τότε Πρόεδρος της ΕΡΤ, πρότεινε:  

«Η κατάργηση των Επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας αφορά μόνο τις διατάξεις αυτών που ρυθμίζουν θέματα αποδοχών και γενικά μισθολογικού περιεχομένου που είναι αντίθετες με τις διατάξεις του παρόντος. Κατά τα λοιπά, παραμένουν σε ισχύ διατάξεις των καταργούμενων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που ρυθμίζουν άλλα θέματα».  
Όπως αντιληφθήκατε, ο Ευ. Βενιζέλος όχι μόνον γνώριζε το πρόβλημα σε όλη του τη διάσταση, αλλά φέρει και ακέραια την ευθύνη.

Χριστίνα Αναστασίου

Διαβάστε εδώ Νέο Μισθολόγιο Παραδείγματα
Διαβάστε εδώ τη ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο