Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

 Σώθηκαν 221, 11 τραυματίες, 21 αγνοούμενοι, δύο οι συλληφθέντες δουλέμποροι

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια 221 μεταναστών όταν το ξύλινο πλοίο στο οποίο επέβαιναν βυθίστηκε 30 μίλια ΝΔ της Κέρκυρας. Ωστόσο, αγνοούνται ακόμα 21 άτομα ενώ οι μετανάστες που περισυνέλεξε φορτηγό παραπλέον πλοίο, μεταφέρθηκαν ήδη στην Κέρκυρα.





Μεταξύ των 221 ατόμων είναι και 11 παιδιά, ενώ 11 από τους μετανάστες ήταν τραυματίες και μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Κέρκυρας για νοσηλεία.











Έμεναν καιρό στην Ελλάδα, αναχώρησαν από Πελοπόννησο;




Οι μετανάστες είναι Αφγανοί ενώ στην πλειονότητά τους μιλάνε καλά ελληνικά, καθώς είχαν έρθει παρανόμως στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια και επιχειρούσαν να βρουν τρόπο διαφυγής στη βόρεια Ευρώπη με αρχική κατεύθυνση την Ιταλία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ελληνικών αρχών, αφετηρία του πλοίου που τους μετέφερε ήταν κατά πάσα πιθανότητα ερημική περιοχή στα δυτικά ή νοτιοδυτικά παράλια της Πελοποννήσου.

Ήδη, έχουν συλληφθεί δύο άτομα από τους 221 ως μέλη του πληρώματος ενώ οι Λιμενικές Αρχές αναζητούν άλλους τουλάχιστον τρεις. Οι δύο συλληφθέντες, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι τουρκικής υπηκοότητας.



Τους περισυνέλεξε ολλανδικό πλοίο



Η περιπέτεια των μεταναστών ξεκίνησε χθες αργά το βράδυ, όταν από το πλοίο που τους μετέφερε, ένα ξύλινο σκάφος μήκους 35 περίπου μέτρων, μεταδόθηκε σήμα SOS. Την ώρα εκείνη, έπνεαν ισχυροί άνεμοι εντάσεως 6-7 Μποφόρ και, σύμφωνα με μαρτυρίες των ναυαγών, το σκάφος κόπηκε στα δύο και βούλιαξε. Κοντά βρισκόταν το φορτηγό πλοίο «Memontum Scan» με ολλανδική σημαία το οποίο έσπευσε σε βοήθεια και με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του πληρώματός του, κατόρθωσε και περισυνέλεξε 221 άτομα ενώ παράλληλα ειδοποίησε το Θάλαμο Επιχειρήσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας.

Αμέσως ξεκίνησε γιγαντιαία προσπάθεια εντοπισμού των ναυαγών, οι οποίοι, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των συνεπιβατών τους, ανέρχονται σε 21 μετανάστες. Οι έρευνες συνεχίζονται μέχρι αυτή την ώρα και συμμετέχουν σκάφη του Λιμενικού Σώματος, του Π.Ν. αλλά και δύο ελικόπτερα τύπου Super Puma.



Έσπευσαν αρχές και εθελοντές



Στην Κέρκυρα, άμεση ήταν η κινητοποίηση των τοπικών αρχών αλλά και εθελοντικών οργανώσεων. Το Παράρτημα Κέρκυρας της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης αλλά και του Ερυθρού Σταυρού, έσπευσαν στην προβλήτα των κρουαζιεροπλοίων στο νέο λιμάνι για να παράσχουν βοήθεια στη μεταφορά των μεταναστών από το πλοίο στην ξηρά αλλά και στη διανομή τροφίμων και ρουχισμού για να καλύψουν τις πρώτες ανάγκες των ταλαιπωρημένων συνανθρώπων μας.

Συγκινητική ήταν η προσπάθειά τους να παρηγορήσουν και να δώσουν ψυχική συμπαράσταση στους μετανάστες και, κυρίως, στα μικρά παιδιά τα οποία ήταν εμφανώς σοκαρισμένα από την περιπέτεια που έζησαν και λίγο έλλειψε να στοιχίσει τη ζωή τους.

Παρόντες καθ΄όλη τη διάρκεια της επιχείρησης αποβίβασης των μεταναστών ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Χρήστος Σκούρτης και ο δημαρχών αντιδήμαρχος Κέρκυρας Τάκης Καρύδης, οι οποίοι συντόνισαν και τις προσπάθειες για την παροχή των όποιων διευκολύνσεων και ενεργειών από πλευράς Αυτοδιοίκησης και τοπικών υπηρεσιών.

Στο σημείο έσπευσαν και στελέχη των κομμάτων του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ διαθέτοντας τις δυνάμεις των κομματικών τους μηχανισμών σε ό,τι είχε ανάγκη η πολιτεία για τους μετανάστες.



Τα εύσημα στο πλήρωμα του φορτηγού



Το φορτηγό πλοίο που περισυνέλεξε τους μετανάστες αναμένεται να αναχωρήσει αργά σήμερα το απόγευμα από την Κέρκυρα, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί η αυταπάρνηση και ευαισθησία του καπετάνιου του και του πληρώματος να σώσουν τους συνανθρώπους με όποιο κόστος.

Τέλος, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αποφασίσουν οι αρχές για την τύχη των μεταναστών και για τη μεταφορά τους σε άλλα μέρη της Ελλάδας, αφού στην Κέρκυρα δεν υπάρχει υποδομή για τη φιλοξενία και παραμονή τους.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο