Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Fitch: Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση ΑΑΑ της Γαλλίας, υποβαθμίζει το outlook

Επιβεβαίωσε την κορυφαία αξιολόγηση ΄AAA΄ της Γαλλίας η Fitch Ratings, ωστόσο υποβάθμισε το outlook σε αρνητικό από σταθερό προηγουμένως επικαλούμενη τους αυξημένους κινδύνους από την κλιμάκωση της κρίσης στην Ευρώπη.


Το αρνητικό outlook υποδεικνύει πιθανότητα ελαφρώς μεγαλύτερη του 50% για υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης σε ορίζοντα δύο ετών.

Η βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση επιβεβαιώθηκε στο ΄F1+΄.

Η επιβεβαίωση της αξιολόγησης ΄AAA΄ αποδίδεται από την Fitch στην "πλούσια και διαφοροποιημένη οικονομία" της Γαλλίας αλλά και στους αποτελεσματικούς κοινωνικούς και πολιτικούς θεσμούς και στη χρηματοδοτική ευελιξία που διαθέτει η χώρα. Σημειώνει παράλληλα ότι η γαλλική κυβέρνηση υιοθέτησε σειρά μέτρων για να ενισχύσει την αξιοπιστία της προσπάθειας για τη δημοσιονομική εξυγίανση.


Ωστόσο η Fitch εκτιμά ότι το κυβερνητικό χρέος αναμένεται να κορυφωθεί με βάση το βασικό της σενάριο το 2014 στο περίπου 92% του ΑΕΠ, επίπεδο υψηλότερο από όλα τα υπόλοιπα κράτη με αξιολόγηση ΄AAA΄ με την εξαίρεση των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας.

Επισημαίνει ταυτόχρονα ότι το αρνητικό outlook βασίζεται στον αυξημένο κίνδυνο από την πιθανότητα να προκύψουν και νέες υποχρεώσεις για το γαλλικό κράτος από την επιδείνωση της χρηματοοικονομικής κατάστασης στην Ευρωζώνη.

Όπως έχει και προηγουμένως σχολιάζει η Fitch, το δημοσιονομικό περιθώριο για την απορρόφηση και νέων αναταράξεων χωρίς να υπονομευτεί η αξιολόγηση ΄AAA΄ της Γαλλίας έχει σε μεγάλο βαθμό εξαντληθεί.

Το αρνητικό outlook αντανακλά την εκτίμηση μας ότι η πιθανότητα υλοποίησης των υποχρεώσεων αυτών –αν και αυτό δεν αποτελεί το βασικό σενάριο– έχει αυξηθεί σημαντικά όπως και ο κίνδυνος ενός πολύ χειρότερου οικονομικού και δημοσιονομικού αποτελέσματος, αναφέρει ο οίκος.

Σημειώνει ακόμα ότι η κλιμάκωση της κρίσης στην Ευρωζώνη από τον Ιούλιο συνιστά ένα σημαντικό αρνητικό σοκ για την ευρύτερη περιοχή, την οικονομία της Γαλλίας και τον χρηματοοικονομικό τομέα.

Σχολιάζοντας τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της περασμένης εβδομάδας η Fitch υπογραμμίζει ότι οι δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι ηγέτες της Ε.Ε. και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν επαρκούν για να οδηγήσουν στη δημιουργία ενός αξιόπιστου τείχους προστασίας για να αποτραπεί μια αυτοεκπληρούμενη κρίση ρευστότητας ακόμα και φερεγγυότητας για ορισμένες χώρες με αξιολόγηση ΑΑΑ.

Έλλειψη μιας ολοκληρωμένης λύσης, τονίζει ο οίκος, η κρίση της Ευρωζώνης θα συνεχιστεί και αναμένεται να στιγματιστεί από επεισόδια σοβαρής μεταβλητότητας στις αγορές.

Υπό επιτήρηση έξι χώρες της Ευρωζώνης

Σε καθεστώς πιστοληπτικής επιτήρησης με αρνητικές συνέπειες (Rating Watch Negative - RWN) έθεσε η Fitch Ratings την πιστοληπτική αξιολόγηση για το Βέλγιο, την Ισπανία, τη Σλοβενία, την Ιταλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο.

Οι αξιολογήσεις που μπαίνουν σε καθεστώς Rating Watch Negative (RWN) έχουν ως εξής:

-Βέλγιο: ΄AA+΄/΄RWN από ΄AA+΄/Negative Outlook (΄F1+΄ ανεπηρέαστο)

-Ισπανία: ΄AA-΄/΄F1+΄/RWN από ΄AA-΄/΄F1+΄/Negative Outlook

-Σλοβενία: ΄AA-΄/΄F1+΄/RWN από ΄AA-΄/΄F1+΄/Negative Outlook

-Ιταλία: ΄A+΄/΄F1΄/RWN από ΄A+΄/΄F1΄/Negative Outlook

-Ιρλανδία: ΄BBB+΄/΄F2΄/RWN από ΄BBB+΄/΄F2΄/Negative Outlook

-Κύπρος: ΄BBB΄/΄F3΄/RWN από ΄BBB΄/΄F3΄/Negative Outlook

H Fitch σημειώνει ότι το RWN υποδεικνύει πως οι παραπάνω αξιολογήσεις είναι υπό ενεργή αξιολόγηση και υπόκεινται σε αυξημένη πιθανότητα υποβάθμισης σε βραχυπρόθεσμο επίπεδo.

Ο οίκος περιμένει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση του έως το τέλος του Ιανουαρίου. Αν καταλήξει ότι δικαιολογείται η υποβάθμιση αυτή αναμένεται να είναι κατά μία ή δύο βαθμίδες.

Στην έκθεση της η Fitch σημειώνει παράλληλα ότι μετά τη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης εβδομάδας έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μια ολοκληρωμένη λύση στην κρίση είναι τεχνικά και πολιτικά ανέφικτη.

Η Fitch αναφέρει ακόμα ότι παρά τις θετικές δεσμεύσεις των ηγετών της Ε.Ε. στη Σύνοδο – ιδίως όσον αφορά την απόφαση για επιτάχυνση της δημιουργίας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) αλλά και να αποδοθεί μικρότερη έμφαση στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (PSI) – οι ανησυχίες που είχε πριν τη Σύνοδο παραμένουν και τα αποτελέσματα της Συνόδου δεν συμβάλουν για να μετριαστούν.

Ο οίκος σημειώνει τέλος ότι ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η απουσία ενός αξιόπιστου οργανισμού που θα λειτουργήσει σαν δίχτυ ασφαλείας στη ζώνη του ευρώ. Κατά την άποψη της, αυτό θα απαιτούσε ενεργή και ρητή δέσμευση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ώστε να μετριαστούν οι κίνδυνοι στην Ευρωζώνη.





Πηγή:http://www.capital.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο