Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Βιολογικό ελαιόλαδο χρηματοδοτεί καινοτόμες ιδέες επιχειρηματιών


Μπορεί μια κερδοφόρα επιχείρηση στον αγροδιατροφικό τομέα να «τροφοδοτήσει» την έναρξη άλλων νέων επιχειρήσεων; Ηχεί ουτοπικό, είναι όμως πέρα για πέρα ρεαλιστικό.

Ο λόγος για την πρωτοβουλία της Gaea, του διεθνούς ελληνικού brand, το οποίο ξεκινάει την προώθηση ενός νέου κωδικού του στις ΗΠΑ. Πρόκειται για έξτρα παρθένο ελαιόλαδο βιολογικής γεωργίας, το περίφημο «Antiparos Agrilia Estate».

«Η εν λόγω σοδειά, που προέρχεται από ελαιόδεντρα της Αντιπάρου, είχε απόδοση 9,5 τόνους ελαιόλαδο που συσκευάστηκε σε 19.300 μπουκάλια», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Αρης Κεφαλογιάννης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Gaea, «η πώλησή της θα γίνει αποκλειστικά στις

ΗΠΑ». Το κέρδος που θα προκύψει από τις πωλήσεις θα αξιοποιηθεί με έναν ρηξικέλευθο τρόπο: θα χρησιμοποιηθεί ως «κεφάλαιο» για τη στήριξη καινοτόμων ιδεών από νέους επιχειρηματίες.
Το πρόγραμμα, στο οποίο συνεργάζεται η διεθνούς φήμης σεφ Cat Cora και το Greek America Foundation, ονομάζεται Re-Inspire Greece, όνομα που αντικατοπτρίζει την όλη φιλοσοφία. «Θέλoυμε να δώσουμε κίνητρο στους νέους να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά στον αγροδιατροφικό και κτηνοτροφικό τομέα, όπως και να τους ενθαρρύνουμε να επιστρέψουν στην ύπαιθρο», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΑ, που βραβεύθηκε τo 2011 με το «Ruban D’ Honeur» στα European Business Awards, ανάμεσα σε 15.000 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Στόχος της ΓΑΙΑ είναι να εξοικονομήσει από τις πωλήσεις 250.000 ευρώ, που θα μοιράσει ισόποσα σε 10 νέες επιχειρηματικές ιδέες. Παράλληλα, η Τράπεζα Πειραιώς θα χορηγήσει στις ομάδες δάνεια ύψους 25.000 ευρώ με ευνοϊκούς όρους.

Ωστόσο, επειδή και η καλύτερη ιδέα χωρίς τεχνογνωσία δεν μπορεί να εγγυηθεί επιτυχία, εταίρος στο εγχείρημα είναι και η Αμερικανική Γεωργική Σχολή της Θεσσαλονίκης, που θα έχει την επιστημονική επίβλεψη για την υλοποίηση των business plans. «Η συμβουλευτική θα γίνεται ατομικά ή ομαδικά από εκπαιδευμένους συνεργάτες μας στην ίδρυση μονάδων αγροδιατροφικής εκμετάλλευσης», διευκρινίζει ο δρ Πάνος Κανέλλης, πρόεδρος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής στη Θεσσαλονίκη. Η μεγαλύτερη πληγή, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η «ανοργάνωτη και ελλειμματική αγορά». «Συμβαίνει πολλές φορές να έχουμε νέες καλλιέργειες με καλή απόδοση και η σοδειά τους να μην απορροφάται στην εγχώρια αγορά απουσία ενημέρωσης», προσθέτει. Τα βήματα για την ορθή αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων είναι πολλά: ενημέρωση και εκπαίδευση των αγροτών, μείωση του κόστους παραγωγής, δημιουργία ζωνών καλλιέργειας και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.

Η προώθηση των νέων προϊόντων θα είναι περισσότερο εύκολη για τους διακριθέντες στον διαγωνισμό, καθώς θα έχουν πρόσβαση στο διεθνές δίκτυο της ΓΑΙΑ, που αριθμεί 27 και πλέον χώρες στον κόσμο. «Πέραν των πρακτικών παραμέτρων και προοπτικών που δίνει το πρόγραμμα, θα στηρίξουμε και ηθικά τους νέους που αναζητούν εμψύχωση και όραμα», σημειώνει στην «Κ» ο δρ Πάνος Κανέλλης, πρόεδρος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. «Δεν εννοώ ούτε φιλανθρωπία ούτε ελεημοσύνη, αλλά σεβασμό στη σκέψη, τη δημιουργικότητα, την ανάγκη για απασχόληση στα πιο παραγωγικά χρόνια της ζωής».

Προκήρυξη τον Μάιο

Τα κριτήρια επιλογής των προτάσεων θα είναι ποικίλα. «Εμφαση θα δοθεί στο ελαιόλαδο, που μπορεί να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος», υπογραμμίζει ο δρ Κανέλλης, που θα συμμετέχει στην επιτροπή επιλογής των ομάδων. «Θα αποκτήσει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα η επιχειρηματική ιδέα που θα είναι προϊόν ομαδικής προσπάθειας, αφενός γιατί θεωρούμε ότι είναι αντικειμενικά πιο βιώσιμα εγχειρήματα τα συλλογικά, αφετέρου γιατί θέλουμε να συμβάλουμε στην καλλιέργεια της συνεργατικής κουλτούρας στην Ελλάδα», σημειώνει ο κ. Κεφαλογιάννης.

Αποφασιστικό ρόλο θα παίξει η ηλικία των υποψηφίων και το περιεχόμενο των επιχειρηματικών πλάνων. Εξωστρέφεια, πρωτοτυπία, περιβαλλοντική ευαισθησία και σύνδεση με τη μεσογειακή διατροφή αποτελούν τις λέξεις-κλειδιά για τον εν λόγω διαγωνισμό επιχειρηματικότητας πρωτογενούς τομέα.

Η προκήρυξή του θα γίνει τον Μάιο, εποχή που υπολογίζεται να έχει πωληθεί το νέο προϊόν της Gaea στις ΗΠΑ. Από τα έσοδα, πέραν του εν λόγω project, θα στηριχθεί οικονομικά το scholarship fund της Greek America Foundation. Το κληροδότημα δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές αμερικανικών σχολείων με ελληνική καταγωγή να περάσουν ένα εξάμηνο στην Ελλάδα.

Της Ιωαννας Φωτιαδη για την καθημερινη


Πύλη Ιάσωνος. 


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva nikolas blogspot
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο