Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Αισιοδοξία για τα αντισταθμιστικά του Ελληνικού

- ΕΛΠΙΔΕΣ ΔΙΚΑΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ ΕΝΩ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΠΥΡΕΤΩΔΩΣ ΟΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ —–


ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΑΝ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΓΝΩΣΤΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ ….

Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΡΟΣΣΙΟΥ ….

Αίσιοι οιωνοί για την πορεία του μείζονος για τα Μεσόγεια ζητήματος των αντισταθμιστικών ωφελημάτων από την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Οι νέες εξελίξεις, δημιουργούν κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας για την έκβαση των αιτημάτων των όμορων με το αεροδρόμιο δήμων (Σπάτων-Αρτέμιδας, Παιανίας- Γλυκών Νερών, Μαρκόπουλο, Κορωπίου).



Ωστόσο, όπως διαφαίνεται ο αγώνας μέχρι την πλήρη δικαίωση των αξιώσεων των Δήμων των Μεσογείων θα είναι σκληρός και αμφίρροπος. Αλλά, είναι ξεκάθαρο, ότι οι εν λόγω δήμοι είναι απολύτως αποφασισμένοι να διεκδικήσουν τα θεμελιωμένα δικαιώματά τους. Οι κοινωνίες των Μεσογείων αναμένουν με συγκρατημένη αισιοδοξία, αγωνία και πίστη στον δίκαιο χαρακτήρα των αιτημάτων τους!

Ειδικότερα, με μεθοδικές κινήσεις τους οι Δήμοι Κρωπίας, Μαρκοπούλου, Παιανίας – Γλυκών Νερών και Σπάτων – Αρτέμιδας και η γνωστή δικηγορική εταιρεία που τους εκπροσωπεί (Απ. Παπακωνσταντίνου – Γ. Κατρούγκαλος – Ν. Χλέπας και Συνεργάτες), κατόρθωσαν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, να πείσουν, κατ’ αρχήν, την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ να δεχθεί τη συμπερίληψη ειδικής ρύθμισης στο νομοσχέδιο για την αξιοποίηση του Ελληνικού που συζητείται ήδη στη Βουλή. Θυμίζουμε ότι ήδη εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακυρώσεως των Δήμων κατά της άρνησης της Διοίκησης να τους αποδώσει το ποσοστό των ωφελημάτων από τη μέχρι σήμερα αξιοποίηση του χώρου του πρώην διεθνή αερολιμένα, που τους οφείλει με βάση τον νόμο 2338/1995. Επίσης, πρόσφατα απέστειλαν εξώδικο για το θέμα αυτό προς τους αρμόδιους Υπουργούς και την Ελληνικό Α.Ε., ενώ οι δήμαρχοι μαζί με τον δικηγόρο Δρ. Απόστολο Παπακωνσταντίνου παραβρέθηκαν στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, όπου συζητείται το προαναφερόμενο νομοσχέδιο, και ανέπτυξαν τα νομικά τους επιχειρήματα. Σύμφωνα με τον δρ Απόστολο Παπακωνσταντίνου τυχόν κατάργηση των αντισταθμιστικών αυτών ωφελημάτων θα οδηγούσε τους Δήμους στα εθνικά και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια για τη διεκδίκησή τους. Όπως επισημαίνουν, οι Δήμοι των Μεσογείων δεν θα δεχθούν τίποτε λιγότερο από τα θεμελιωμένα δικαιώματά τους, δηλαδή ποσοστό 10% στους Δήμους τους προκειμένου να τα διαθέσουν για τους σκοπούς που προβλέπει ο νόμος (σύγχρονες υποδομές και δίκτυα ποιότητα ζωής). Η διάθεση των ποσών αυτών θα μεταβάλει πλήρως τη φυσιογνωμία των Μεσογείων και θα βελτιώσει δραστικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους. Η «ΠΥΞΙΔΑnews» φέρνει σήμερα στο φως, κατ’ αποκλειστικότητα, το υπόμνημα που κατέθεσαν δια μέσω του δικηγόρου Απ. Παπακωνσταντίνου στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, στο οποίο περιλαμβάνεται σχέδιο τροπολογίας, που πρότειναν οι Δήμοι των Μεσογείων για το θέμα αυτό και την αιτιολογική της έκθεση. Οι βουλευτές Π. Ασπραδάκης, Γ. Βλάχος, Θ. Μπούρας και Π. Οικονόμου ήδη υιοθέτησαν την πρόταση αυτή. Με τις θέσεις των Δήμων των Μεσογείων συντάχθηκε πλήρως κατά τη σχετική συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Σγουρός.

