Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Τα μέτρα ψηφίστηκαν από 153 βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ


Η μαραθώνια και ίσως πιο επεισοδιακή συνεδρίαση Ολομέλειας Βουλής της Μεταπολίτευσης ολοκληρώθηκε με την υπερψήφιση του «Μνημονίου 3» από  153 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
Συγκεκριμένα ψήφισαν 299 βουλευτές, από τους οποίους 153 είπαν «ναι» (126 από τη ΝΔ και 27 από το ΠΑΣΟΚ), 128 «όχι» και 18 «παρών». Από τη διαδιακασία επείχε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης.

Το ΠΑΣΟΚ μετρά έξι διαρροές. «Οχι» ψήφισαν οι Θεόδωρος Παραστατίδης και Μιχάλης Κασσής, «παρών» η Αντζελα Γκερέκου, ο Μάρκος Μπόλαρης, κάτι το οποίο ο ίδιος είχε προαναγγείλει, αλλά και ο Γιάννης Κουτσούκος. Οι πέντε αυτοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καθώς και ο Κώστας Σκανδαλίδης που επείχε από τη διαδικασία διεγράφησαν αυτόματα από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος ενημέρωσε το σώμα με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής.
Πάντως ο κ. Βενιζέλος έως και την τελευταία στιγμή, λίγα λεπτά πριν την ψηφοφορία δηλαδή, προσπαθούσε να περιορίσει τις απώλειες συνομιλώντας στο γραφείο του με τους βουλευτές που προέβαλαν ενστάσεις.
Η ΝΔ μετρά μόνο μια διαρροή, αφού μόνο Γιώργος Κασαπίδης δήλωσε τελικά «παρών». Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, τον έθεσε αυτομάτως εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας.
Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ ψήφισαν «παρών» με εξαίρεση τους βουλευτές του κόμματος Οδυσσέα Βουδούρη και Πάρι Μουτσινά. Ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης δεν προχώρησε στη διαγραφή τους ενώ άγνωστες είναι οι προθέσεις του και σε ποιες κινήσεις θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε σχέση με τους δύο αυτούς βουλευτές.
H συνεδρίαση για το πολυνομοσχέδιο που κράτησε παραπάνω από 14 ώρες ήταν άκρως επεισοδιακή από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε, καθώς επειδή κατατέθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης διαμαρτυρήθηκαν για την πίεση χρόνου και για το γεγονός ότι δεν θα μπορέσουν όλοι να μιλήσουν.
Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου και των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς έθεσαν θέμα αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου και ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης έκανε ψηφοφορία δια απλής εγέρσεως, ως είθισται. Όμως, αμφισβητήθηκε έντονα η καταμέτρηση που έγινε και τότε ακολούθησε την λύση της ονομαστικής ψηφοφορίας, την οποία κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ!
Στη συνέχεια, έγινε η ονομαστική ψηφοφορία στην οποία ψήφισαν 217 βουλευτές. Από αυτούς 170 βουλευτές ψήφισαν «όχι» επί της αντισυνταγματικότητας και μόνο 47 ψήφισαν «ναι».
Εκτροπα όμως σημειώθηκαν και το απόγευμα όταν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας προχώρησε σε μια διόρθωση της τελευταίας στιγμή που είχε να κάνει με τους υπαλλήλους της Βουλής. Μέσω αυτής ουσιαστικά το μισθολογικό των υπαλλήλων της Βουλής θα ρύθμιζε το υπουργείο Οικονομικών και όχι η Βουλή.
Η κίνηση αυτή του κ. Στουρνάρα προκάλεσε την οξύτατη αντίδραση των υπαλλήλων της Βουλής οι οποίοι άρχισαν να διαμαρτύρονται έντονα στους διαδρόμους της Βουλής, ενώ έφθασαν ακόμη και έξω από την πόρτα της Ολομέλειας απειλώντας πως θα μπουν μέσα. Λίγο αργότερα ανακοίνωσαν ότι προχωρούν σε απεργία από τις επτά και μέχρι τη λήξη της συνεδρίασης, απειλώντας ουσιαστικά να τινάξουν τη διαδικασία στον αέρα.
Λίγο αργότερα ο κ. Στουρνάρας απέσυρε την εν λόγω τροπολογία λέγοντας πως το θέμα θα ρυθμιστεί με άλλη νομοθετική παρέμβαση σύντομα.
Οι υπάλληλοι ωστόσο συνέχισαν την απεργία τους, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι η ψηφοφορία έγινε με την υποστήριξη του προσωπικού ασφαλείας. Μάλιστα λίγο πριν τα μεσάνυχτα εξέδωσαν και μια προκλητική ανακοίνωση στην οποία λέγοντας μόνο τη μισή αλήθεια περιέγραφαν τους λόγους για τους οποίους συνέχιζαν την απεργία τους παρά το γεγονός ότι η τροπολογία αποσύρθηκε.
Σαμαράς: Το δίλημμα είναι έξοδος από την κρίση ή επιστροφή στη δραχμή
Ο πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του έθεσε το δίλημμα για την αποψινή ψηφοφορία. Οπως είπε «το μείζον δίλημμα για την αποψινή ψηφοφορία είναι αν η χώρα θα γυρίσει στο παρελθόν απομονωμένη από το παρελθόν ή αν θα κινηθεί προς τα εμπρός και μέσα από τις αναγκαίες θυσίες θα καταφέρει να παραμείνει στην Eυρωζώνη».
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά του πελατειακού κράτους και των συντεχνιών που γεννήθηκαν μετά την Μεταπολίτευση εγκλωβίζοντας την κοινωνία στη φοροδιαφυγή, στα προνόμια και στην αντιπαραγωγικότητα.


 iefimerida

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva nikolas blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο