Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

ΟΜΙΛΙA ΜΠΑΣΙΑΚΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ.


    
Macintosh HD:Users:despina-afroditimilaki:Pictures:vlcsnap-2016-05-09-10h04m20s62.png


Ο Βουλευτής Βοιωτίας ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ, στην ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για ψήφιση του καταστροφικού ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που επιβαρύνει καταλυτικά – με συνολικό ποσό 5,6 δις ευρώ - τους ελεύθερους επαγγελματίες, τις επιχειρήσεις, τους αγρότες, τους συνταξιούχους, τους μισθωτούς, καθώς και τους νέους, επισήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής:


«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η συζήτηση για το νομοσχέδιο που αφορά αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών και μέτρα φορολογίας γίνεται σ’ ένα κλίμα αβεβαιότητας, ανασφάλειας, απελπισίας, που χαρακτηρίζει το σύνολο της κοινωνίας. Η κοινωνία βράζει. Υπάρχει απόγνωση, υπάρχει θλίψη, υπάρχει κατάθλιψη. Αυτό το βλέπει κανείς εύκολα αν συζητήσει με τον κόσμο, μ’ όλες τις κοινωνικές ομάδες, με το σύνολο των κοινωνικών ομάδων.
Το τελευταίο δίμηνο είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ το σύνολο των Δήμων και τέως Κοινοτήτων της περιφέρειάς μου, της Βοιωτίας, και να δω πραγματικά το κλίμα απόγνωσης και απογοήτευσης, που διακατέχει το σύνολο των πολιτών, αφού τα μέτρα τα οποία εξαγγέλλετε και τα οποία πρόκειται να έλθουν και σε επόμενο βήμα, πλήττουν σημαντικά το σύνολο της κοινωνίας.
Εδώ θεωρώ ότι είναι διαπραγματευτικό λάθος της Κυβέρνησης, όταν βαρύγδουπα επικαλείται «στοιχεία», και λέει αναληθώς ότι το 90% ή το 95% των πολιτών δεν θίγονται! Αυτό και μόνο δίνει επιχειρήματα, κύριοι Υπουργοί, αγαπητά μέλη της Κυβέρνησης, στους δανειστές να σας ζητάνε παραπάνω μέτρα! Δεν είναι δυνατό να λέτε ότι δεν θίγονται. Θίγονται και από το ασφαλιστικό και από το φορολογικό, που έχει έλθει, καθώς και από τους έμμεσους φόρους (ΦΠΑ κλπ.), που πρόκειται να φέρετε. Θίγονται και από τα «κόκκινα» δάνεια.
Όταν κάποιος πολίτης πήρε καλόπιστα ένα στεγαστικό δάνειο, ακριβώς για να πληρώνει το τοκοχρεολύσιο, που μπορούσε να δώσει με τους όρους της εποχής εκείνης, γίνεται το ακίνητό του να υποβαθμίζεται καταλυτικά, να μην μπορεί να το αξιοποιήσει ή να το πουλήσει και να είναι εκτεθειμένος στην τράπεζα, παρά το γεγονός ότι έχει εισφέρει και με δικούς του πόρους;
Αυτή, λοιπόν, η έλλειψη σταθερότητας σε συνδυασμό με την αύξηση της ανεργίας, με τη μείωση της απασχόλησης, λόγω της αποχώρησης των βιομηχάνων, λόγω της αποβιομηχάνισης, των λουκέτων, της έλλειψης επενδύσεων και ενός κλίματος που δεν ενθαρρύνει, ακόμα και αυτόν τον επιχειρηματία που μπορεί να προσλάβει, να προχωρήσει σε προσλήψεις και να επεκταθεί, οδηγεί σε πλήρη αβεβαιότητα την κοινωνία μας. Δεν υπάρχει καμία κοινωνική τάξη που να ελπίζει σε κάτι καλύτερο! Έχουν περάσει τα μέτρα σας, έχουν ακουστεί εξαγγελίες, αλλά βέβαια υπάρχουν πολλές ανακολουθίες.
Σήμερα ο κόσμος βλέπει ότι, αντί για την δέκατη τρίτη σύνταξη, που είχατε υποσχεθεί, έχει σοβαρούς περιορισμούς και παρακρατήσεις στις συντάξεις, έχει πολύ μεγάλη αύξηση των εισφορών. Όταν, μάλιστα, αυτές δεν συνδυάζονται και με τη φοροδοτική ικανότητα του κάθε πολίτη. Αφού προφανώς στη φοροδοτική ικανότητα ανήκει και η επιβολή πρόσθετων ασφαλιστικών εισφορών.
Πώς, λοιπόν, θα τα βγάλει πέρα, όταν το 60% ή το 70% των εισοδημάτων του προορίζεται να καλύψει φορολογικές ή ασφαλιστικές ανάγκες - και μάλιστα σε μια περίοδο που ήδη είναι υπερχρεωμένος ο πολίτης από τα προηγούμενα βάρη - που ήδη υπάγεται σε δόσεις στην Εφορία, που ήδη χρωστάει σε τράπεζες, που ήδη χρωστάει σε Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας κλπ.; Αυτό, λοιπόν, το κλίμα της αβεβαιότητας δεν οδηγεί πουθενά.
Αντίθετα, υπάρχει ένα έναυσμα και μια πρόκληση και ένα κίνητρο να μετεγκατασταθούν ελληνικές επιχειρήσεις σε γειτονικές χώρες, που παρέχουν πολύ καλύτερους όρους φορολόγησης και εγκατάστασης, με πολύ γρήγορη αδειοδότηση και πολύ χαμηλές εισοδηματικές φορολογικές κλίμακες, ώστε να μετεγκαθίστανται ελληνικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό και να υπάρχει μια ελπίδα, ότι ενδεχομένως θα κρατήσουν κάποιο υποκατάστημα στην Ελλάδα! Αυτό τι σημαίνει; Ανεργία.
Όταν, λοιπόν, έχουμε αυτά τα σοβαρά προβλήματα, που αφορούν τους ανέργους, τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τις επιχερήσεις, τους νέους, στους οποίους δημιουργείτε ασφυκτικό κλίμα αύξησης εισφορών και φορολογίας, πώς περιμένουμε ανάκαμψη;
Ως γνωστόν, το πρόβλημά μας είναι το πρόβλημα του ελλείμματος και το πρόβλημα του δημόσιου χρέους. Το δημόσιο χρέος αποτιμάται ως ένας λόγος, ως ένα πηλίκο του δημοσίου χρέους σε απόλυτο αριθμό, προς το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ), που είναι το εισόδημα. Αν δεν κοιτάξουμε και το εισόδημα, τους τρόπους με τους οποίους θα αυξήσουμε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, πώς θα βελτιώσουμε τη σχέση αυτή και από 175%, που είναι σήμερα, το ποσοστό του χρέους, ως προς το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, πώς θα το μειώσουμε και πώς θα το βελτιώσουμε;
Κανείς δεν μιλάει για την ανάπτυξη, κανείς δεν μιλάει για τις επενδύσεις, κανείς δεν δίνει κίνητρα για επενδύσεις. Και προφανώς δεν μπορεί να υπάρξουν επενδύσεις, όταν υπάρχουν τόσο υψηλοί φορολογικοί συντελεστές, όταν είναι τόσο δύσκολη εδώ η αδειοδότηση και όταν αντίστοιχα υπάρχουν τόσα πολλά κίνητρα σε γειτονικές χώρες.
Και έρχομαι τώρα στους ΑΓΡΟΤΕΣ. Θίγουμε τους αγρότες. Οι αγρότες οριακά είναι βιώσιμοι. Δεν μπορούμε να τους κατηγορούμε τους αγρότες, όταν οι τιμές των προϊόντων εξαρτώνται από τις τιμές διεθνώς, που για ορισμένα προϊόντα - όσοι είναι γνώστες από περιφέρειες γνωρίζουν ότι - είναι ίδιες δραχμικά από το 1980.
Πάρτε για παράδειγμα το στάρι και το λάδι, που είναι κλασικά κοινά προϊόντα μας. Και το στάρι και το λάδι έχουν αντίστοιχες τιμές δραχμικά από το 1980! Βγαίνουν πολύ εύκολα κάποιοι και λένε ότι οι αγρότες κλέβουν. Μα, δεν μιλάω για τους κλέφτες. Μιλάω για τους υγιείς, για τους συνετούς και συνεπείς αγρότες επιχειρηματίες, οι οποίοι πρέπει να τα βγάλουν πέρα με ίδια τιμή του προϊόντος, με περίπου ίδια απόδοση, αλλά με πολύ υψηλό κόστος παραγωγής, που έχει αυξηθεί λόγω της ΔΕΗ, λόγω των ανταλλακτικών, λόγω της τιμής των λιπασμάτων κ.ο.κ. Τι κάνουμε για όλα αυτά; Τίποτε απολύτως!
Άρα, έχουμε τον πρωτογενή τομέα, ο οποίος επιπρόσθετα αντιμετωπίζει: αυξημένο ηλεκτρικό ρεύμα, κατάργηση της επιστροφής ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο και μια σειρά άλλα προβλήματα, όπως με ΦΠΑ, με επιδοτήσεις, αποζημιώσεις και επενδυτικά προγράμματα.
Πολύ επιγραμματικά, λοιπόν, θα ήθελα να πω ότι τα μέτρα αυτά δεν οδηγούν πουθενά. Ανεστάλη δυστυχώς, με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, μια πολύ θετική προοπτική, που παρείχε η προηγούμενη κυβέρνηση μας, που ήταν στα όρια να ξεπεράσουμε τον σκόπελο και να βρεθούμε μπροστά στις αγορές, και τώρα βρισκόμαστε σε ένα αδιέξοδο!
Εύχομαι τα πράγματα να πάνε καλύτερα, να μην λέμε ανακολουθίες και ψέματα για να καλύψουμε και να ευχαριστήσουμε τα αυτιά του κόσμου και να αντιμετωπίσουμε σοβαρά το πρόβλημα. Διότι η συνταγή είναι λάθος. Δεν πρόκειται να διανύσουμε ενάρετο κύκλο, να φέρουμε ανάκαμψη και ανάπτυξη. Θα παραμείνουμε στην ύφεση, στην κρίση, στις δυσκολίες. Τα φερόμενα μέτρα μεταρρύθμισης είναι μέτρα απορρύθμισης. Για αυτό και τα καταψηφίζουμε.
Σας ευχαριστώ.»





Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο