Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Στο φως το πολυνομοσχέδιο κατά τμήματα

Επισήμως το πολυνομοσχέδιο θα δοθεί απόψε στη δημοσιότητα από τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης, αφού ολοκληρωθεί ο κύκλος επαφών των συναρμοδίων υπουργών με τους κυβερνητικούς βουλευτές.

Το βασικό περιεχόμενό του ωστόσο διέρρευσε αν και το κυβερνητικό επιτελείο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο κάποιων ακόμη «οριακών αλλαγών» που δεν θα αλλάξουν όμως τον βασικό πυρήνα του, εάν προκύψει τέτοια ανάγκη.

Οπως αναμενόταν, αποτελείται από τρία άρθρα που περιλαμβάνουν:


* την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και το κοινωνικό μέρισμα
* Τις φορολογικές ρυθμίσεις
* Την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Το νομοσχέδιο ξεκινά -και για  σημειολογικούς λόγους- με την διανομή του τμήματος του πρωτογενούς πλεονάσματος στους «αδύναμους».

Η πρώτη παράγραφος του πρώτου άρθρου, εμφανίζεται ως εξής:

«Το κοινωνικό μέρισμα είναι αφορολόγητο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του Ε.Κ.Α.Σ. ή οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα. Κάθε δικαιούχος λαμβάνει το κοινωνικό μέρισμα από μία και μόνο πηγή. Αν καταβάλλεται σύνταξη εκ μεταβιβάσεως σε περισσότερους δικαιούχους, το ποσό του μερίσματος επιμερίζεται ανάλογα.

Το κοινωνικό μέρισμα καταβάλλεται εφάπαξ εντός δύο (2) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος και η καταβολή μπορεί να διενεργείται μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων, με πίστωση του λογαριασμού του δικαιούχου».

Πόσο μειώνονται τα φοροπρόστιμα

Με το φορολογικό τμήμα του προσχεδίου του πολυνομοσχεδίου που διέρρευσε επέρχεται και σειρά αλλαγών στην φορολογική νομοθεσία.

Ειδικότερα:

-Μειώνονται από τα 1.000 στα 250 ευρώ τα πρόστιμα για τις περισσότερες φορολογικές παραβάσεις, ενώ το ανώτατο όριο προστίμου που μπορεί να επιβληθεί ανά φορολογικό έλεγχο ορίζεται στις 30.000 ευρώ όταν πρόκειται για μη έκδοση ή για έκδοση ανακριβών φορολογικών στοιχείων. Τα παραπάνω αφορούν τις επιχειρήσεις και επαγγελματίες που τηρούν απλογραφικά βιβλία. Για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία τα πρόστιμα μειώνονται από τα 2.500 ευρώ στα 500 ευρώ ανά παράβαση. Επίσης, δεν επιβάλλονται πρόστιμα σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης ΦΠΑ ή δήλωσης παρακρατούμενου φόρου εφόσον η σχετική αρχική δήλωση έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα.

-Το ποσό πάνω από το οποίο η εφορία προχωράει σε κατασχέσεις κινητών και ακινήτων αυξάνεται από τα 300 ευρώ στα 500 ευρώ. Η διάταξη έχει αναδρομική ισχύ και για όσους έχουν υποστεί κατασχέσεις για ποσά από 300 – 500 ευρώ.

-Αυξάνεται από τα 1.000 έως τα 1.500 ευρώ το ακατάσχετο από μισθούς και συντάξεις και για το επιπλέον ποσό μπορεί να κατασχεθεί το 25% έτσι ώστε μετά την κατάσχεση το εναπομείναν ποσό να μην υπολείπεται των 1.500 ευρώ.

-Καταθέσεις σε τράπεζα, σε κοινό ή ατομικό λογαριασμό, είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε μια μόνο τράπεζα. Για την εξαίρεση του λογαριασμού από την κατάσχεση απαιτείται να γνωστοποιήσει ο φορολογούμενος το λογαριασμό με ειδική γνωστοποίηση στο Taxis.

-Επεκτείνεται ο συμψηφισμός ΦΠΑ σε όλο το δημόσιο τομέα ο οποίος όμως αφορά εμπορικές συναλλαγές με το δημόσιο.

-Θεσπίζονται οι αλλαγές στην φορολόγηση των αγροτών που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση όπως η απαλλαγή από την τήρηση βιβλίων και την έκδοση τιμολογίων για τους αγρότες με ετήσια ακαθάριστα έσοδα έως 15.000 ευρώ και με επιδοτήσεις έως 5.000 ευρώ. Ο ΦΠΑ τους επιστρέφεται κατ’ αποκοπή με συντελεστή 6% επί της αξίας των προϊόντων που πωλούν.

-Εντός 30 ημερών από την αλλαγή ιδιοκτησίας κάθε είδους σε ένα ακίνητο θα πρέπει να δηλώνεται η μεταβολή στην εφαρμογή Ε9. Ειδικά για φέτος οι δηλώσεις μεταβολών για το έτος 2014 που απεικονίζουν την περιουσιακά κατάσταση του φορολογούμενου κατά την 1/1/2014 υποβάλλονται μέχρι 30/5/2014.

-Απαλλάσσονται από τον φόρο ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) τα ακίνητα που έχουν υποστεί ζημιές από το σεισμό στην Κεφαλονιά και ειδικά για τα έτη 2014, 2015.

-Απαλλάσσονται από την παράλογη υποχρέωση πληρωμής τελών κυκλοφορίας τα οχήματα στα οποία έχουν κατατεθεί πινακίδες και πρόκειται να διαγραφούν από το μητρώο του υπουργείου Μεταφορών και να εξαχθούν.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στο προσχέδιο του πολυνομοσχεδίου δεν υπάρχουν διατάξεις για τη διόρθωση του φόρου υπεραξίας ακινήτων τον οποίο περιμένει η κτηματαγορά για να ξεκινήσουν και πάλι οι αγοραπωλησίες. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες στην αυριανή τελική μορφή του πολυνομοσχεδίου που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή θα υπάρχουν οι σχετικές διατάξεις.Πηγή:www.capital.gr


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο