Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Θανάσης Σκούμας: Αντί για το Φούχτελ, Καλλικράτη και μνημόνια, υπάρχει η επιλογή της αντίστασης και της ζωής με αξιοπρέπεια.

Καθόλου δεν είναι κεραυνός εν αιθρία η επιστολή-καταγγελία των προέδρων της δημοτικής ενότητας Θίσβης, σχετικά με την επέκταση των ορίων της ΔΕΥΑΘ στις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες, πλην της Θήβας. 
Ζητήσαμε και αναμένουμε μια συνεδρίαση -συζήτηση για το θέμα της οικονομικής πορείας της ΔΕΥΑΘ, τα προβλήματα και τη θέση της δημοτικής αρχής για το φλέγον αυτό θέμα.
Είναι προφανές, ότι πριν από οποιαδήποτε συζήτηση και λήψη απόφασης για την επέκταση της ΔΕΥΑΘ στις δημοτικές ενότητες Βαγίων, Θίσβης και Πλαταιών, είναι απαραίτητη η συζήτηση για τα οικονομικά δεδομένα της ΔΕΥΑΘ, όπως ζήτησα στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, για τον προϋπολογισμό του Δήμου Θηβαίων. Οι ενστάσεις των κοινοτήτων που διαμαρτύρονται, έχουν βάση, αφού δεν διευκρινίζονται, οι όροι, η τιμολογιακή πολιτική και οι δυνατότητες λειτουργίας (προσωπικό, είδος σχέσης εργασίας, προσλήψεις κλπ) της υπηρεσίας αυτής μέσω της ΔΕΥΑΘ. Από την άλλη πλευρά, η υπηρεσία ύδρευσης του Δήμου Θηβαίων λειτουργεί υποτυπωδώς, λόγω μεγάλης έλλειψης προσωπικού, που εντείνεται από την απαγόρευση προσλήψεων, για θέσεις υδραυλικών κλπ, θέσεις απόλυτα αναγκαίες για να λειτουργήσει αυτή η δημοτική υπηρεσία. Μεγάλη η ευθύνη της δημοτικής αρχής, που τα προηγούμενα χρόνια χωρίς επαρκείς αιτιολογίες, διέγραψε οφειλές στις δημοτικές ενότητες αυτές, χωρίς να κάνει το ίδιο στη ΔΕΥΑΘ, χωρίς να θέσει γενικά κοινωνικά κριτήρια, ασκώντας πελατειακή πολιτική . 
Σοβαρά προβλήματα λειτουργίας και λόγω έλλειψης προσωπικού, και λόγω της εντεινόμενης πολιτικής λιτότητας αντιμετωπίζει φυσικά και η ΔΕΥΑΘ, που αδυνατεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της δημοτικής ενότητας Θήβας. Η άρνηση των Δήμων να αντιπαρατεθούν δυναμικά με τις κυβερνήσεις των μνημονίων και με τον Καλλικράτη και η προσυπογραφή και υπακοή σε κάθε εντολή της κεντρικής μνημονιακής διοίκησης, ωθεί στην πλήρη κατάρρευση της αυτοδιοίκησης και στην περαιτέρω λεηλασία των ελάχιστων πόρων των λαίκών νοικοκυριών. 
Εν τέλει, μία από τις βασικές αρμοδιότητες των Δήμων που είναι η ύδρευση και αποχέτευση, θέλουν να την καταστήσουν μη ασκήσιμη, ενώ η αιτία της κατάστασης αυτής, βρίσκεται στις περιοριστικές πολιτικές του Καλλικράτη, των μνημονίων και της λιτότητας, και ως «γιατρικό» προωθούνται οι "λύσεις" αύξησης των τελών ύδρευσης, ιδιωτικοποίησης, ή και μεταφοράς στην ΕΥΔΑΠ, για την οποία προμηνύεται η άμεση περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της. Στόχος να καλυφθούν οι -λόγω λιτότητας κυρίως- ζημιές και αστοχίες, από τα πενιχρά εισοδήματα των λαϊκών νοικοκυριών με μεγαλύτερες επιβαρύνσεις σε όλο το Δήμο Θηβαίων. Η εμμονή σ’ αυτή την αντίληψη οδηγεί σ’ αυτό που λέει ο λαός μας: «Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα».
Όμως υπάρχει άλλος δρόμος. Ο δρόμος της αντίστασης, της αξιοπρέπειας και του δημιουργικού αγώνα.
Το συνέδριο της ΚΕΔΕ γίνεται τις επόμενες ημέρες. Τα προβλήματα αυτά δεν είναι μόνο του Δήμου Θηβαίων. Η αντιμετώπιση τους, καθιστά αναγκαίο, ένα δημοκρατικό συντονισμό των αιρετών της αυτοδιοίκησης, που θα συγκρουστεί με τις πολιτικές του Καλλικράτη, με την μείωση των πόρων της αυτοδιοίκησης, με την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, με τη λεηλασία των τοπικών κοινωνιών, με τη λιτότητα των μνημονίων και με την εξαθλίωση των πολιτών. 
Αντί να τρέχουν οι δήμαρχοι στον Γερμανό γκαουλάιτερ Φούχτελ, ας τεθούν μπροστάρηδες στον αγώνα για την ανατροπή του Καλλικράτη, των μνημονίων, και των εργολαβικών συμφερόντων που λεηλατούν τους ανθρώπους και συσσωρεύουν κέρδη στην οικονομική ξένη και ντόπια ελίτ.



Θανάσης Σκούμας



Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο