Προβληματισμό εξακολουθεί να προκαλεί στους επιστήμονες η σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώνεται στη Λήμνο, καθώς μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει τα τυπικά χαρακτηριστικά μιας μετασεισμικής ακολουθίας.
Το μέγεθος των δονήσεων που ακολούθησαν τα 5,9 Ρίχτερ της 8ης Ιανουαρίου, η κατανομή τους αλλά και το πλήθος τους είναι μερικά από τα στοιχεία που κρατούν τους επιστήμονες σε επιφυλακή.
Δύο βασικές ιδιότητες που προσδιορίζουν τις μετασεισμικές δονήσεις είναι η παράμετρος σεισμικότητας b και η ποσότητά τους στον χρόνο. Η παράμετρος b σε συνθήκες φυσιολογικής σεισμικότητας ισούται με τη μονάδα. Οσο πλησιάζουμε χρονικά στον κυρίως σεισμό, η τιμή της μειώνεται, ενώ στη φάση των μετασεισμών αυξάνεται.
«Στην περίπτωση του Βορείου Αιγαίου, τρία 24ωρα μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου παρατηρούμε ότι η παράμετρος b έχει διαμορφωθεί στο 0,6. Την τελευταία διετία στην περιοχή, όσο η σεισμικότητα ήταν φυσιολογική, η τιμή της ήταν 1,1, δηλαδή ιδανική. Σε φάση μετασεισμών η τιμή θα έπρεπε να έχει ανέβει από το 1,1 και όχι να είναι μικρότερη», εξηγεί ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
troktiko
Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva nikolas blogspot
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!
Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.