Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Γιάννης Καράμπελας: “Ερώτηση για την αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας”

Με αφορμή τα αποτελέσματα έρευνας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που καταδεικνύει ότι η Ελλάδα έχει από τα υψηλότερα ποσοστά πανευρωπαϊκά στην παιδική παχυσαρκία, ο βουλευτής Βοιωτίας, κ. Γιάννης Καράμπελας μαζί με τέσσερις ακόμα βουλευτές, κατέθεσαν κοινή, διακομματική ερώτηση προς τους υπουργούς Υγείας και Παιδείας, σχετικά με την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των κρατικών παρεμβάσεων πρόνοιας, προκειμένου ν΄αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο πρόβλημα.



Η παιδική παχυσαρκία αυξάνεται ανησυχητικά σε περιόδους οικονομικής κρίσης, όπως αυτή που διανύει η χώρα μας, καθώς χιλιάδες νοικοκυριά αδυνατούν να εξασφαλίσουν τροφές υψηλής διατροφικής αξίας, λόγω της σημαντικής μείωσης των εισοδημάτων τους. Μάλιστα το ψυχολογικό βάρος των παιδιών που βλέπουν τις οικογένειές τους ν’ αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, αναπτύσσει τις κακές διατροφικές τους συνήθειες.

Για τους παραπάνω λόγους ζητάνε από τους υπουργούς να τους ενημερώσουν για το σχεδιασμό της κυβέρνησης σε θέματα πρόληψης και ενημέρωσης τον πολιτών για την παιδική παχυσαρκία, όπως επίσης και για τον αν υπάρχει οργανωμένη επιστημονική αντιμετώπιση του προβλήματος, καθώς και ποια υπηρεσία είναι επιφορτισμένη για να την υλοποιήσει.

Ακολουθεί αναλυτικά ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:


ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 01.12.2014

Προς:
- τον κ. Υπουργό Υγείας
- τον κ. Υπουργό Παιδείας
και Θρησκευμάτων

Θέμα: «Σημαντική αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα»

Σύμφωνα με τα πρόσφατα (21.10.2014) αποτελέσματα της έρευνας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με τίτλο “WHO European Childhood Obesity Surveillance Initiative (COSI)”, το ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.

Μάλιστα στις ηλικίες 6-9 ετών η Ελλάδα - μεταξύ 16 ευρωπαϊκών χωρών- κατέχει τα υψηλότερα ποσοστά (48,9% των αγοριών και το 44,8% των κοριτσιών της Β’ Τάξη Δημοτικού έχει βάρος άνω του φυσιολογικού).

Παρατηρείται επίσης ότι την περίοδο της οικονομικής κρίσης το ποσοστό αυτό σημείωσε ανησυχητική άνοδο καθώς η μείωση του διαθέσιμου οικογενειακού εισοδήματος δυσκόλεψε την προμήθεια τροφίμων υψηλής διατροφικής αξίας για πολλά νοικοκυριά. Η ίδια έρευνα επίσης καταδεικνύει ότι η παιδική παχυσαρκία παρουσιάζει αυξημένη συχνότητα σε χαμηλά οικογενειακά εισοδήματα καθιστώντας αυτές τις οικογένειες πιο ευάλωτες. Την ίδια στιγμή το ψυχολογικό βάρος, το άγχος και το στρες που δημιούργησε η δύσκολη οικονομική συγκυρία ανέπτυξαν ακόμη περισσότερο τις κακές διατροφικές συνήθειες.

Παρά τις πολύ σημαντικές δράσεις που αναλαμβάνει η Ελληνική Εταιρεία Παχυσαρκίας, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας, οι κρατικές παρεμβάσεις πρόνοιας  χρειάζονται περαιτέρω ενίσχυση ιδίως στον τομέα πρόληψης και πληροφόρησης, σημείο στο οποίο το σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών δίνει ιδιαίτερη έμφαση. Είναι βεβαίως ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η χώρα μας αξιοποιεί το σύνολο των ευρωπαϊκών πόρων του ευρωπαϊκού προγράμματος «φρούτα στα σχολεία» ώστε να δημιουργούνται στους μαθητές της χώρας κατάλληλες διατροφικές συνήθειες. Σε καμία περίπτωση όμως αυτό δεν αποτελεί από μόνο του μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας.

Λαμβάνοντας τα παραπάνω υπόψη και καθώς η παιδική παχυσαρκία αποτελεί απειλή για την ατομική και τη δημόσια υγεία διότι σχετίζεται άμεσα με σωματικές και ψυχικές διαταραχές, οι οποίες εμφανίζονται στην παιδική ηλικία και συνήθως διατηρούνται και στην ενήλικη ζωή, ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

- Ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης σε επίπεδο πρόληψης και πληροφόρησης των πολιτών και ιδίως των παιδιών για το ζήτημα της παιδικής παχυσαρκίας;
- Υλοποιείται ή σχεδιάζεται να υλοποιηθεί από πλευράς της πολιτείας μια οργανωμένη επιστημονική αντιμετώπιση του προβλήματος που συνδέεται με τις διατροφικές διαταραχές στα παιδιά και στους έφηβους και σε συνεργασία των δύο συναρμόδιων Υπουργείων;
- Ποια υπηρεσία είναι σήμερα επιφορτισμένη με την υλοποίηση της στρατηγικής για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας και πως αξιολογείται το έργο της;

Οι υπογράφοντες Βουλευτές:

Δήμας Χρίστος (Κορινθίας)
Γιαννακάκη Μαρία (Β΄Πειραιώς)
Καράμπελας Γιάννης (Βοιωτίας)
Κουντουρά Έλενα (Α΄Αθηνών)
Μάρκου Κατερίνα (Β΄Θεσσαλονίκης)



Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο