Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Το comeback της Ελλάδας στον τουρισμό


Η Ελλάδα γιορτάζει ένα «πρωτοφανές comeback» στον τουρισμό, υποστηρίζει ο Τόρστεν Σέφερ, εκπρόσωπος του συνδέσμου των γερμανικών ταξιδιωτικών γραφείων (DRV).

Σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο εκπρόσωπος του DRV αναφέρει ότι πολλοί tour operators καταγράφουν διψήφια αύξηση των κρατήσεων για ελληνικούς προορισμούς, σε αντίθεση με το 2012, όπου είχε σημειωθεί σημαντική υποχώρηση.

Σε ανάλογες δηλώσεις προέβη πρόσφατα και ο επικεφαλής του γερμανικού τουριστικού ομίλου Alltours Βίλι Φερχούφεν, δίνοντας έμφαση στη θεαματική αύξηση της ζήτησης πακέτων διακοπών για τη Ρόδο, η οποία υπερβαίνει το 25% σε σχέση με το 2012.

«Η Ελλάδα επιδιώκει ένα νέο

ξεκίνημα» αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ η αυστριακή «Presse», παρατηρεί όμως ότι, εξαιτίας της ακύρωσης πτήσεων, της καθυστέρησης στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια και των απεργιών, πολλοί τουρίστες θα γυρίσουν και φέτος την πλάτη στην Ελλάδα. Η εφημερίδα επικαλείται στο εν λόγω ρεπορτάζ δηλώσεις της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη, η οποία υποστηρίζει ότι «ο τουρισμός θα μπορούσε να δώσει την απαραίτητη ώθηση στην ελληνική οικονομία και να επαναφέρει την αισιοδοξία στη χώρα».
Η Ελληνίδα υπουργός απευθύνει έκκληση στους συμπατριώτες της να σπάσουν τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, των μέτρων λιτότητας και των απεργιών. «Μολονότι οι απεργίες συνιστούν δικαίωμα κάθε πολίτη, θα πρέπει στην παρούσα φάση να δοθεί προτεραιότητα στο εθνικό συμφέρον» επισημαίνει η κ. Κεφαλογιάννη.

Προβλήματα προκαλεί στον ελληνικό τουρισμό η αρνητική εικόνα την οποία προβάλλουν τα ΜΜΕ: η πτώση που σημειώθηκε πέρυσι στις κρατήσεις οφείλεται εν πολλοίς στο αρνητικό ίματζ. Σύμφωνα με την Ελληνίδα υπουργό, το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση έλαβε μέτρα, κυρίως στο πεδίο της παροχής υπηρεσιών, προκειμένου να καταστήσει τη χώρα ελκυστική για τους τουρίστες, ενώ παράλληλα λήφθηκαν μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής στα τουριστικά κέντρα της Ελλάδας.

Ελπιδοφόρο μήνυμα για τον ελληνικό τουρισμό εκπέμπει και ο γερμανικός τουριστικός όμιλος Alltours, ο οποίος καταγράφει αύξηση των κρατήσεων προς ελληνικούς προορισμούς το 2013 κατά 10% σε σύγκριση με το 2012. «Η τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας έχει υπερβεί την κρίση των τελευταίων δύο ετών και επιστρέφει με την παλιά καλή της μορφή» επισημαίνει ο πρόεδρος του ομίλου, ο Βίλι Φερχούφεν, παρουσιάζοντας τα στοιχεία των κρατήσεων από το πρώτο τετράμηνο της παρούσας τουριστικής σεζόν.

Ιδιαίτερα μεγάλη είναι η αύξηση των κρατήσεων για τη Ρόδο, την Κρήτη, τη Σάμο, τις Κυκλάδες και τη Θάσο. «Το επιχειρηματικό κομμάτι που αφορά την Ελλάδα κερδίζει πάλι έδαφος. Το Αιγαίο συνιστά έναν από τους πιο όμορφους τουριστικούς προορισμούς και αυτό εκτιμάται από τους τουρίστες» διευκρινίζει ο πρόεδρος της Alltours και προσθέτει ότι «παραδοσιακοί λάτρεις της Ελλάδας, οι οποίοι τα τελευταία δύο χρόνια την απέφυγαν λόγω της κρίσης, τώρα επιστρέφουν». «Πολλοί τουρίστες που επισκέπτονται τα ταξιδιωτικά μας γραφεία λένε ότι τους λείπει ο συνδυασμός φύσης, πολιτισμού, καλού σέρβις και ήλιου» επισημαίνει ο Φερχόφεν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Alltours, θεαματική είναι η αύξηση των κρατήσεων για τη Ρόδο (άνω του 25%) αλλά και για την Κρήτη (γύρω στο 15%), ενώ αύξηση παρουσιάζουν και οι λεγόμενες «ατομικές κρατήσεις» προς τις Κυκλάδες, τη Σάμο και τη Θάσο.

Αυστρία: 35% αύξηση των κρατήσεων προς την Ελλάδα

Αύξηση των κρατήσεων κατά 35% στα ταξιδιωτικά πακέτα προς την Ελλάδα καταγράφει ο αυστριακός όμιλος τουριστικών γραφείων Verkehrsbüro Group-Ruefa.

Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή του τουριστικού ομίλου, τον Μάρτιν Μπαχλέχνερ, το ενδιαφέρον για ελληνικούς προορισμούς είναι έντονο, ενώ η ελπιδοφόρα αύξηση των κρατήσεων έχει καλύψει μεγάλο μέρος των απωλειών του 2012. Υπενθυμίζεται ότι, υπό κανονικές συνθήκες, κάθε χρόνο επισκέπτονται την Ελλάδα περίπου 500.000 Αυστριακοί (σύνολο πληθυσμού: 8.330.000).

Σε δηλώσεις του προς την Deutsche Welle, ο κ. Μπαχλέχνερ χαρακτήρισε το 2013 «χρονιά της Ελλάδας», όσον αφορά τον τουρισμό. Το «προβληματικό παιδί» για τον τουρισμό είναι φέτος η Αίγυπτος: εξαιτίας των πολιτικών ταραχών, ο τζίρος από τις κρατήσεις προς τη χώρα του Νείλου έχει μειωθεί κατά 15%.

Εντείνεται ο ανταγωνισμός – Στην κορυφή η Τουρκία

Ο ανταγωνισμός στον τουριστικό τομέα εντείνεται, επισημαίνει ο Μάρτιν Μπαχλέχνερ, προσθέτοντας ότι «οι πελάτες είναι σήμερα πολύ πιο ενημερωμένοι από ό,τι στο παρελθόν». Ο εκτελεστικός διευθυντής του ομίλου τουριστικών γραφείων Verkehrsbüro Group-Ruefa δεν πιστεύει ότι οι online κρατήσεις θα εξαφανίσουν τα κλασικά ταξιδιωτικά γραφεία. «Όποιος επιλέξει το ταξιδιωτικό του πακέτο από το Διαδίκτυο δεν έχει καμία εξασφάλιση εάν κάτι πάει στραβά. Αντίθετα, εμείς μπορούμε να προσφέρουμε ασφάλεια» υποστηρίζει ο κ. Μπαχλέχνερ, παραπέμποντας στο ενδεχόμενο ακύρωσης πτήσεων και καθυστερήσεων.

Στην κορυφή των κρατήσεων, όσον αφορά τα τουριστικά πακέτα, βρίσκεται η Τουρκία και ακολουθεί η Ισπανία, η Ελλάδα και η Ιταλία. Οι τουρκικοί προορισμοί είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια και η τουριστική προσέλευση στη γείτονα χώρα παρουσιάζει αλματώδη αύξηση. Το γεγονός αποδίδεται στις χαμηλές τιμές, οι οποίες επιτρέπουν ακόμη και στα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα να απολαύσουν τον ήλιο και τη θάλασσα στα τουρκικά θέρετρα. Την τελευταία δεκαετία, ωστόσο, έχουν μειωθεί αισθητά τα κατά κεφαλήν έσοδα από τον τουρισμό, μεταξύ άλλων λόγω της διόγκωσης του «all-inclusive» στα αντίστοιχα πακέτα.

dpa – Deutsche Welle


Πύλη Ιάσωνος.


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva nikolas blogspot
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο