Με Συνοδεία την φράση «ΠΑΝ ΤΕΤΟΞΕΥΤΑΙ ΒΕΛΟΣ» των «Ευμενίδων του Αισχυλου» , με τα σύμβολα του Εκηβόλου Ηρακλή και Τοξοβέλεμνου Απόλλωνος, και ως κεντρικό έμβλημα εναν σκεπτόμενο Έλληνα Τοξότη που απεικονίζεται σε αγγείο του 6ου προχριστιανικού αιώνα οι Κορύβαντες Τοξότες, για άλλη μια φορά αποτέλεσαν πρεσβευτές πολιτισμού, Πολεμικής Παράδοσης και Έθους, στην Γειτονική Τουρκία , στα χώματα του Βυζαντίου και της Αμάσειας του Πόντου.
Η Ομάδα Παραδοσιακής Τοξοβολίας του Συλλόγου Ιστορικών Μελετων ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ, με μια 14μελή αποστολή συμμετείχε με μεγάλη επιτυχία στους Διεθνείς Αγώνες Παραδοσιακής Τοξοβολίας οι οποίοι πραγματοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη το διήμερο 15-16 Ιουνίου 2013, καθώς και στους Διεθνείς Αγώνες Παραδοσιακής Τοξοβολίας της Αμάσειας του Πόντου το διήμερο22-23 Ιουνίου 2013.
Εκπροσωπώντας την Ελληνική Τοξευτική Παράδοση 33 αιώνων, εξοπλισμένοι με υψηλής πιστότητας πανοπλίες, ξεκινώντας από την Μυκηναϊκή περίοδο και τους τοξότες Eqeta , τους τοξότες των Κλασσικών και Ελληνιστικών χρόνων, τους Βαριά Οπλισμένους Φρουρούς της Αυτοκρατορίας την Νίκαιας και τους τελευταίους υπερασπιστές τοξότες των τειχών της Πόλης , oι Τοξότες του Συλλόγου σήκωσαν ψηλά την Σημαία της Ελληνικής Παράδοσης και Ιστορίας, αναδεικνύοντας με τον πιό σωστό τρόπο την πανάρχαια παράδοση του Ελληνικού Γένους στο πολεμικό αυτό όπλο. Θα μπορούσε να θεωρηθεί ιστορική στιγμή η συμπυκνωμένη εμφάνιση 33 αιώνων πολεμικής και πολιτιστικής παράδοσης στα μέρη όπου βάδισαν οι Ελληνικοί Στρατοί απο την εποχή του Χαλκού μεχρι τον Ύστερο Μεσσαίωνα.
Η εντυπωσιακή συμμετοχή των μελών του Συλλόγου μας , απέσπασε τα καλύτερα σχόλια απο τους Διοργανωτές και τους Συμμετέχοντες , στις δύο αυτες διοργανώσεις που συγκέντρωσαν τα βλέμματα εκατοντάδων θεατών και δεκάδων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Γειτόνου χώρας. Με την συμμετοχή χωρών με βαθιά παράδοση στην Τοξοβολία όπως Κορεατών, Μογγόλλων, Κινέζων, Ούγγρων, με την δυναμική παρουσία ανερχόμενων δυναμεων όπως Ρουμανία, Πολωνία, Ουκρανία, Μαλαισία, αλλα και άνω των 25 Τουρκικών Συλλόγων Παραδοσιακής Τοξοβολίας , οι δυο αυτες διοργανώσεις αποτέλεσαν ήδη ορόσημο για τα τεκταινόμενα της Παραδοσιακής Τοξοβολίας για το έτος 2013.
Τα Μέλη μας κατάφεραν εκτός από τον θαυμασμό για την Ιστορικά σωστή αναπαράσταση, να συγκεντρώσουν πάνω τους και σημαντικές διακρίσεις. Συγκεκριμενα στους Διεθνείς Αγώνες Κωνσταντινουπόλεως εν μέσω 170 περίπου αθλητών
· ο Σπύρος Μπακας κατελαβε την 10η θεση με 34 βαθμους
· ο Ιωάννης Τσιλίκης την 14η θεση με 30 βαθμούς
· ο Κώστας Παπαντωνίου την 19η θεση με 28 βαθμους
· ο Αριστόδημος Νικητέας την 38η θεση με 22 βαθμους .
· (Την πρώτη θέση κατέλαβε ο Ούγγρος πρωταθλητής Lakatos Istvan με 44 βαθμούς)
, ενω όλοι οι τοξότες μας αναριχήθηκαν στην πρωτη 70αδα των συμμετεχόντων. Στον ειδικό διαγωνισμό τοξευτικής δεξιοτεχνίας όπου συμμετειχαν αναγνωρισμένοι τοξότες παγκόσμιας κλάσης, ο τοξότης μας Ευάγγελος Βογγελης με εύστοχη βολή στα 30 μέτρα κέρδιζε το τιμητικό βραβείο μιας χρυσής Τουρκικής λίρας αποδυκνείοντας με το καλύτερο τρόπο την αγωνιστική και μαχητική δυναμική των τοξοτών μας. Στους Διεθνείς Αγώνες της Αμάσειας του Πόντου, εν μέσω 350 περίπου αθλητών, οι τοξότες μας καταφεραν να διακριθούνε παραμένοντας σταθερά στις πιό αξιόμαχες ομάδες του Διαγωνισμου, με διακεκριμένους τους Κώστα Παπαντωνίου, Μπάκα Σπύρο και Αριστόδημο Νικητέα.
Το σημαντικότερο είναι οτι κατά τη διάρκεια των διαγωνισμών ο Σύλλογος μας προώθησε και μερικές πολύ ιδιαίτερες προσεγγίσεις πάνω στην Πειραματική Αρχαιολογία του αμυντικού oπλισμού των τοξοτών. Τα μέλη μας Αριστόδημος Νικητέας και Λυκούργος Μπαλοδήμος κατα την διάρκεια και των δύο διοργανώσεων δοκίμασαν την χρηστικότητα δυο μορφών θωράκισης που κυριάρχησαν στα πεδία των μαχών του Αρχαίου Ελληνικού κόσμου για πολλούς αιώνες . Ο πρώτος εξέτασε την πειραματική χρηστικότητα ενός δερματοθώρακα με μεταλλική ενίσχυση, της αρχαϊκής/κλασικής εποχής ενω ο δεύτερος ενός σύνθετου λινοθώρακα της Ελληνιστικής εποχής. Ο τοξότης Ευάγγελος Βογγέλης , επι σειρά ημερών τόξευσε φέροντας την πειραματική ανακατασκευή οπλισμού των «Λαών της Θάλασσας» (εμπνευσμένη απο το μνημείο “Medinet Habu”) , εξετάζωντας στην πράξη την χρηστικότητα μιας τέτοιας πανοπλίας σε συνθήκες κίνησης και τόξευσης. Τέλος ο τοξότης Βλαδίμηρος Γαβάκης, έφερε πάνω του την πιστή ανακατασκευή Βυζαντινής Πανοπλίας του 13ου μεταχριστιανικού Αιώνα , εμπνευσμένη απο αγιογραφία της περιόδου, ερευνώντας έτσι στην πράξη την δυνατότητα τόξευσης και περιθώρια ευελιξίας που θα ειχε ενας αντίστοιχος τοξότης της περιόδου. Τα πολύτιμα συμπεράσματα όλων αυτων των πειραματικών προσεγγίσεων συμπλήρωσαν τις έρευνές μας και θα αποτελέσουν ξεχωριστά άρθρα τα οποία θα παρουσιαστούν σύντομα .
Ένα μεγάλο μπράβο στα Μέλη της Αποστολής, οι οποίοι παρά τις αντίξοες συνθήκες κατόρθωσαν να αποσπάσουν το δυνατότερο χειροκρότημα από όλους τους συμμετέχοντες και πλήθος κόσμου, κάνοντας αβίαστα το τον Διοργανωτή των Αγώνων στην Κωνσταντινούπολη κο Adnan Mehel, καθως οι Κορύβαντες Τοξότες παρέλαυναν στην Παραλία του Βοσπόρου να φωνάξει δυνατά :«Χειροκροτήστε όλοι δυνατά τους Έλληνες τοξότες».
Θα ακολουθήσουν λεπτομερή άρθρα και για τις δύο διοργανώσεις.
Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!
Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.