Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Παρατράγουδα στις Θεσπιές - Κατάργησαν μια παράδοση δεκαετιών.


Το κάψιμο του Ιούδα κατά την περιφορά του Επιταφίου είναι παράδοση χρόνων στις Θεσπιές. Παλιά στήνονταν τρείς μεγάλες φωτιές όπως φαίνονται στην αεροφωτογραφία. Πρώτη φωτιά στη στροφή του Βλάχου, δεύτερη στο Ντιβάνι και Τρίτη στη στροφή του Σκιαδά. Με κίτρινο χρώμα φαίνεται η πορεία του Επιταφίου.

Κάθε γειτονιά συναγωνιζόταν για τον καλύτερο Ιούδα και την μεγαλύτερη φωτιά. Τελευταία, αφού οι περισσότερες αλάνες έγιναν σπίτια έμεινε ο Ιούδας στη στροφή του Βλάχου.

Τα παιδιά μαζεύουν ξύλα και κλίματα όσο περισσότερα μπορούν και φτιάχνουν ένα ομοίωμα του Ιούδα. Το χαρακτηριστικό του είναι ότι είναι κρεμασμένος από σύρμα και όταν η φωτιά φουντώνει ο Ιούδας κινείται σαν να χορεύει πάνω της. Η μαγκιά είναι να μπει η φωτιά την κατάλληλη στιγμή ώστε όσοι ακολουθούν τον Επιτάφιο να δουν και να απολαύσουν το θέαμα.

Παλιά θυμάμαι τα πράγματα ήταν πιο άγρια. Μέσα στο σωρό από ξύλα βάζαμε άδεια κουτιά από αεροζόλ (φλιτ), και όταν έσκαγαν γινόταν χαμός.

Φέτος λοιπόν τα παιδιά μάζεψαν τα ξύλα, έφτιαξαν τον Ιούδα και τον έστησαν το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής στη γνωστή στροφή.
Έλα μου όμως που παράγοντες της εκκλησίας και ο παπάς μουλάρωσαν και δεν ήθελαν να κάνουν τη διαδρομή μπροστά από τον Ιούδα, παρά την αντίθετη άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων, καταργώντας στη πράξη μια παράδοση δεκαετιών.

Τα υπόλοιπα είναι γνωστά και μεγάλο θέμα συζήτησης στις Θεσπιές.
Δείτε τα βίντεο πού αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.

Χρόνια πολλά…




Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο