Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

ΟΜΙΛΙΑ ΜΠΑΣΙΑΚΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ.

Ο Βουλευτής Βοιωτίας και Αν. Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης ΝΔ, Βαγγέλης Μπασιάκος, 
τοποθετήθηκε, τόσο στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, όσο και στην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου που αφορά το σύστημα αδειοδότησης των επιχειρήσεων. Η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι το νομοσχέδιο αυτό απλοποιεί τις σχετικές διαδικασίες, ενώ στην ουσία επιβαρύνει επιπλέον τους επίδοξους επιχειρηματίες, αποθαρρύνοντας τις επενδύσεις στη χώρα μας.
Είναι γνωστός, άλλωστε, ο Νόμος Χατζηδάκη (ν.4262/2014), νόμος-τομή για την ουσιαστική απλοποίηση, συντόμευση και κωδικοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων, τον οποίο σήμερα καταργεί η Κυβέρνηση, καθυστερώντας ακόμη περισσότερο την ομαλή πορεία των αδειοδοτήσεων. Ο Βαγγέλης Μπασιάκος, εκτός από τις πολλές Ερωτήσεις του προς τους αρμόδιους Υπουργούς, στη Βουλή, σε σχέση με τα προβλήματα και τις ενδεικνυόμενες λύσεις για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη κρίση τους, λόγω της υπερφορολόγησης, των αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών, της αύξησης του ενεργειακού κόστους, της έλλειψης ρευστότητας και του κακού οικονομικού κλίματος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, επισήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

 «Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μετά την αναγκαστική επίσπευση της συζήτησής του, ως επείγοντος, συζητείται σήμερα το νομοσχέδιο με τον βαρύγδουπο τίτλο «Νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας», με το οποίο λέτε ότι επιδιώκετε την ορθολογική αναδιάρθρωση και μεταρρύθμιση του συστήματος αδειοδότησης των επιχειρήσεων.
Η εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας, η κ. Μπακογιάννη, αναλυτικά αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιουργούνται από την εφαρμογή αυτού του νομοσχεδίου, που θα γίνει νόμος και συνέκρινε τις διατάξεις αυτές με τις διατάξεις του ισχύσαντος ν. 4262, του νόμου Χατζηδάκη, που ήταν ένας νόμος πολύ θετικός, ένας νόμος-τομή, θα έλεγα, ο οποίος ψηφίστηκε το Μάιο του 2014 και προέβλεπε την απλούστευση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων, με ένα σύστημα απλής αδειοδότησης με δήλωση αυτοσυμμόρφωσης, με τήρηση προτύπων και προδιαγραφών ανά δραστηριότητα και διεξαγωγή ελέγχων κατά τη λειτουργία από πιστοποιημένους φορείς. Μέσω ενός κεντρικού συστήματος διαχείρισης ή αδειοδότησης σε πολλές περιπτώσεις μπορούσε να ολοκληρωθεί ηλεκτρονικά και αυθημερόν. Εκδόθηκαν στο μεσολαβήσαν διάστημα (από το Μαϊο 2014) δύο υπουργικές αποφάσεις για την απλοποίηση της αδειοδότησης σε 103 δραστηριότητες και για 897 επαγγέλματα.
Έκτοτε, δυστυχώς, η σημερινή Κυβέρνηση, όλο αυτό το διατρέξαν διάστημα δύο περίπου ετών, δεν πήρε καμία ουσιαστική απόφαση επί του θέματος. 
Η ουσιαστική διαφορά του ν. 4262, του νόμου Χατζηδάκη, με το σημερινό νομοσχέδιο εντοπίζεται στη διαφορετική αντίληψη επί της αρχής. Ο ν. 4262 αποδεχόταν την πλήρη ελευθερία στην άσκηση οικονομικών δραστηριοτήτων, δίνοντας στο κράτος τη δυνατότητα να περιορίζει τη δραστηριότητα μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες και να διασφαλίζει έτσι το δημόσιο συμφέρον. Ενώ στο παρόν νομοσχέδιο προβλέπεται ότι, καμία οικονομική δραστηριότητα δεν μπορεί να ασκείται ελευθέρως, χωρίς να έχει υπαχθεί σε καθεστώς γνωστοποίησης ή έγκρισης. Έτσι, η μεταρρύθμιση του νομοσχεδίου σας, είναι μόνο ως προς το πότε ο επιχειρηματίας θα υποστεί τη βάσανο της γραφειοκρατίας, πριν ή μετά το άνοιγμα της επιχείρησής του. Καμιά τυποποίηση, καμιά κατάργηση γραφειοκρατίας. 
Αν ρωτήσετε έναν επίδοξο επιχειρηματία ποιος είναι ο μεγαλύτερος προβληματισμός του για να ξεκινήσει να επιχειρεί στην Ελλάδα, θα σας απαντήσει: «Η γραφειοκρατία, η δαιδαλώδης νομοθεσία, οι άπειρες υπουργικές αποφάσεις, οι νόμοι, που αλλάζουν από στιγμή σε στιγμή, οι διαδικασίες φορολογίας και ασφάλισης». Επιπλέον, η υπερφορολόγηση, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και του ενεργειακού κόστους και βεβαίως η έλλειψη ρευστότητας και το κακό οικονομικό κλίμα οδηγούν με βεβαιότητα σε λουκέτο δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις.
Αντί να δεσμευτείτε ότι θα τηρήσετε τις προτυποποιημένες διαδικασίες που ισχύουν σήμερα, αντί να εκδώσετε ΟΔΗΓΟΥΣ για κάθε μια δραστηριότητα, Οδηγούς για την καταγραφή των απαιτούμενων δικαιολογητικών, καθορίζοντας επακριβώς τι χρειάζεται και πότε για κάθε δραστηριότητα, λέτε στον πολίτη: «Ψάξε να βρεις και θα έχεις και την αποκλειστική ευθύνη» και θα χρωστά ο πολίτης και χάρη γι’ αυτό. 
Και ερωτώ: Με το συζητούμενο νομοσχέδιο τι αλλάζει για την απλοποίηση των διαδικασιών; Αυτό είναι το πρόβλημα, ότι δεν αλλάζει τίποτα!! Άλλωστε, εάν είχατε περιλάβει διατάξεις που απλοποιούν τις διαδικασίες, θα μπορούσατε να βάλετε και στον ίδιο τον τίτλο του νομοσχεδίου σας «απλούστευση των διαδικασιών», κάτι που δεν νομίζω ότι θα το παραλείπατε! 
Στην εκδήλωση «Τα βήματα του επιχειρείν», το Σεπτέμβριο του 2016, ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας κ. Ζαφείρης είπε ότι θεωρούμε τον επιχειρηματία υπεύθυνο και όχι ελεγχόμενο, ότι δεν ελέγχεται εκ των προτέρων, ότι τα δικαιολογητικά απλοποιούνται πάρα πολύ, ότι στον νόμο αυτόν υπάρχει ένα ειδικό τμήμα στο οποίο μπαίνει όλη η απλοποιητική διαδικασία και ότι γίνεται μια ηλεκτρονική πλατφόρμα για όλα τα δικαιολογητικά τα οποία απαιτούνται.
Ερωτώ, λοιπόν: Πού είναι αυτή η περιβόητη ηλεκτρονική πλατφόρμα που περιλαμβάνει τις προϋποθέσεις και τα προαπαιτούμενα; Ποια είναι η ηλεκτρονική διεύθυνσή της; Ακόμη και αυτό το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα που προβλέπεται στο άρθρο 14 θα λειτουργήσει σε δύο χρόνια. Ούτε καν το έχετε σχεδιάσει για να το ξεκινήσετε. Με συγχωρείτε, αλλά όλα αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Δεν είναι σοβαρή αντιμετώπιση της κατάστασης που βιώνει η χώρα. 
Στις 4 Ιουλίου του 2016 σε ερώτησή μου στη Βουλή σχετικά με το θέμα η κ. Τζάκρη και ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας μού απαντούν ότι η ομάδα διαχείρισης έργου είναι αρμόδια για τον προγραμματισμό και την προώθηση των απαραίτητων δράσεων για την εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη για να καταστεί ο νόμος αυτός πιο λειτουργικός στην εφαρμογή του, χωρίς αλλοίωση της βασικής φιλοσοφίας του. Ενώ λέγονται όλα αυτά, τι συμβαίνει και αλλάζετε τώρα το νόμο Χατζηδάκη; Ας μας απαντήσετε.
Με τον νόμο αυτόν είχαν καθοριστεί τα συγκεκριμένα βήματα για την κωδικοποίηση και τυποποίηση των διαδικασιών. Αυτό θα παρείχε ασφάλεια στο επιχειρείν. Εκδόθηκαν τρεις σχετικές υπουργικές αποφάσεις από το 2013. Είναι σύμπτωση ότι και οι τρεις φέρουν την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη; Από τότε μέχρι σήμερα, όμως, δεν έχει γίνει τίποτα!! Τον καταψηφίσατε τότε, τον ανακαλείτε και τώρα, χωρίς όμως να μας δώσετε μια εξήγηση για ποιον λόγο. Προτείνετε έναν νόμο που λέτε ότι θα καταστεί λειτουργικός σε δύο χρόνια, δηλαδή χάνουμε συνολικά τέσσερα χρόνια. Και αυτός είναι πολύ σημαντικός χρόνος για μια οικονομία που αντιμετωπίζει τα πολύ σοβαρά προβλήματα που υφιστάμεθα σήμερα. 
Δεν σας ενδιαφέρει, λοιπόν, η ελεύθερη οικονομία με κανόνες και διαφάνεια. Δεν εμπιστεύεστε τον επιχειρηματία, δεν τον διευκολύνετε και διώχνετε τις επενδύσεις. Όπως, παραδείγματος χάριν, είναι η πορεία των επενδύσεων για τα ακίνητα, όπου μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η Αθήνα είναι στην προτελευταία θέση, δηλαδή την εικοστή ένατη θέση, σε σύνολο τριάντα πόλεων. Γι’ αυτό πρέπει να επισπευστεί η πολιτική αλλαγή με την αποχώρησή σας.»





Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο