Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Τravel-Νικητιάδης…

Ρεπορτάζ: Θάνος Κολοβός



Ας συμφωνήσουμε σε κάτι… Τα ταξίδια των πολιτικών σε διάφορες χώρες μπορεί να πραγματοποιούνται με χρήματα που εκταμιεύονται από τον κρατικό κορβανά αλλά «γίνονται» για εθνικούς σκοπούς και προβολή της χώρας στο εξωτερικό.

Ας επισημάνουμε, όμως και κάτι άλλο: Το ηθικό μέρος του ζητήματος. Κατά πόσο είναι αποδεκτό –εν έτη 2011 και 2012- οι υπουργοί και οι υφυπουργοί να δέχονται να εισπράττουν για τα «πληρωμένα» ταξίδια και την ημερήσια αποζημίωση, που μπορεί να δικαιούνται βάση νόμου, ωστόσο λαμβάνουν σε περίοδο οικονομικής ύφεσης.


Τη στιγμή που οι πολίτες βάζουν πλάτη όπως επιτάσσουν οι καιροί και «διατάζουν» οι πολιτικοί άρχοντες της χώρας, εγείρεται αν μη τι άλλο ηθικό ζήτημα από τις αποζημιώσεις που έλαβε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Γιώργος Νικητιάδης, για τα ταξίδια του στο εξωτερικό.

Η zougla.gr έχει στη διάθεσή της πληθώρα στοιχείων που προκαλούν το λαϊκό αίσθημα. Ενδεικτικά, επιλέγουμε να αναφερθούμε στα ταξίδια που έκανε ο κ. Νικητιάδης το τελευταίο τρίμηνο του 2011.

Στις 2 Οκτωβρίου 2011 ο κ. Νικιτιάδης μαζί με τον κ. Σταύρο Δαλιάκα (Ειδικός Σύμβουλος), τον κ. Χρήστο Πετρέα (ειδικό επιστημονικό συνεργάτη) και τον κ. Ιωάννη Βερμισσώ (Δημοσιογράφο, υπάλληλος της Γενικής Γραμματείας Τουρισμού) ταξίδεψαν στο Βερολίνο για να συμμετάσχουν στο 17ο World Route Development Strategy Summit 2011 καθώς ο υφυπουργός θα ήταν και επίσημος ομιλητής στο τμήμα Travel&Tourism.



Το συνολικό κόστος του ταξιδιού ήταν 3.758 ευρώ και στην απόφαση έγκρισης της δαπάνης που υπογράφει ο ίδιος ο κ. Νικιτιάδης παρατηρούμε εκτός από τα έξοδα των αεροπορικών εισιτηρίων και των διανυκτερεύσεων υπάρχει και το ποσό των 280 ευρώ που αντιστοιχεί στην αποζημίωση του υφυπουργού για τις δυο μέρες του ταξιδιού. Δηλαδή 140 ευρώ η ημέρα.

Στις 6 Οκτωβρίου 2011 ο κ. Νικιτιάδης «εξέδραμε» μέχρι την Κρακοβία της Πολωνίας για να υπογράψει πρωτόκολλο τουριστικής συνεργασίας με τον Υπουργό Τουρισμού της Πολωνίας.

Αλλά ακόμη και σε αυτό το ταξίδι της μιας ημέρας, το οποίο κόστισε συνολικά 3.005 ευρώ, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού πήρε 140 ευρώ ως αποζημίωση. Νόμιμο; Ναι. Ηθικό και αναγκαίο; Μάλλον όχι…

Στις 9 Οκτωβρίου 2011 ταξίδεψε στο Παρίσι όπου συμμετέχει ως ομιλητής στην ημερίδα που διοργάνωσε το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. Μαζί του ήταν πάλι ο κ. Ιωάννης Βερμισσώς. Παρέμειναν στην «πόλη του Φωτός» τρεις ημέρες, ενώ το συνολικό κόστος του ταξιδιού έφθασε τα 2.980 ευρώ.

Μέσα σε αυτά τα έξοδα συμπεριλαμβάνονται και 420 ευρώ που πήρε ο υφυπουργός ως αποζημίωση για τις τρεις μέρες «ταλαιπωρίας» στο Παρίσι.



Το επόμενο ταξίδι πραγματοποιήθηκε στις 7 Νοεμβρίου στο Λονδίνο προκειμένου ο υφυπουργός να επισκεφθεί μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις τουρισμού παγκοσμίως, τηWorld Travel Market.

Οι ημέρες μετακίνησης συμπεριλαμβανομένων των ημερών ταξιδιού είναι τρεις και το κόστος ανήλθε στα 1365 ευρώ. Σε αυτά πρέπει να προσθέσουμε 420 ευρώ που εκταμιεύθηκαν για την προσωπική αποζημίωση του κ. Νικιτιάδη. Σύνολο 1785 ευρώ.

Στις 30 Νοεμβρίου σειρά είχε η Ισπανία και η Βαρκελώνη προκειμένου ο υφυπουργός με τον κ. Ευάγγελο Καλκατζάκο (Εξωτερικός Συνεργάτης, ειδικός σε θέματα τουριστικής επικοινωνιακής πολιτικής) να επισκεφτούν τη Διεθνή Έκθεση Συνεδριακού Τουρισμού «EIBTM-The Global Meeting & Incentives Exhibition». Το συνολικό κόστος του ταξιδιού για την μια μέρα ανήλθε στα 2.155 ευρώ. Ο κ. Νικητιάδης εισέπραξε 140 ευρώ ως δικαιούχος της ημερήσιας αποζημίωσης.

Στο τελευταίο ταξίδι του Γιώργου Νικιτιάδη για το 2011 ήτανε στην Κωνσταντινούπολη για την συμμετοχή του στο 2Ο Seatreade Winter Cruise Forum. Το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων και των διανυκτερεύσεων καλύφθηκαν από τους διοργανωτές του συνεδρίου. Το ελληνικό Δημόσιο δεν πλήρωσε για τη συγκεκριμένη μετακίνηση και διαμονή του υφυπουργού. Ωστόσο ο κ. Νικητιάδης έλαβε συνολική αποζημίωση 420 ευρώ για τρεις ημέρες. Δηλαδή, 140 ευρώ την ημέρα…
 
 PetraSkandalou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο