Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Αντιδράσεις από την Λαϊκή Συσπείρωση για την κατασκευή Μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στη Θήβα


Την περασμένη εβδομάδα εγκρίθηκε η χρηματοδότηση κατασκευής στη Θήβα Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στη Θήβα, στην περιοχή του ΧΥΤΑ, με διαχειρίστρια αρχή τη ΔΕΠΟΔΑΘ ΑΕ.

Πρόκειται για δαπανηρό και σε λάθος κατεύθυνση έργο, προϋπολογισμού 21,5 εκατ. ευρώ. Η μονάδα θα επεξεργάζεται 35.000 τόνους σύμμεικτων απορριμμάτων και 7.000 τόνους λυματολάσπης από τους βιολογικούς το χρόνο. Το προϊόν της επεξεργασίας θα αποτελείται από υλικά ανακύκλωσης και κόμποστ, όλα χαμηλής ποιότητας, αφού θα είναι επιμολυσμένα  με προσμείξεις καθώς και με παθογόνους (όσον αφορά το κόμποστ) μικροοργανισμούς εξαιτίας της χωρίς επαρκή εξυγίανση λυματολάσπης. Επιπλέον, τόσο κατά τη λειτουργία της ΜΕΑ – κυρίως- όσο και κατά τη διακίνηση του κόμποστ θα υπάρχει έκλυση δυσοσμίας εξαιτίας της λυματολάσπης.
Η όλη ενέργεια εντάσσεται στις κατευθύνσεις της Ε.Ε, της Τρόικας και των κυβερνήσεων, οι οποίες τρέχουν το θέμα των απορριμμάτων στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης, καθώς η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί πεδίο επενδύσεων και κερδοφορίας για βιομηχάνους, έλληνες και ξένους, σε βάρος των εργαζομένων οι οποίοι θα πληρώσουν άλλη μια φορά το μάρμαρο. Δεν είναι τυχαίο ότι η Μέρκελ στην πρόσφατη επίσκεψή της περιέλαβε τα απορρίμματα στους τομείς ενδιαφέροντος των γερμανικών εταιρειών στην Ελλάδα.
            Η ορθολογική διαχείριση των αστικών απορριμμάτων έχει ως βάση την ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, που οδηγεί στην ανάκτηση υλικών υψηλής καθαρότητας και εμπορεύσιμων. Τα απορρίμματα συλλέγονται σε ξεχωριστούς κάδους ανά κατηγορία (οργανικά, ανακυκλώσιμα, λοιπά) στην πηγή τους. Με ένα μικρό μόνο μέρος του ποσού της χρηματοδότησης θα μπορούσε στη Θήβα να λειτουργήσει ένα πλήρες δίκτυο διαλογής στην πηγή και στη συνέχεια ανακύκλωσης του μεγαλύτερου μέρους των δημοτικών απορριμμάτων με ανακτώμενα υλικά και κόμποστ υψηλής ποιότητας.
            Οι Δημοτικές Αρχές και η ΔΕΠΟΔΑΘ ΑΕ έχουν σοβαρές ευθύνες που εδώ και 7 χρόνια δεν έχουν προωθήσει τη λύση αυτή, ρίχνοντας το φταίξιμο στους δημότες που δεν έχουν τάχα οικολογική συνείδηση. Εκεί πατάνε και προκρίνουν τώρα την κατασκευή της τεράστιας, για τη Θήβα και τους όμορους δήμους, ΜΕΑ.
            Η λογική των ΜΕΑ είναι η συγκέντρωση σύμμεικτων απορριμμάτων σε μεγάλες μονάδες, όπου θα γίνεται μηχανική διαλογή των προς ανάκτηση μετάλλων και παραγωγή ενέργειας, είτε επιτόπου είτε χώρια σε μονάδες καύσης του κλάσματος των άλλων ανακτώμενων υλικών (χαρτί & χαρτόνι, πλαστικά, υφάσματα, το λεγόμενο RDF), η οποία μάλιστα επιχορηγείται ως Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας. Αυτή η λογική της δήθεν ανακύκλωσης, στις συνθήκες της χώρας μας σήμερα προτιμάται από τα μονοπώλια του κλάδου, ντόπια και ξένα, γιατί αποφέρει μεγαλύτερα κέρδη, χωρίς φυσικά καθόλου να νοιάζει τις κυβερνήσεις της άρχουσας τάξης, που αυτό γίνεται σε βάρος της υγείας των λαϊκών στρωμάτων και του περιβάλλοντος αλλά και του πενιχρού εισοδήματος της λαϊκής οικογένειας.
Δεν είναι τυχαίο που στην περιοχή της Θήβας επιχειρηματικοί όμιλοι, που δραστηριοποιούνται στη λειτουργία εργοστασίων καύσης απορριμμάτων, έχουν ήδη αγοράσει εκτάσεις. Ουσιαστικά από τέτοιου είδους μονάδες προωθούνται για ανακύκλωση μόνο τα μέταλλα και ίσως τα γυαλιά. Κατά βάση ξεχωρίζουν από τα σύμμεικτα απορρίμματα τα υλικά που καίγονται από αυτά που δεν καίγονται και παράγουν ουσιαστικά δευτερογενές καύσιμο, το οποίο σήμερα δεν έχουν που να το δώσουν για καύση. Προοπτικά όμως η Μονάδα αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την τροφοδοσία ενός εργοστασίου καύσης μιας και τα παραγόμενα κλάσματα από την διαλογή των σύμμεικτων θα είναι ρυπασμένα και δεν θα κάνουν για τίποτα άλλο. Μια μονάδα διαλογής σύμμεικτων απορριμμάτων θα ήταν απαραίτητη σε ένα εργοστάσιο καύσης για να ξεχωρίζει τα υλικά και να παράγει δευτερογενές καύσιμο ίδιας ποιότητας και θερμογόνου δύναμης έτσι ώστε να μη παρουσιάζονται προβλήματα κατά την καύση. Για το λόγο αυτό προωθούνται τέτοιες εγκαταστάσεις σε πολλά μέρη της Ελλάδας έτσι ώστε στη συνέχεια να λειτουργήσουν στην τροφοδοσία των εργοστασίων καύσης που έρχονται. 

Πέρα από αυτά, η επιλογή της υπόψη τεράστιας και πανάκριβης μονάδας επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, βούτυρο στο ψωμί επενδυτών και μεγαλοεργολάβων, δημιουργεί και άλλα σοβαρά προβλήματα:

·                     Η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων κοστίζει πανάκριβα στο λαό.
        ΔΕΠΟΔΑΘ ΑΕ και Δήμοι της περιοχής διατυμπανίζουν ότι το έργο είναι το μόνο στην Ελλάδα που δεν προωθείται με Σύμπραξη Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα, και άρα διαφυλάσσουν το «δημόσιο χαρακτήρα». Η ουσία είναι ότι είτε διαχειριστής είναι ένας ιδιώτης, είτε μία ανώνυμη εταιρεία των Δήμων, τα απορρίμματα κοστολογούνται, σύμφωνα με τους «κανόνες της ελεύθερης αγοράς»  και συνεπώς η διαχείρισή τους κοστίζει πανάκριβα στους Δημότες. Ήδη εδώ και χρόνια, τα ανακυκλώσιμα υλικά των μπλε κάδων πηγαίνουν στην περιβόητη Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης και Ανακύκλωσης, η οποία πραγματοποιώντας μια περιορισμένη ανακύκλωση διαχειρίζεται ανεξέλεγκτα  χρήματα των λαϊκών στρωμάτων, ως καταναλωτών (25 εκ. ευρώ το χρόνο), και ταυτόχρονα αυξάνει το κόστος αποκομιδής των απορριμμάτων (μπλε κάδοι) σε βάρος των δημοτών.
        Η διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να γίνεται από ενιαίο κρατικό φορέα, με κεντρικούς δημόσιους πόρους, μακριά από λογικές εμπορευματοποίησης, και με εργαζόμενους με μόνιμη εργασία, πλήρη εργασιακά δικαιώματα και ενιαία σχέση εργασίας, αυτήν του δημόσιου τομέα.

·                     Με την κατασκευή της ΜΕΑ καθηλώνεται για μια 25ετία στα χαμηλά σημερινά επίπεδα η ουσιαστική ανακύκλωση στην περιοχή της Θήβας.
Πράγματι, η μεγάλη για τα δεδομένα της περιοχής δυναμικότητα σε σύμμεικτα απορρίμματα της μονάδας (35.000 τον/έτος, δηλ. 160 τόνοι ανά εργάσιμη ημέρα – πλην Κυριακής, αργιών κ.ά.) σημαίνει ότι το σύνολο σχεδόν των παραγόμενων απορριμμάτων θα παραμένει σύμμεικτο, μη επιδεχόμενο δηλ. πραγματικής ανακύκλωσης. Εκτός εάν μεθοδεύουν την τροφοδοσία της μονάδας και με εισαγόμενα από άλλες διαχειριστικές ενότητες σκουπίδια.  Ήδη, εκ μέρους του περιφερειάρχη Περγαντά και του ΥΠΕΚΑ τέθηκε ως όρος για τη χρηματοδότηση του έργου να οδηγούνται εδώ και τα απορρίμματα του Δήμου Λοκρών.

H θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης, με βάση και τις θέσεις  του ΚΚΕ, είναι η εξής:
Ø   Κεντρικός σχεδιασμός σε πανελλαδικό επίπεδο συνολικά της διαχείρισης των απορριμμάτων (συλλογή, διαλογή, επεξεργασία) από ενιαίο δημόσιο κρατικό φορέα. Προτεραιότητες του σχεδιασμού για μια ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, είναι η μείωση των παραγομένων απορριμμάτων, η έμφαση στην ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, ενάντια στην καύση απορριμμάτων,  μακριά από λογικές ιδιωτικοποίησης
Ø  Μοναδική πηγή χρηματοδότησης της διαχείρισης απορριμμάτων ο κρατικός προϋπολογισμός. Ζητάμε η λαϊκή οικογένεια να μην πληρώνει ούτε ένα ευρώ «ανταποδοτικά», που συνιστούν μια πρόσθετη φορολογία.  Φορολογείται ήδη με κάθε τρόπο, χρυσοπληρώνοντας έτσι και τη διαχείριση των απορριμμάτων.

            Καλούμε τους εργαζόμενους, το λαό της περιοχής να αντιδράσει ενάντια στην κατασκευή της ΜΕΑ, στην πορεία ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας και της διαχείρισης απορριμμάτων. To ζήτημα δεν είναι ούτε γενικά «περιβαλλοντικό», ούτε τοπικό. Συνδέεται, είναι κομμάτι της συνολικής επίθεσης που δέχονται οι εργάτες και τα λαϊκά στρώματα από την πολιτική της ΕΕ και των μονοπωλίων.
            Για το λόγο αυτό πρέπει η εξέλιξη να απασχολήσει πολύ σοβαρά κάθε λαϊκή οικογένεια, τα εργατικά σωματεία, τους φορείς των ΕΒΕ, τη νεολαία. Η πάλη ενάντια στο συγκεκριμένο σχεδιασμό να συνδεθεί με την πάλη ενάντια στα βάρβαρα μέτρα., την πάλη για την ανατροπή του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος που ζούμε.
     
ΘΗΒΑ, 1/11/2012


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva nikolas blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο