Ευρωβουλευτή Ν.Δ. κ. Γ.Παπανικολάου
Σχεδόν τρεις μήνες μετά την δημόσια παρέμβαση του Τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Εγκεμέν Μπαγίς, με την οποία καλούσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να βοηθήσει την Τουρκία για την διαχείριση του μεγάλου αριθμού προσφύγων από την Συρία, ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα διεύρυνσης και πολιτικής γειτονίας κ. St. Füle, σε γραπτή απάντηση του προς τον Ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου, διαβεβαιώνει πως μέχρι τώρα, η Τουρκία δεν έχει υποβάλει στην Επιτροπή επίσημο αίτημα για τη διαχείριση της εισροής Σύρων προσφύγων. Στον σχετικό κοινοβουλευτικό έλεγχο που άσκησε ο κ. Παπανικολάου, υπογράμμισε προς την Επιτροπή τον κίνδυνο ενός κύματος Σύρων προσφύγων από την Τουρκία προς τις χώρες της ΕΕ σε περίπτωση που η γειτονική χώρα δηλώσει αδυναμία φιλοξενίας μεγαλύτερου αριθμού προσφύγων, ενώ κάλεσε την Επιτροπή να συνδράμει στην φιλοξενία των προσφύγων στις γειτονικές με την Συρία χώρες, ώστε να αποφευχθεί ένα νέο ρεύμα ροών προς την Ευρώπη και προς κράτη μέλη που συνορεύουν με την Τουρκία, όπως η Ελλάδα.
Ο Επίτροπος Füle διαβεβαίωσε τον Έλληνα Ευρωβουλευτή ότι αυτή τη στιγμή, η ΕΕ παρέχει στήριξη στην Τουρκία για την επιτόπια αντιμετώπιση του προβλήματος των Σύρων προσφύγων, με την παροχή επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας και – σύντομα – με το Μέσο Σταθερότητας (ΜΣ), μετά και την πρόσφατη έκδοση απόφασης νέας χρηματοδότησης του ΜΣ για την παροχή στήριξης στην Τουρκία και σε άλλες χώρες της περιοχής που επηρεάζονται από την κρίση στη Συρία. Εξετάζεται επίσης η χρήση του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας. Επιπλέον, εστάλη εμπειρογνώμονας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ανθρωπιστικά θέματα για την επιτόπου παρακολούθηση της κατάστασης και την αναζήτηση λύσεων για περαιτέρω ανθρωπιστική συνεργασία/βοήθεια μέσω των εταίρων της Επιτροπής σε ανθρωπιστικά θέματα, ιδίως μέσω του οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών και του κινήματος του Ερυθρού Σταυρού/Ερυθράς Ημισελήνου.
Σε κάθε περίπτωση η Επιτροπή σημείωσε πως είναι πρόθυμη να παράσχει ή να συντονίσει βοήθεια τόσο οικονομική, όσο και σε εμπειρογνωσία μέσω της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο, εάν μεγάλη εισροή εκτοπισθέντων στην Ένωση δημιουργήσει ιδιαίτερη πίεση στο σύστημα ασύλου οποιουδήποτε κράτους μέλους.
Ο κ. Παπανικολάου δήλωσε: «Είναι σημαντικό η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιθυμεί να αντιμετωπίσει το κύμα προσφύγων καταρχήν στις γειτονικές με την Συρία χώρες. Για να γίνει όμως αυτό απαιτούνται και η καλή θέληση και η συνεργασία και των δύο πλευρών. Αν όντως η Τουρκία επιθυμεί περαιτέρω βοήθεια μπορεί να αιτηθεί και να την λάβει. Η χρησιμοποίηση του προβλήματος των εκτοπισμένων Σύρων για την άσκηση πολιτικών πιέσεων σε άλλους τομείς, όπως είναι η απελευθέρωση των θεωρήσεων των Τούρκων πολιτών με την Ε.Ε. προφανώς και δεν βοηθάει στην καλλιέργεια κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ της χώρας και της Ε.Ε.».
Γραφείο Βρυξελλών 60 Rue Wiertz, B-1047 Bruxelles τηλ: +32 2 28 45 254 - φαξ: +32 2 28 49 254 e-mail:georgios.papanikolaou@
e-mail: papanikolaou.office@gmail.com
|
Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva nikolas blogspot
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!
Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.