“Προς

Τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής
Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων κ. Αθ. Παπαγεωργίου

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΡΩΠΙΑΣ, ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΑΙΑΝΙΑΣ – ΓΥΚΩΝ ΝΕΡΩΝ, ΣΠΑΤΩΝ – ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ

Επί

Του Σχεδίου Νόμου με τίτλο: «Αξιοποίηση του πρώην Αεροδρομίου ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΙΟΣ – Προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ενσωμάτωση Οδηγίας 2009/28/ΕΚ) – Κριτήρια Αειφορίας Βιοκαυσίμων και Βιορευστών (ενσωμάτωση Οδηγίας 2009/30/ΕΚ)».

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε.

Κατόπιν της χθεσινής (07.03.2012) συζήτησης ενώπιον της Επιτροπής σας των άρθρων του ως άνω Σχεδίου Νόμου, επιθυμούμε να θέσουμε υπόψη των μελών της Επιτροπής σας τα εξής:

Με το άρθρο ένατο παρ. 4 του ν. 2338/1995(«Κύρωση Σύμβασης Ανάπτυξης του νέου Διεθνούς Αεροδρομίου της Αθήνας στα Σπάτα, ίδρυση της εταιρίας «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.», έγκριση περιβαλλοντικών όρων και άλλες διατάξεις») προβλέφθηκε ότι ποσοστό 10% από τα έσοδα που προκύπτουν από την αξιοποίηση του χώρου του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού θα διατεθεί στην περιοχή των Μεσογείων ως αντισταθμιστικό όφελος για την περιβαλλοντική και κοινωνική επιβάρυνση της περιοχής αυτής από τη λειτουργία του νέου Αεροδρομίου «ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ», προκειμένου να δημιουργηθούν σύγχρονες υποδομές και δίκτυα ποιότητας ζωής. Κατά την άποψη των Δήμων μας, η ως άνω διάταξη θεσπίζει, σε κάθε περίπτωση, ενόψει και του χαρακτήρα της συγκεκριμένης ρύθμισης ως αντισταθμιστικού οφέλους, ένα δικαίωμα νομίμου προσδοκίας περιουσιακού χαρακτήρα, το οποίο προστατεύεται, ως τέτοιο, τόσο συνταγματικά όσο και από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Συνεπώς, κατάργησή του δεν θα συνεπαγόταν μόνον χαρακτηριστική πολιτική ανακολουθία εκ μέρους της Πολιτείας, αλλά και ευθεία αντίθεση σε υπερκείμενους κανόνες δικαίου.

Είναι πρόδηλο ότι η ανάγκη επίδειξης συνέπειας εκ μέρους της Πολιτείας, ως βασική προϋπόθεση για τη διαμόρφωση συνθηκών εμπιστοσύνης εκ μέρους των πολιτών και ασφάλειας δικαίου, προέχει σε σχέση με οιαδήποτε άλλη σκοπιμότητα. Οι Δήμοι των Μεσογείων έχουν την πεποίθηση ότι η Πολιτεία δεν θα αναιρέσει το ως άνω κατοχυρωμένο δικαίωμά τους και θα εκπληρώσει στο ακέραιο την υποχρέωσή της έναντι των κοινωνιών μας, οι οποίες υφίστανται τις σημαντικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές συνέπειες της λειτουργίας του Αεροδρομίου «ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ». Είναι δε προφανές ότι οι Δήμοι των Μεσογείων είναι, συνταγματικά και πολιτικά, υποχρεωμένοι να προασπίσουν με κάθε νόμιμο μέσο το ως άνω κατοχυρωμένο δικαίωμά τους, η πραγμάτωση του οποίου θα μεταβάλει άρδην τον οικονομικό και κοινωνικό χάρτη για ένα ιδιαίτερα μεγάλο τμήμα της Αττικής, αφού με τα ποσά που θα διατεθούν για τη δημιουργία βασικών υποδομών θα βελτιωθεί σημαντικά η ποιότητα ζωής των κατοίκων των Μεσογείων και θα προκύψουν αυξημένες δυνατότητες ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Αττικής με βάση σύγχρονες προδιαγραφές και αντιλήψεις και πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για την εθνική οικονομία.

Έχουμε την τιμή κ. Πρόεδρε, να διατυπώσουμε προς την Επιτροπή σας ένα σχέδιο προτεινόμενης διατάξεως και αιτιολογικής εκθέσεως. Η διάταξη αυτή ρυθμίζει, κατά την άποψη των Δήμων μας, κατά τρόπο δίκαιο, ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό το ζήτημα.

Άρθρο …………….

Ποσοστό 10% από το σύνολο των εσόδων που θα προκύψουν για το Δημόσιο ή άλλο φορέα του Δημοσίου από την πάσης φύσεως αξιοποίηση της εκτάσεως του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού χορηγείται στους Δήμους των Μεσογείων ως αντισταθμιστικό όφελος για τη λειτουργία του Αεροδρομίου «ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» και διατίθεται από αυτούς για την εξυπηρέτηση των προβλεπομένων στο άρθρο ένατο παρ. 4 εδ. β΄ του νόμου 2338/1995 σκοπών δημοσίου συμφέροντος. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η οποία εκδίδεται το αργότερο τρεις μήνες από την είσπραξη εκ μέρους του Δημοσίου ή άλλου δημόσιου φορέα των ποσών που θα προκύψουν κατά τα ανωτέρω, καθορίζονται η κατανομή τους στους Δήμους των Μεσογείων και ο ειδικότερος τρόπος διάθεσής τους για τους ως άνω σκοπούς. Τα ανωτέρω ποσά κατανέμονται στους Δήμους των Μεσογείων με βάση τον αριθμό των κατοίκων εκάστου, που προκύπτει από την τελευταία απογραφή, και την έκταση του Αεροδρομίου «ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» που περιλαμβάνεται εντός των διοικητικών ορίων τους.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Με το άρθρο ένατο παρ. 4 του ν. 2338/1995(«Κύρωση Σύμβασης Ανάπτυξης του νέου Διεθνούς Αεροδρομίου της Αθήνας στα Σπάτα, ίδρυση της εταιρίας «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.», έγκριση περιβαλλοντικών όρων και άλλες διατάξεις») προβλέφθηκε ότι ποσό 10% από τα έσοδα που προκύπτουν από την αξιοποίηση του χώρου του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού θα διατεθεί στην περιοχή των Μεσογείων ως αντισταθμιστικό όφελος για την περιβαλλοντική και κοινωνική επιβάρυνση της περιοχής αυτής από τη λειτουργία του νέου Αεροδρομίου «ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ», προκειμένου να δημιουργηθούν σύγχρονες υποδομές και δίκτυα ποιότητας ζωής. Πρόκειται για μορφή περιβαλλοντικού αντισταθμίσματος, η θέσπιση του οποίου συνιστά διαχρονική δέσμευση της Πολιτείας έναντι των Δήμων και των κατοίκων των Μεσογείων. Με τη διάταξη αυτή επιδιώκεται η ολοκληρωμένη ρύθμιση των ζητημάτων που προκύπτουν όσον αφορά αφενός τους ειδικότερους σκοπούς για τους οποίους θα διατεθούν τα ως άνω ποσά και αφετέρου τον τρόπο κατανομής τους μεταξύ των Δήμων των Μεσογείων. Σκοπός της διάταξης είναι η διάθεση των ποσών αυτών στους οικείους Δήμους, που είναι αρμόδιοι σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 102) και τον νόμο για την εξυπηρέτηση των σκοπών δημοσίου συμφέροντος που προβλέπονται στο άρθρο ένατο παρ. 4 εδ. β΄ του ν. 2338/1995. Με τα ποσά που θα διατεθούν για τη δημιουργία υποδομών θα βελτιωθεί σημαντικά η ποιότητα ζωής των κατοίκων των Μεσογείων και θα προκύψουν αυξημένες δυνατότητες ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Αττικής με βάση σύγχρονες προδιαγραφές και αντιλήψεις. Με τη νομοθετική εξουσιοδότηση που θεσπίζεται σκοπείται η κατά το δυνατόν συντομότερη διάθεση των ποσών στους Δήμους για την εξυπηρέτηση των ως άνω σκοπών δημοσίου συμφέροντος, καθώς και η δικαιότερη, διαφανέστερη και αποτελεσματικότερη κατανομή των εν λόγω ποσών στους οικείους Δήμους.

Με τιμή

ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ

ΚΡΩΠΙΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΙΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ

ΠΑΙΑΝΙΑΣ – ΓΛΥΚΩΝ ΝΕΡΩΝ ΣΠΑΤΩΝ – ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΒΑΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΥ”.


ΠΥΞΙΔΑ NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο