Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Σειρήνες εμφυλίου στην Ουκρανία:Ο στρατός επιτίθεται -Συγκρούσεις & πληροφορίες για νεκρούς

Από την πόλη Κραματόρσκ ξεκίνησαν, την Τρίτη, την «ειδική αντιτρομοκρατική επιχείρηση» την οποία είχαν διαφημίσει τις τελευταίες ημέρες εξαπέλυσαν την Τρίτη οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, με άνδρες του στρατού να επιτίθενται εναντίον αυτονομιστών .
Ντόπιοι δημοσιογράφοι, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, είπαν ότι πυρά αυτόματων όπλων ακούστηκαν από την περιοχή στην οποία βρίσκεται το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Κραματόρσκ και πρόσθεσαν ότι ένα μαχητικό αεροσκάφος πέταξε χαμηλά πάνω από την περιοχή.

Ανταποκριτής του τηλεοπτικού δικτύου Espresso TV δήλωσε ωστόσο ότι το ουκρανικό αεροσκάφος προσπαθούσε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο αλλά δεν τα κατάφερε καθώς αυτονομιστές άνοιξαν πυρ εναντίον του.
Την ίδια ώρα ο υπ' αριθμόν 2 στην ιεραρχία των ουκρανικών ειδικών υπηρεσιών (SBU), στρατηγός Βαλερί Κρουτόφ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές που δεν θα παραδώσουν τα όπλα θα «εξοντωθούν».
«Θα πρέπει να τους προειδοποιήσουμε: αν δεν καταθέσουν τα όπλα, θα εξοντωθούν», σημείωσε ο στρατηγός, διοικητής του κέντρου αντιτρομοκρατίας των SBU, ο οποίος βρισκόταν σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων βόρεια της πόλης Σλαβιάνσκ, τον έλεγχο της οποίας πήραν το περασμένο Σάββατο ένοπλοι.
Ο στρατηγός Κρουτόφ επισήμανε ότι οι ένοπλοι αυτοί ανήκουν στις «ειδικές δυνάμεις της GRU (ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών), οι οποίες έχουν μεγάλη εμπειρία στις συγκρούσεις».
Την ίδια στιγμή διεξάγεται και ένας σκληρός πόλεμος προπαγάνδας με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης να μεταδίδουν ότι υπάρχουν ήδη τέσσερις νεκροί από τις επιχειρήσεις και το Κίεβο να απαντάει ότι οι αυτονομιστές έχουν υποχωρήσει και πως η πόλη είναι υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων.
Τεθωρακισμένα έξω από το Σλαβιάνσκ
Την ίδια στιγμή πληροφορίες αναφέρουν ότι μια φάλαγγα θωρακισμένων και μέλη των ειδικών δυνάμεων της Ουκρανίας βρίσκονται σε απόσταση σαράντα χιλιομέτρων από τη Σλαβιάνσκ, μια τοποθεσία στην ανατολική Ουκρανία, τον έλεγχο της οποίας έχουν πάρει από το Σάββατο ένοπλες φιλορωσικές ομάδες, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Ενας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε περίπου 10 θωρακισμένα, 7 άρματα μάχης και 7 οχήματα μεταφοράς προσωπικού με μέλη των ειδικών δυνάμεων κοντά στην τοποθεσία Ιζιούμ, η οποία βρίσκεται 40 χιλιόμετρα βόρεια της Σλαβιάνσκ, στην οδική αρτηρία που οδηγεί εκεί από το Χάρκοβο.
Οι στρατιωτικοί, οι οποίοι συνοδεύονται από αστυνομικούς, εγκατέστησαν στον δρόμο ένα σημείο ελέγχου, με ένα ελαφρύ θωρακισμένο, που προστατεύεται από φράγματα από μπετόν. Αυτοί ελέγχουν όλα τα οχήματα που διέρχονται από το σημείο αυτό.
Αυτό που βλέπει κανείς είναι συνολικά περίπου 100 άνδρες, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο.
Ενας αξιωματικός των αλεξιπτωτιστών, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, αρνήθηκε να δηλώσει πότε έφτασε εκεί η φάλαγγα.
«Δεν θα ανοίξουμε πυρ εναντίον ειρηνικών ανθρώπων. Μη φοβάστε, όλα έγιναν για να παραδώσουν οι άνθρωποι τα όπλα. Έγιναν διαπραγματεύσεις, αλλά αυτές δεν απέφεραν καρπούς», σημείωσε.
Σε ερώτηση που έγινε στο υπουργείο Εσωτερικών στο Κίεβο, αξιωματούχος του επιβεβαίωσε ότι αρμόδια για μια επέμβαση, αν αυτή γίνει, είναι η Εθνοφρουρά.
Ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, Αντρέι Παρούμπι, είχε δηλώσει εξάλλου σήμερα το πρωί ότι ένα πρώτο τάγμα της Εθνοφρουράς έχει σταλεί «στο μέτωπο».
Αρνείται την ανάμειξή της η Μόσχα, αλλά προειδοποιεί για εμφύλιο
Την ίδια ώρα εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχουν ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία και χαρακτήρισε γελοίες οποιεσδήποτε κατηγορίες για μια παρουσία τους εκεί.
«Είναι ένας γελοίος ισχυρισμός, δεν υπάρχουν ρωσικά στρατεύματα εκεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ο ίδιος σημείωσε ότι οι δυτικές κυβερνήσεις αγνοούν σκοπίμως τις ρωσικές διαβεβαιώσεις για το θέμα αυτό, σημειώνοντας ότι «μόνον απορία μπορεί να εκφράσει κανείς για το γεγονός ότι προτιμούν να μην ακούν όλες τις δηλώσεις της ρωσικής πλευράς».
Από την πλευρά του ο ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε ότι ελπίζει ότι οι αρχές του Κιέβου θα έχουν «αρκετό μυαλό» ώστε να αποφύγουν μια περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία, την ώρα που οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί για να αντιμετωπίσουν τους φιλορώσους αυτονομιστές.
«Θα είμαι σύντομος: Η Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου και αυτό είναι τρομακτικό», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Μεντβέντεφ, έπειτα από μια συνάντηση που είχε με τους ομολόγους του από τη Λευκορωσία και το Καζακστάν.









iefimerida

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο