Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Αναβλήθηκε η συνάντηση Σαμαρά – Τρόικα



Αναβλήθηκε η συνάντηση Σαμαρά – Τρόικα για να μην οδηγηθεί σε ναυάγιο

Η «εμπλοκή» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Τρόικα φαίνεται πως δεν μπόρεσε να ξεπεραστεί και η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους επικεφαλής της Τρόικα αναβλήθηκε για την Τετάρτη.


Οι συνεχείς επαφές που έχουν τις τελευταίες ημέρες τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών με τους επικεφαλής της Τρόικα, προκειμένου να καθοριστούν τα μέτρα που θα πάρει η Ελλάδα για να εκταμιευθεί η δόση του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, παρουσιάζουν «κενά» και οποιαδήποτε βιαστική κίνηση, σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ναυάγιο και αποχώρηση του κλιμακίου της Τρόικα.

Το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών δεν έγινε εφικτό να καλυφθεί ούτε στην τετράωρη σύσκεψη της Τρίτης που είχαν στελέχη του τεχνικού κλιμακίου του υπουργείου και οι επικεφαλής των δανειστών. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν τα τρία μεγάλα «αγκάθια» που δυσκολεύουν τις διαπραγματεύσεις: οι ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, το ειδικό τέλος στα ακίνητα που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και η μείωση του δημόσιου τομέα. Αντίθετα, φαίνεται πως τα στελέχη της Τρόικα «κάνουν πίσω» στη ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Πλέον, αυτό στο οποίο προσβλέπουν τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στο υπουργείο Οικονομικών είναι μια καταρχάς συμφωνία που θα επιτρέψει στον πρωθυπουργό να μεταβεί στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης χωρίς ιδιαίτερο άγχος και στη συνέχεια να συνεχιστεί η συζήτηση για τα τεχνικά ζητήματα των υπηρεσιακών παραγόντων με το τεχνικό κλιμάκιο της Τρόικα.

Το ανώτερο κλιμάκιο της Τρόικα ζητά «βαθιές» τομές από τα υπουργεία, ενώ από την πλευρά της η κυβέρνηση προσπαθεί να «κερδίσει» όσο περισσότερο χρόνο μπορεί και να «μεταφερθούν» κάποιες μεταρρυθμίσεις, όπως οι απολύσεις από το Δημόσιο, το 2014.

Στο Μαξίμου Σαμαράς και υπουργοί

Όπως και να έχει η κυβέρνηση έμεινε με... σταυρωμένα τα χέρια να περιμένει τους επικεφαλής της Τρόικα.

Το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό τον κ. Σαμαρά με τη συμμετοχή των κ. Στουρνάρα, Σταϊκούρα, Χατζηδάκη, Μανιτάκη και Βρούτση, με στόχο να κλείσουν άμεσα όσα περισσότερα ζητήματα παραμένουν σε εκκρεμότητα με την τρόικα κινούνται στην κυβέρνηση, εν όψει και της συνάντησης του Αντώνη Σαμαρά με τους επικεφαλής της Τρόικα.

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο, εξερχόμενος της σύσκεψης, για αρκετές εκκρεμότητες, ωστόσο εξέφρασε την εκτίμηση πως ορισμένα θέματα μπορεί να κλείσουν άμεσα. «Όλα δε νομίζω, γι' αυτό δουλεύουμε, όμως, για να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.

 iefimerida



Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva nikolas blogspot
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο