Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Αϊόβα: Βραχεία νίκη Romney - Το προφίλ των υποψηφίων

Με μόλις οκτώ ψήφους διαφορά νίκησε ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης Mitt Romney

Του ανταποκριτη του ΣΚΑΪ από την Ουάσινκγτον, Θάνου Δημάδη
Το 2012, μία εκλογική χρονιά- ορόσημο για την Αμερική, ξεκίνησε με τη διενέργεια των πρώτων προκριματικών εκλογών στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων στην πολιτεία Aϊόβα των Ηνωμένων Πολιτειών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, περίπου 120.000 εγγεγραμμένοι Ρεπουμπλικάνοι στην συγκεκριμένη πολιτεία προσήλθαν στις κάλπες για να επιλέξουν το πρόσωπο εκείνο μεταξύ των συνολικά εννέα υποψηφίων, που θεωρούν ως το πιο ικανό για να ηγηθεί του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στις προεδρικές εκλογές τον προσεχή Νοέμβρη ενάντια στους Δημοκρατικούς και τον Μπάρακ Ομπάμα.


Το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην πολιτεία Αϊόβα είναι σημαντικό περισσότερο από πλευράς εντυπώσεων και πολιτικής δυναμικής που θα προσδώσει στον υποψήφιο που θα επικρατήσει, παρά καθοριστικό του ποιος θα επικρατήσει τελικά.

Η χθεσινοβραδυνή εκλογική αναμέτρηση των προκριματικών ρεπουμπλικανικών εκλογών εξελίχθηκε σε θρίλερ για γερά νεύρα, κυρίως για τους οπαδούς των δύο επικρατέστερων φαβορί Rick Santorum και Mitt Romney, οι οποίοι έδιναν μία σκληρή μάχη "στήθος με στήθος" για την πρώτη θέση. Τελικά ο Romney προηγήθηκε του Santorum με μόλις οκτώ ψήφους.

Έτσι καθένας από τους δύο απέσπασε σε ποσοστό το 24,5% των ψήφων όσων Ρεπουμπλικάνων προσήλθαν στις κάλπες.

Την τρίτη θέση- αλλά όχι με μεγάλη διαφορά από τους δύο πρώτους- κατέλαβε ο γνωστός για τις ακραίες νεοφιλελεύθερες θέσεις του Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος, Ron Paul λαμβάνοντας το 21,4% των ψήφων.

Το αποτέλεσμα προδιαγράφει μία πολύ σκληρή αναμέτρηση που θα ακολουθήσει μεταξύ Santorum και Romney με επόμενο σταθμό τις προκριματικές εκλογές στο Νιού Χαμσάϊρ.

Της ενακτήριας αναμέτρησης όσων πολλών άλλων θα ακολουθήσουν σε διαφορετικές πολιτείες της Αμερικής με σκοπό την ανάδειξη του υποψηφίου που θα λάβει το "χρίσμα" του υποψήφιου Προέδρου των ΗΠΑ εκ μέρους των Ρεπουμπλικάνων, προηγήθηκαν αρκετοί μήνες μίας σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης στο εσωτερικό του ρεπουμπλικανικού κόμματος. Αναλόγως του τρόπου που πολιτεύτηκαν μέχρι σήμερα, καθένας από τους Ρεπουμπλικάνους υποψηφίους έδωσαν το στίγμα της δικής τους πολιτικής πρότασης, που ο ΣΚΑΪ κατέγραψε και σας παρουσιάζει:

Tο προφίλ των επικρατέστερων υποψηφίων
Mitt Romney
Με κεντρικό θέμα της προεκλογικής του εκστρατείας τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας και τη βελτίωση των προοπτικών για την αμερικανική οικονομία, ο Mitt Romney, γιος πρώην κυβερνήτη του Michigan και πρώην υποψηφίου προέδρου της Αμερικής, έχει επενδύσει πολλά στο προφίλ που έχει επιλέξει για τον εαυτό του: αυτό ενός επιτυχημένου επιχειρηματία και ενός εξίσου επιτυχημένου πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης. "Φλερτάρει" ιδιαίτερα με την επιχειρηματική ρεπουμπλικανική ελίτ. Παρότι, ωστόσο, καταβάλλει έντονες προσπάθειες όλους αυτούς τους μήνες να προσεταιριστεί το κομμάτι των συντηρητικών ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων, υπάρχουν πολλοί στο εσωτερικό του κόμματος που τον αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό κυρίως για δύο λόγους: ο πρώτος είναι η εφαρμογή ενός προγράμματος υγειονομικής περίθαλψης που προώθησε στην πολιτεία του ως κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, που σε γενικές γραμμές θεωρείται ότι έχει πολλά κοινά σημεία με το νομοσχέδιο για την υγεία που προώθησε ο Μπάρακ Ομπάμα και που μέχρι σήμερα θεωρείται κόκκινο πανί για τους Ρεπουμπλικάνους. Ο δεύτερος λόγος είναι η μετριοπαθής στάση που τηρεί μέχρι σήμερα σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και το θέμα των εκτρώσεων, γεγονός που προκαλεί εκνευρισμό στους πλέον συντηρητικούς ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικάνων. Στα θέματα οικονομίας ο Mitt Romney έχει αντιταχθεί ενάντια στο πακέτο τόνωσης της οικονομίας που πέρασε από το Κονγκρέσο με υπογραφή Ομπάμα μετά την κρίση του 2008. Σε πρόσφατη δήλωση του κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή κρίση χρέους είπε ότι "η Αμερική δεν πρέπει να δώσει επιπλέον κεφάλαια για τη σωτηρία της Ευρώπης καθώς οι Ευρωπαίοι έχουν τα κεφάλαια για να το κάνουν". Έχει ταχθεί υπέρ των γενναίων περικοπών στη φορολογία στις περιπτώσεις που υπάρχει αυξημένη κατανάλωση. Παράλληλα έχει ταχθεί υπέρ της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ ενώ το 2008 είχε ζητήσει να μην τεθεί χρονοδιάγραμμα από μέρους της Αμερικής για το πότε ακριβώς τα στρατεύματα επρόκειτο να αποχωρήσουν από το Ιράκ.

Rick Santorum
Η πολιτική διαδρομή του Rick Santorum ξεκίνησε το 1990 όταν ήταν 32 ετών και εκλέχτηκε για πρώτη φορά μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων. Θεωρείται από πολλούς ως ένα ταχύτατα "ανερχόμενο αστέρι" στο Ρεπουμλικανικό κόμμα και το "αγαπημένο παιδί" των συντηρητικών ψηφοφόρων. Έχει ταχθεί υπέρ μεγάλων περικοπών στις δαπάνες τις ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ως έναν τρόπο συμμαζέματος των οικονομικών του κράτους, με την υπόσχεση ότι αν εκλεγεί πρόεδρος θα περικόψει από τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ τουλάχιστον 5 τρις $ μέσα σε πέντε μόλις χρόνια. Επικαλείται την ανάγκη μείωσης των φόρων και τάσσεται υπέρ της συνέχισης της μειωμένης φορολογίας για τα υψηλά εισοδηματικά στρώματα που είχε προωθήσει η κυβέρνηση Μπους. Ζητάει να καταργηθούν τα νομοθετήματα που "σκοτώνουν τις θέσεις εργασίας", όπως χαρακτηριστικά λέει. Προτείνει τη μείωση της φορολόγησης για τις επιχειρήσεις από το 35% στο 17,5% και έχει δεσμευτεί για την ανάκληση των αλλαγών που επέβαλλε ο Μπάρακ Ομπάμα στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Μεταξύ άλλων, έχει υποστηρίξει ως σωστές επιλογές τους πολέμους που ξεκίνησε ο Πρόεδρος Μπους σε Ιρακ και Αφγανιστάν ενώ έχει υπάρξει επικριτικός ενάντια στην απόφαση του Πρόεδρου Ομπάμα για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ. Ο Rick Santorum έχει καταγραφεί ως ο πλέον συντηρητικός μεταξύ των Ρεπουμπλικανών υποψηφίων για το Προεδρικό χρίσμα και για έναν ακόμα λόγο. Τάσσεται κάθετα κατά των εκτρώσεων, ακόμα και στις περιπτώσεις μετά από βιασμούς. Παράλληλα έχει υποσχεθεί ότι αν εκλεγεί Πρόεδρος θα προσπαθήσει να απαγορεύσει τους γάμους των ομοφυλόφιλων που σε όσες πολιτείες της Αμερικής έχουν πλέον νομιμοποιηθεί.

Ron Paul
Είναι ο "εκλεκτός" των οπαδών του λεγόμενου Tea Party, ένας πολιτικός σχηματισμός που λειτουργεί ως βραχίονας του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Θεωρείται από τους λίγους γνήσιους εκπροσώπους του νεοφιλελευθερισμού σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του κράτους και των αγορών. O Ron Paul, γερουσιαστής του Τέξας, δίνει αγώνα για το "χρίσμα" του υποψήφιου Ρεπουμπλικανού προέδρου στις προσεχείς εκλογές, έστω κι αν το 2008 ελάχιστοι γνώριζαν το όνομά του. Πολλά αμερικανικά μπλόγκς τον αποκαλούν τον "ιδρυτή" ή έστω τον "εμπνευστή" του Tea Party. Ο ίδιος εκπροσωπεί αυτούσια την πολιτική θεωρία του "μη-κρατικού παρεμβατισμού" στην αγορά και την κοινωνία. Μεταξύ των πολιτικών θέσεών του είναι η ανάγκη μείωσης του κράτους και των εξουσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Είναι ενδεικτικό ότι έχει καταψηφίσει όλα τα νομοσχέδια που έχουν περάσει από το Αμερικανικό Κογκρέσο και αφορούν είτε από νέες δημόσιες δαπάνες, είτε την επιβολή φόρων στους πολίτες. Πιστεύει ότι οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν χάσει το στίγμα μίας πολιτικής που όφειλαν να προτείνουν στους Αμερικανούς για ένα μικρό και ευέλικτο κράτος. Η δέσμευσή του, εφόσον εκλεγεί Πρόεδρος της Αμερικής, είναι να κλείσει πολλές δημόσιες υπηρεσίες όπως την αρμόδια υπηρεσία εκπαίδευσης, μετανάστευσης, ενέργειας, εμπορίου κ.α. με σκοπό να μειώσει, έτσι, στο ελάχιστα αναγκαίο επίπεδο τον λειτουργικό ρόλο του κράτους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην προεκλογική του καμπάνια ως γερουσιαστής το 2004 κεντρικό σύνθημα- το οποίο παραμένει και σήμερα το ίδιο- ήταν η κατακόρυφη μείωση της φορολόγησης των εισοδημάτων φυσικών προσώπων, γεγονός που θα επιτευχθεί εφόσον το κράτος χρειάζεται να σπαταλήσει μόνο όσα χρήματα του είναι αναγκαία για να λειτουργήσει μέσα στα "όρια των λειτουργιών που απορρέουν από το Σύνταγμα" ("consitutional limits").

Σε άρθρο του στους New York Times είχε χαρακτηρίσει τον εαυτό του ως "μη οπαδό" ("no fun") της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), την οποία θεωρεί ως την κυρία αιτία δημιουργίας πληθωριστικών πιέσεων στην οικονομία. Υποστηρίζει ότι "το κράτος, μαζί με τη Fed, είναι η αιτία δημιουργίας ύφεσης για την οικονομία". Πιστεύει ότι η οικονομική αστάθεια μειώνεται ότι η απόλυτα ελεύθερη και ανεξάρτητη αγορά είναι εκείνη που καθορίζει τα επιτόκια και την ρευστότητα στην οικονομία. Έχει δηλώσει ότι "ο πληθωρισμός είναι ο φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι φτωχοί, διότι η Fed τυπώνει συνεχώς περισσότερο χρήμα με το οποίο χρηματοδοτούνται συγκεκριμένες επιχειρήσεις, την ίδια ώρα που οι φτωχοί πληρώνουν υψηλότερες τιμές για τα αγαθά που αγοράζουν". Η λογική του "μη κρατικού παρεμβατισμού" του Ron Paul εκτείνεται και στην ανάγκη κατάργησης της παρεμβατικότητας της εξωτερικής πολιτικής της Αμερικής δηλώνοντας ότι "η χώρα (σ.σ.η Αμερική) δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να παρεμβαίνει στρατιωτικά, οικονομικά ή με οποιονδήποτε άλλο μυστικό τρόπο στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών" ζητώντας "ανοιχτό εμπόριο, επικοινωνία μετακινήσεις και διπλωματία με όλα τα άλλα έθνη".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο