Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΑΡΚΕΖΙΝΗΣ: Το προφίλ ενός σερ


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEii0Q1RVWpuLK3tT5QLUVzSPazCpNoXwUQ6jDZMHnFnIuZY1hX54jdJkPv-iyfruZwHtyLoCvjfnDGP6kar2RDzIDkoETfPqyV53jhtxrztYmbXmCTcVfH3TF_xAlH3a9svwMKEq82h2dCg/s400/%CE%9C%CE%91%CE%A1%CE%9A%CE%95%CE%96%CE%99%CE%9D%CE%97%CE%A3.bmp
Καθηγητής σε φημισμένα πανεπιστήμια, νομικός σύμβουλος κορυφαίων ηγετών, βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας. Τα σενάρια τού επιφυλάσσουν ακόμα και ρόλο στην ελληνική πολιτική σκηνή.

Ιανουάριος 2007. Την πρώτη Κυριακή του έτους, ο Βασίλειος Μαρκεζίνης αναγορεύεται επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το ακροατήριο αποτελείται αποκλειστικά σχεδόν από καθηγητές πανεπιστημίου. Η είδηση περνά (ούτε καν) στα ψιλά των εφημερίδων.
Μάρτιος 2009. Ο κ. Μαρκεζίνης παραθέτει διάλεξη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, για «ζωτικά θέματα της εποχής μας». Η αίθουσα είναι ασφυκτικά γεμάτη από ανθρώπους κάθε ηλικίας. Στις πρώτες σειρές συναντάμε υπουργούς, βουλευτές, ακαδημαϊκούς και πρέσβεις. Ταυτόχρονα, ο Τύπος βρίθει δημοσιευμάτων για το έργο του κ. Μαρκεζίνη, αλλά και για το «φλερτ» με τη Νέα Δημοκρατία για την κατάληψη της πρώτης θέσης του ψηφοδελτίου των προσεχών Ευρωεκλογών.
Τι άλλαξε, λοιπόν, μέσα σε δύο χρόνια και η Ελλάδα «ανακάλυψε» ξαφνικά έναν από τους λαμπρότερους εκπροσώπους της Διασποράς; Και -κυρίως- ποιος είναι ο 65χρονος ακαδημαϊκός, με το μικροκαμωμένο παρουσιαστικό, που βρέθηκε εσχάτως στο επίκεντρο του δημόσιου ενδιαφέροντος;


Διεθνής αναγνώριση

Στη διεθνή κοινότητα -και δη στον αγγλοσαξονικό κόσμο- ο σερ Βασίλειος Μαρκεζίνης μόνο άγνωστος δεν είναι. Διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, έφυγε για την Αγγλία το 1969, τέσσερα χρόνια προτού ο πατέρας του, παλιός υπουργός των κυβερνήσεων Σοφούλη και Παπάγου, οριστεί πρωθυπουργός από το δικτατορικό καθεστώς. Αν ρωτήσετε τους καθηγητές της Νομικής, δεν πρέπει να θυμούνται άλλο φοιτητή που να πήρε το πτυχίο του με βαθμό 10!
Ανήσυχο πνεύμα, με ξεχωριστή καλλιέργεια και οξεία νομική σκέψη, απέκτησε δεύτερο διδακτορικό τίτλο από το Κέιμπριτζ. Στη συνέχεια δίδαξε στην Οξφόρδη (όπου ίδρυσε το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκού και Συγκριτικού Δικαίου), στο UCL του Λονδίνου, στο Λάιντεν της Ολλανδίας και στο Τέξας, ενώ ταυτόχρονα συνέγραψε 34 βιβλία και 130 νομικά άρθρα.
Θεωρείται, μάλιστα, μέχρι τις μέρες μας παγκόσμια αυθεντία στο Συγκριτικό Δίκαιο. Διετέλεσε νομικός σύμβουλος του Χέλμουτ Κολ, του Ζακ Σιράκ και του Μπιλ Κλίντον, επιστημονικός σύμβουλος του προέδρου του Γαλλικού Ακυρωτικού Δικαστηρίου, ενώ φέρει τον τίτλο του επίτιμου νομικού συμβούλου της βασίλισσας της Αγγλίας!

Δεν τον είδαν με καλό μάτι

Αν επέστρεφε νωρίτερα στη χώρα μας, το πιθανότερο είναι ότι θα αντιμετωπιζόταν με δυσπιστία και καχυποψία, λόγω του «νωπού» πολιτικού παρελθόντος του πατέρα του. Για τους ίδιους λόγους, αρκετοί στη Νέα Δημοκρατία δεν είδαν με καλό μάτι την πιθανή υποψηφιότητά του με το ευρωψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόμματος. Ανάμεσά τους σίγουρα δεν ήταν ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο Δημήτρης Σιούφας και ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, προσωπικοί φίλοι του κ. Μαρκεζίνη. Ούτε η Ντόρα Μπακογιάννη, με την πολύτιμη αρωγή του οποίου αναγορεύτηκε προ ολίγων μηνών ισόβιο συνδεδεμένο μέλος της Ακαδημίας Ανθρωπιστικών και Πολιτικών Επιστημών στο Παρίσι.
Και σε άλλους πολιτικούς χώρους, βέβαια, θα συναντήσουμε στενούς φίλους του κ. Μαρκεζίνη, όπως είναι ο Απόστολος Κακλαμάνης, ο Λεωνίδας Κύρκος και ο Φώτης Κουβέλης.
Ο τελευταίος, μάλιστα, μαζί με τον Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής, τον Απόστολο Κακλαμάνη, ήταν ομιλητές στην παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου του κ. Μαρκεζίνη «Σκιές από την Αμερική», που παρουσιάστηκε σε κατάμεστη αίθουσα της Μεγάλης Βρετανίας. Το βιβλίο περιέχει μια σειρά από άρθρα και δοκίμια του σερ Μαρκεζίνη πάνω στο σύγχρονο αμερικανικό επεκτατισμό.
Ο συγγραφέας σημειώνει με νηφαλιότητα και πειστική επιχειρηματολογία ότι και επί προεδρίας Ομπάμα δεν θα διαφοροποιηθεί η εξωτερική πολιτική της χώρας ως προς την Ευρώπη και ως προς τη χώρα μας, και προτείνει την ενίσχυση του ρόλου της Ρωσίας και την επιστροφή της στην καρδιά των ευρωπαϊκών εξελίξεων, επισημαίνοντας ότι θα οδηγήσει τον πλανήτη σε μια νέα ισορροπία.

Ρωσία και ΗΠΑ

Στο πρωθυπουργικό περιβάλλον προκαλεί ικανοποίηση η σύγκλιση του κ. Μαρκεζίνη με τη στροφή που έχει πραγματοποιήσει η κυβέρνηση, κυρίως στον ενεργειακό τομέα, προς τη Ρωσία, την ισχύ και τη σημασία της οποίας τονίζει δημόσια με κάθε ευκαιρία.
Ταυτόχρονα, όμως, προκαλεί προβληματισμό η σκληρή κριτική που ασκεί στην αμερικανική εξωτερική και εσωτερική πολιτική (τόσο του Τζορτζ Μπους όσο και του Μπαράκ Ομπάμα), δείγματα της οποίας υπάρχουν στην πρώτη του κιόλας δημόσια ομιλία, τον Ιανουάριο του 2007.
Ο κ. Μαρκεζίνης μπορεί να έχει ακόμα ως μόνιμη κατοικία, μαζί με τη σύζυγό του Ευγενία, την Οξφόρδη, τα τελευταία δύο χρόνια ωστόσο έχει «στεριώσει» για τα καλά στην Ελλάδα.
Μέλος, από το 2007, του Διοικητικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Ωνάσης» και τακτικός ομιλητής στο Megaron Plus, αρθρογραφεί συχνά σε εφημερίδες και συγκεντρώνει υψηλές παρουσίες στις παρουσιάσεις των βιβλίων του. Μπορεί να δηλώνει ότι δεν τον ενδιαφέρει η ενασχόλησή του με την πολιτική, αλλά «φλερτάρει» διακριτικά με αυτή.
Και ίσως μια πρόταση για αξιοποίησή του σε κάποιο υψηλό πόστο, από το οποίο θα μπορούσε να συνεισφέρει ιδίως στην εξωτερική πολιτική της χώρας, να μην τον άφηνε αδιάφορο. Άλλωστε, όπως δήλωσε και ο ίδιος στην πρόσφατη παρουσίαση του βιβλίου του «Σκιές από την Αμερική», σημειώνοντας ότι πάντα θα είναι παρών όποτε τον χρειαστεί η χώρα: «Κρατώ στο ακέραιο την ελευθερία του λόγου μου και την ασκώ στο φουλ για την πατρίδα μου». Και ακόμα περισσότερο: «Θα συμμαχούσα ακόμα και με το διάβολο για την πατρίδα μου, αρκεί να διατηρηθεί η πατρίδα μου».

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

-Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 10 Ιουλίου 1944
-Έλαβε από τη Νομική Αθηνών το πρώτο του πτυχίο με βαθμό απολυτηρίου 10 και το πρώτο διδακτορικό με άριστα
-Είναι ο μόνος Έλληνας μέλος επτά Ακαδημιών: Αγγλίας, Ελλάδας, Γαλλίας, Ιταλίας, Βελγίου, Ολλανδίας, Αμερικής
-Του έχουν απονεμηθεί μεγαλόσταυροι από τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία
-Έχει διδάξει σε 25 διαφορετικές νομικές σχολές στον κόσμο, μεταξύ των οποίων της Οξφόρδης, του UCL, του Τέξας και του Λάιντεν
-Το 2005 του αποδόθηκε ο τίτλος «SIR» από τη βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ για τις υπηρεσίες του στις διεθνείς νομικές σχέσεις
-Η αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών το 2007 σηματοδοτεί και την επιστροφή του στην Ελλάδα
-Είναι παντρεμένος με την Ευγενία Τρυπάνη, με την οποία έχουν δύο παιδιά, τον Σπύρο και την Ιουλιέττα.
Πηγή : http://www.sigmalive.com

Μια σύγκρουση με την Τουρκία είναι ενδεχόμενη!
(Συνένευξή του στην εφημερίδα "ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ")

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο