Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

ΤΙ ΕΛΠΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ

Η φρενίτιδα του Grexit και το παρασκήνιο πίσω από τις εκτιμήσεις των ξένων οίκων αξιολόγησης.
Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει τη σημερινή πολιτική αβεβαιότητα και τώρα ...αρχίζουν να βλέπουν με δυσκολία και αρκετά θολά... την επόμενη μέρα.
Εν αναμονή των πλέον αμφίρροπων αλλά και σημαντικών εκλογών, τόσο για την Ελλάδα όσο και για το ευρώ, κι ενώ η αβεβαιότητα πιέζει τόσο την ισοτιμία του ευρώ όσο και τα διεθνή Χρηματιστήρια, αρχίζουν πλέον να ακούγονται και καθησυχαστικές φωνές.
Τα ρίσκα αρχίζουν να χαρακτηρίζονται βραχυπρόθεσμα και η μεταβλητότητα πρόσκαιρη. Τα σενάρια του GRexit που κυριάρχησαν μετά το δημοσίευμα του Spiegel μπορεί να επηρέασαν την πορεία των ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων αλλά διαψεύστηκαν τόσο από την Κομισιόν όσο και από άλλες γερμανικές εφημερίδες, συμβάλλοντας ωστόσο στη δημιουργία ενός κλίματος αβεβαιότητας.
Η μεταβλητότητα οφείλεται τόσο στο άγνωστο σήμερα αποτέλεσμα των εκλογών όσο και στο ότι είναι άγνωστο ποια θα είναι η στάση που κρατήσει μια ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα. Στο πλαίσιο αυτό η συνέχιση του προγράμματος απασχολεί περισσότερο παρά η αλλαγή της κυβέρνησης και η ηπιότερη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα τόσο του χρέους όσο και του προγράμματος καθησυχάζει τα πνεύματα.
Οι ξένοι οίκοι βλέπουν ότι η αβεβαιότητα που δημιουργούν οι επερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα ότι μπορεί να προκαλέσει κάποια αστάθεια σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, ιδιαίτερα στην ευρωπεριφέρεια. Αν και δεν αναμένεται να υπάρξει η ίδια δυναμική στην αγορά που εμφανίστηκε όταν υπήρχε ακόμα ο κίνδυνος του redenomination (δηλαδή πριν τα μέσα του 2012), οι εκλογές στην Πορτογαλία και την Ισπανία το 2015 πιθανότατα να διευρύνουν την αβεβαιότητα των ελληνικών εκλογών, ιδιαίτερα αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Οι ξένοι επενδυτές μετά την πρώτη κίνηση φυγής από το ελληνικό Χρηματιστήριο τηρούν στάση αναμονής η οποία ήδη αποτυπώνεται με την υποχώρηση των συναλλαγών σε ομόλογα και μετοχές. Το επιθυμητό σενάριο για την αγορά θα είναι η διαμόρφωση μιας κυβέρνησης ή κυβερνητικού σχηματισμού που θα κλείσει την διαπραγμάτευση µε την Τρόικα και θα ξεκινήσει άμεσα την συζήτηση για την ελάφρυνση/επιμήκυνση του χρέους.
Το δυσμενές σενάριο είναι η διατήρηση του κλίματος αβεβαιότητας μέχρι τον Μάρτιο µε επαναληπτικές εκλογές σε ενδεχόμενο αποτυχίας σχηματισµού κυβέρνησης. Η συµπίεση του χρόνου δεν θα είναι µόνο καθοριστική για την διατήρηση της θετικής δυναμικής των δεικτών (ΑΕΠ, Ανεργία, εκτέλεση προϋπολογισμού) αλλά και για την εστίαση της χώρας από επενδυτικά κεφάλαια που βρίσκονται σε αναζήτηση ευκαιριών σε αναδυόμενες αγορές.
Η Morgan Stanley σε χθεσινή της ανάλυση σημείωνε ότι αξίζει να διακρατήσει κανείς σε μια περίοδο αστάθειας –εν όψει τον εκλογών του επόμενου μήνα- τα ελληνικά κρατικά ομόλογα πιο μακροπρόθεσμης λήξης.
Οι πωλήσεις των 10ετών ομολόγων ώθησε τις αποδόσεις τους στο υψηλότερο κλείσιμο των τελευταίων 15 μηνών χθες, εν μέσω ανησυχιών ότι οι εκλογές του Ιανουαρίου θα φέρουν στην εξουσία τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αντιτίθεται σε ορισμένες από τις απαιτήσεις των διεθνών πιστωτών της Ελλάδας.
Οι αποτιμήσεις των ελληνικών ομολόγων πλέον παρέχουν μια ελκυστική ευκαιρία ρίσκου-ανταπόδοσης, σύμφωνα με την σχετική έκθεση της Morgan Stanley.
«Η μακροοικονομία πιθανότατα θα είναι πιο ανθεκτική σε μια αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης απ' ότι η μικροοικονομία», σημειώνει ο διεθνής οίκος. «Αυτό τονίζει την μακροπρόθεσμη εποικοδομητική άποψή μας για τα ομόλογα, όμως τα βραχυπρόθεσμα ρίσκα παραμένουν σημαντικά. Η μεταβλητότητα πιθανότατα θα παραμείνει σε υψηλό επίπεδο και η πιθανότητα εξόδου από το ευρώ μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες», σύμφωνα με την Morgan Stanley.
Αντίστοιχα η BofA Merrill Lynch περιγράφοντας σε ανάλυσή της την επενδυτική στρατηγική της για την Ελλάδα και τις ελληνικές μετοχές, σημειώνει ότι μόλις η βραχυπρόθεσμη πολιτική αβεβαιότητα υποχωρήσει, το ενδιαφέρον θα στραφεί στην αγορά εκείνων των μετοχών που αναμένεται να ωφεληθούν από τη σταδιακή βελτίωση της εγχώριας οικονομικής ανάπτυξης το 2015.
Όπως περιγράφει η αγορά είναι πολύ πιο ελκυστική απ' ό,τι πριν από μερικούς μήνες ενώ σημειώνει ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων, αν και παραμένουν σε μεγάλο βαθμό υποεπενδυμένοι στην Ελλάδα, δεν προχώρησαν σε ακόμα μεγαλύτερη μείωση της θέσης τους, παρά την υποαπόδοση της αγοράς.
Οσον αφορά τα ποσοστά συμμετοχής των ξένων διαχειριστών στις ελληνικές μετοχές, σημειώνει ότι οι μετοχές με τη μεγαλύτερη συμμετοχή ξένων είναι οι Folli Follie Group ενώ από τις τράπεζες η Εθνική η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς έχουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή, σε αντίθεση με τη Eurobank.
Μεταβλητότητα και αβεβαιότητας δημιουργεί στην αγορά το πιθανό αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα και η στάση που θα τηρήσει η νέα κυβέρνηση, ιδιαίτερα δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κυβερνήσει ποτέ, σύμφωνα με την Barclays.
Η Barclays εκτιμά πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό με κάποια μέλη του ΠΑΣΟΚ ή και του Ποταμιού, ενώ θεωρεί επίσης πιθανό ο ΣΥΡΙΖΑ να αποφασίσει να παραμείνει στην αντιπολίτευση.
Τα ερωτηματικά ωστόσο παραμένουν για τη γραμμή του κόμματος σε τρία ζητήματα-κλειδιά: την έξοδο από την ΟΝΕ, την κήρυξη χρεοστασίου του κράτους και το πρόγραμμα της τρόικας , αφού ήδη η στάση του κόμματος στα ζητήματα αυτά έχει γίνει σημαντικά ηπιότερη σε σχέση με πριν από μερικά χρόνια.
Ο οίκος θεωρεί πως μια ξεκάθαρη χρεοκοπία παραμένει απίθανη, αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί τελείως. Ομοίως με μια έξοδο από την ΟΝΕ, ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα έφερνε σημαντική οικονομική πίεση και η ανάκαμψη της ανάπτυξης και της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, που βρίσκεται ακόμα στα «σπάργανα», θα αντιστρέφονταν, εν μέρει διότι η χώρα εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εξωτερική χρηματοδότηση.
Η Barclays εκτιμά πως φαίνεται απίθανο οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας να συμφωνήσουν σε ορισμένα από τα μέτρα αυτά (ιδιαίτερα στην ακύρωση ορισμένων μέτρων που είχαν στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας). Αντιθέτως, εκτιμά πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να διαπραγματευτεί μακροοικονομικούς όρους με την τρόικα προκειμένου να ξεκλειδώσει την απαραίτητη χρηματοοικονομική στήριξη. Οι μεταρρυθμίσεις/μακροοικονομικοί όροι πιθανόν να επικεντρώνονται στις διαρθρωτικές και αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις, διατηρώντας τα προηγούμενα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής. Βασικό στοιχείο εδώ είναι ο ρόλος της ΕΚΤ στο πλαίσιο ενός πιθανού προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί στις 22 Ιανουαρίου του 2015. Είναι πιθανό να είναι απαραίτητος όρος ένα πρόγραμμα της τρόικας ώστε η ΕΚΤ να συμπεριλάβει ελληνικά κρατικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Τέλος η JP Morgan Chase αναφέρεται στις επιπτώσεις στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες και σημειώνει ότι πλέον έχουν περιορισμένο ρίσκο στην Ελλάδα, αφότου πούλησαν τις θυγατρικές τους στην Ελλάδα και μείωσαν τη συμμετοχή τους στα ομόλογα της χώρας, σύμφωνα με την Έξι τράπεζες στην Γερμανία και στη Γαλλία, έχουν πίστωση περί τα 5 δισ. ευρώ σε Έλληνες πελάτες, αναφέρουν οι Kian Abouhossein και Delphine Lee της JP Morgan σε note τους. Η Credit Agricole έχει την μεγαλύτερη έκθεση, στα 3,5 δισ. ευρώ, κυρίως σε εταιρικά δάνεια.
Τα κεφάλαια που χρωστούν οι Έλληνες πελάτες στις BNP Paribas SA, Credit Agricole, Natixis SA, Societe Generale SA, Deutsche Bank AG και Commerzbank, είναι «πολύ περιορισμένα» στο 0,1%-0,9% των αντίστοιχων συνολικών τους δανείων, σύμφωνα με τους αναλυτές της JP Morgan.
«Ο κύριος κίνδυνος από μια έξοδο της Ελλάδας κατά την άποψή μας, θα παραμείνει η επίδραση διάδοσης στην περιφέρεια, και ιδιαίτερα στην Ιταλία», αναφέρουν οι αναλυτές της JP Morgan. Οι επιδράσεις στην ευρύτερη οικονομία και στο κόστος κρατικού δανεισμού, «παραμένουν κλειδί» για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, αναφέρουν.

newsbomb


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο