Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη με τους δανειστές για τους πλειστηριασμούς

Kρίσιμη τηλεδιάσκεψη του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των δανειστών ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής.

Αντικείμενο της συζήτησης, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, θα είναι η εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στο θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, όπου οι αποκλίνουσες απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών δεν επιτρέπουν την εξεύρεση λύσης για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Η κύρια διαφωνία βρίσκεται στα εισοδηματικά κριτήρια που θα καθορίσουν την προστασία των νοικοκυριών από τους πλειστηριασμούς, όμως διαφορές υπάρχουν και στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Τα κριτήρια που θέτει η κυβέρνηση για προστασία της πρώτης κατοικίας είναι τα εξής:


-Αντικειμενική αξία 200.000 για ένα άτομο, 250.000 για ζευγάρι συν 25.000 ανά παιδί με ανώτατο τα τρία παιδιά

-Σε ό,τι αφορά το εισοδηματικό κριτήριο, η ελληνική πλευρά κάνει λόγο για μικτό ετήσιο εισόδημα 35.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια

-Παράλληλα, τοποθετεί το σύνολο χρεών προς το Δημόσιο και τις  τράπεζες στις 200.000 ευρώ.

100 δόσεις

Το δεύτερο ζήτημα που πρέπει να καλυφθεί το συντομότερο δυνατόν, αφορά στη ρύθμιση των 100 δόσεων, καθώς παραμένει ανοικτό εάν η μη πληρωμή ενός νέου φόρου προς το Δημόσιο σημαίνει την αυτόματη αποπομπή από το καθεστώς προστασίας ή μετά από μια περίοδο 30 ημερών, που είναι ο στόχος της κυβέρνησης.

Πάντως,σύγκλιση βλέπει η κυβέρνηση στο θέμα των γενόσημων φαρμάκων και στο θέμα του αγγελιοσήμου, για τον εάν εφαρμοστεί από τώρα ή το 2016.

Κυβερνητικές πηγές, τονίζουν πως η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να εφαρμόσει την συμφωνία στο ακέραιο, με προϋπόθεση την κοινωνική της βιωσιμότητα και ελπίζουν ότι τα ανοιχτά θέματα θα κλείσουν μέσα στο σαββατοκύριακο.

Το παζάρι για τους πλειστηριασμούς

Όπως έγραφε το newmoney.gr από νωρίς, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο ζήτημα των κόκκινων δανείων η κυβέρνηση αναδιπλώθηκε εν μέρει ζητώντας πλέον την κάλυψη του 65% των δανειοληπτών μέσω του νόμου Κατσέλη από 72% που ήταν η αρχική πρόταση. Ωστόσο οι εταίροι που αρχικά ζητούσαν κάλυψη μόλις του 20% των υπερχρεωμένων νοικοκυριών μετακινήθηκαν μόλις στο 40%.

Κάτι που δείχνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες διαφορές στο συγκεκριμένο ζήτημα. Σε κάθε περίπτωση το Μαξίμου φέρεται να εξακολουθεί να ποντάρει σε μία πολιτική λύση του θέματος.

Τα ξημερώματα πάντως, υπερψηφίστηκε επί της αρχής του με 153 ψήφους το νομοσχέδιο με το δεύτερο «πακέτο» των προαπαιτούμενων μετά από ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε η ΝΔ.

Η θέση της Κομισιόν

Η Κομισιόν δια μέσω των εκπροσώπων Τύπου απέφυγε σήμερα να επιβεβαιώσει ή να σχολιάσει την εξέλιξη με την κα Ανίκα Μπράιτχαρντ να κάνει λόγο για άλλο Θεσμό. «Αυτοί κάνουν τη δουλειά τους και εμείς τη δική μας».

Ερωτηθείσα για το ζήτημα των κόκκινων δανείων επίσης απέφυγε να απαντήσει λέγοντας πως για εξειδικευμένα θέματα η Κομισιόν αποφεύγει να συζητά ενώπιον του Τύπου και αρκέστηκε να δηλώσει «πως «υπάρχει πρόοδος», και πως το Eurogroup της Δευτέρας θα είναι μια ευκαιρία για καταγραφή προόδου.

Συγκεκριμένα η Άννικα Μπρέιντχαρτ είπε πως, «η δουλειά συνεχίζεται στο τεχνικό και πολιτικό επίπεδο και γίνεται πρόοδος σε όλα τα επίπεδα κάθε μέρα, καθώς οι Θεσμοί βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης της εξέτασης τους».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «τα κράτη-μέλη θα αποφασίσουν για τη συνέχεια κι ότι το Eurogroup της Δευτέρας αποτελεί μια ευκαιρία για καταγραφή της προόδου».


newmoney


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο