Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Εξερεύνηση σπηλαίου για το Ασκληπιείο στη Λιβαδειά



Γράφει ο Δημήτρης ΛάμπρουΕκδότης Περιοδικού ΒΟΙΩΤΙΑ/
Διευθυντής ViotiaBusinessRadio










Με έγγραφό της που απεστάλη στον αιτούντα Στάθη Βαλλά και κοινοποιήθηκε στην Θ’ ΕΠΚΑ και στον Δήμο Λεβαδέων η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας Σπηλαιολογίας Νοτίου Ελλάδος ειδοποιούσε ότι :
 
Πραγματικά η αυτοψία έγινε καθώς εξειδικευμένο προσωπικό έφθασε στη Λιβαδειά στα μέσα Οκτωβρίου και επεχείρησε κατάδυση  στη μικροσπηλιά που βρίσκεται δεξιά της κύριας στο χώρο που συνηθίζουμε να ονομάζουμε Τροφώνιο. Στη σπηλιά αυτή, που στην είσοδό της είναι χαραγμένη η περίδημη επιγραφή ΕΥ ΒΟΥΛΟΥ,  ο ερευνητής κ Στάθης Βαλλάς θεωρούσε ότι μπορούσαν να ανιχνευτούν ευρήματα ή ενδείξεις για το Ασκληπιείο της Λιβαδειάς που όπως ο ίδιος έχει υποστηρίξει σε βιβλίο του υπήρχε στην περιοχή αυτή.
Η viotia βρέθηκε στην συναρπαστική πλην άκαρπη εξερεύνηση την οποία διεξήγαγαν ο κ. Γιαννόπουλος και ο κ. Θεολόγος με συντονίστρια την δρ. Στέλλα Κατσαρού.
Ο γνωστός και έμπειρος σπηλαιολόγος κ. Γιαννόπουλος δήλωσε ότι « Δεν βρήκαμε κάποιες ενδείξεις για αρχαιολογικά ευρήματα. Πρόκειται για μια σήραγγα 10Χ1 περίπου μέτρα με νερό καθώς ο υδροφόρος ορίζοντας είναι ανεβασμένος αυτόν τον καιρό. Ερευνήσαμε για πεσμένα μπάζα μήπως υπάρχει κάποια καλυμμένη διέξοδος αλλά δεν υπάρχει. Πρόκειται για ασβεστολιθικό πέτρωμα, το «μητρικό πέτρωμα, που κλείνει τη μικρό σπήλαιο».
Η δρ Στέλλα Κατσαρού από την πλευρά της είπε προς τη viotia: «Ηρθαμε στη Λιβαδειά για να εξερευνήσουμε τη σήραγγα μετά από πρόσκληση του κ. Στάθη Βαλλά., ο οποίος πιστεύει ότι ίσως υπάρχει κάποια αίθουσα πίσω από τον βράχο. Από την έρευνα δεν φαίνεται να υπάρχει σήραγγα πέραν των 8-10 μέτρων. Πρόκειται για τον φυσικό βράχο, που σχηματίζει αυτό το κοίλωμα και το κλείνει χωρίς να συνεχίζεται περισσότερο».
 
Από την εξερεύνηση πάντως προέκυψαν αρκετά θετικά παράλληλα γεγονότα. Το ένα είναι η ανταπόκριση της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας Σπηλαιολογίας Νοτίου Ελλάδος που με εξειδικευμένο, έμπειρο, ευγενές και κατηρτισμένο προσωπικό έσπευσε στην Λιβαδειά και ξεκαθάρισε ότι στη συγκεκριμένη μικροσπηλιά δεν υφίστανται ενδείξεις παρουσίας αρχαιολογικών ευρημάτων.
Το δεύτερο είναι ότι χάρη στην προσπάθεια και τους κόπους ιδιωτών ερευνητών κάτι έχει αρχίσει να κινείται στη Λιβαδειά εν σχέσει με το αρχαιολογικό παρελθόν της πόλης –που παραμένει παραμελημένο για πολλά χρόνια με ευθύνη των αρμοδίων πολιτικών ηγεσιών και των δημοσίων υπηρεσιών. Να σημειώσουμε εδώ με κάποια έπαρση ότι η viotia συμπρωταγωνιστεί σε όλες τις έρευνες που γίνονται τον τελευταίο καιρό. Και αυτό αποτελεί εγγύηση όχι μόνο για την ορθή ενημέρωση των Λιβαδειτών και των άλλων ενδιαφερομένων αλλά και για την ψύχραιμη αποτύπωση όλων των απόψεων. Επιπλέονν η εμπλοκή της viotia και η εκ μέρους της ενθάρρυνση τέτοιων ερευνών είναι βέβαιο ότι θα βρει μιμητές καθώς όπως έχουμε και άλλη φορά γράψει η viotia είναι ο trendsetter στην περιοχή.
Μια τρίτη θετική συνέπεια της έρευνας για το Ασκληπιείο της Λιβαδειάς είναι η παρότρυνση προς τη viotia της δρ Στέλλας Κατσαρού για την αποψίλωση του Ναού του Διός Βασιλέως στον Προφήτη Ηλία ώστε να αποφευχθεί βλάβη στο μνημείο. OΣύλλογος Οι Φίλοι του ΞΕΝΙΑ Λιβαδειάς υλοποίησαν την Κυριακή εθελοντική δράση για τον καθαρισμό του χώρους όπου κείται ο Ναός του Διός Βασιλέως τηρώντας κατά γράμμα τις υποδείξεις της κ. Κατσαρού. Λεπτομέρειες για τη δράση του Συλλόγου Οι Φίλοι του ΞΕΝΙΑ Λιβαδειάς στο Ναό του Διός Βασιλέως θα έχουμε σε ρεπορτάζ που θα αναρτηθεί σε λίγο.






















Οι τελευταίες φωτογραφίες από το εσωτερικό του μικρού κοιλώματος απεστάλησαν στη viotia από τη δρ. Στέλλα Κατσαρού.



βοιωτία viotia βοιωτία


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva nikolas blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο