Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Επιστολή βορειοηπειρώτη.


Αγαπητέ αδερφέ,



πάνε τόσες μέρες που είμαι φευγάτος απ' την Κορυτσά και δεν βρήκα λίγο χαρτί κι ένα μολύβι για να σε γράψω. Αφού πέρασα έρπειν τα σύνορα μαζί με άλλους πέντε, βρήκαμε ένα ταξιτζή και του δώσαμε όλες τις οικονομίες που κάναμε 30 χρόνια και αυτός μας πήγε στη λίμνη τις Καστοριάς. Μόλις είδαμε τι λίμνη αυτός είπε: εδώ είναι ομόνοια, Αθήνα, κατεβείτε! Και μεις κατεβήκαμε και απορούσαμε πως χώραν 4000000 άνθρωποι μέσα σε 1000 σπίτια! Τελικά όμως μετά από 7 μέρες ποδαρόδρομο βρήκαμε την Αθήνα.


Ωραία χώρα η Ελλάδα αλλά λίγο σκοτεινή τα βράδια, ειδικά άμα έχουν αυτό το παράξενο έθιμο που το λένε απεργία! Και είναι κάτι σαν το ραμαζάνι που κάνουν οι μουσουλμάνοι εκεί στην Αλβανία πάνω σε μας. Όταν το 'χουν αυτό, γεμίζουν κάτι μαύρες πλαστικές σακούλες που βρωμάνε και τις πετάνε στο δρόμο, στοίβες!!! Δεν ξέρω άμα γεμίζει ο δρόμος τι κάνουν, αν τις μαζεύουν η αν αλλάζουν χωριό;

Έχουν και κάτι μεγάλα μαγαζιά που από έξω γράφουν "τράπεζα" και είναι μέσα γεμάτα λεφτά, εκατομμύρια!!! Αλλά είναι κλειστά και κανένας δεν πάει να τα πάρει....χορτάτοι άνθρωποι...όπως εμείς Αλβανία έχουμε ποδήλατα αυτοί εδώ έχουν αυτοκίνητα και προσπαθεί ο ένας να χτυπήσει τον άλλο! Έχουν κάτι λάμπες στο δρόμο που άμα δείχνει πράσινο περνάνε κανονικά, πορτοκαλί πατάνε γκάζι και με κόκκινο φεύγουν σα βολίδα! Ίσως γι' αυτό να σημαδεύουν τους πεζούς τόσο καλά...Τρεις μέρες φοβήθηκα να αλλάξω πεζοδρόμιο! Τώρα όμως έμαθα και τους ξεφεύγω, ίσως γι' αυτό να νευριάζουν και να με δείχνουν με τα πέντε δάχτυλα.. Μπορεί όμως και να με χαιρετάνε! Δεν είμαι σίγουρος!

Κανένας δεν δουλεύει εδώ αδερφέ και όποιος πάει να δουλέψει βγαίνουν κάτι κράνη με ρόπαλα και δέρνουν δέρνουν δέρνουν.... Βάρβαρο πράμα αυτό το ξύλο! Τουλάχιστον εκεί σε μας σε σκοτώνουν μια και καλή... Αδερφέ!!? Άμα δεν βγάζεις τα γράμματα είναι γιατί τρέμω από την πείνα και δω η πείνα είναι χειρότερη από Αλβανία, γιατί εκεί ούτε φαγητά βλέπεις, ούτε κανέναν να τρώει !Εδώ όμως με πήγαν σε ένα μεγάλο μπακάλικο που στα ελληνικά το λένε“πρισντουνίκ”και λιποθύμησα τρεις φορές μέσα αλλά μετά συνήθισα και να σε πω και την αμαρτία μου έκλεψα και μια κονσέρβα πολύ νόστιμη! Τέτοιο ωραίο πράμα δεν έχω ξαναφάει! Είχε και φωτογραφία ένα σκυλί απ έξω αλλά τι με νοιάζει εμένα, εγώ το ευχαριστήθηκα!!! Μόλις χόρτασα όμως, σκέφτηκα, μήπως αυτό που έφαγα ήταν σκυλί και θυμήθηκα τον δικό μας το Βεληγκέκα και άρχισα να κλαίω.... Λες να είναι τόσο νόστιμος και ο Βεληγκέκας μας και να μη το ξέρουμε? Εδώ όμως με φαίνεται αδερφέ, οι άνθρωποι είναι πιο πεινασμένοι από μας...Όλη την ημέρα ψωνίζουν τόνους από φαγητά λες και έχουν να φάνε απ' το δεύτερος παγκόσμιο πόλεμο και μετά το βράδυ πάνε σε κάτι μαγαζιά και πίνουνε και κάτι άνθρωποι που κρατάνε μικρόφωνα ουρλιάζουν σαν το Βεληγκέκα μας όταν τον δέρνεις και αυτοί από κάτω προσπαθούν να τους πετύχουν με ότι πιάτα τους περίσσεψαν απ το φαΐ !!! Αυτός ο ελληνικός ο καπιταλισμός μυστήριο πράγμα...Θυμάσαι αδερφέ που πριν μερικά χρόνια σύλλαβαν τη γιαγιά έξω από το καφενείο επειδή είπε ότι εκτός από το σοσιαλισμό υπάρχει και η μοναξιά? Να τη φιλήσεις σταυρωτά και να την πεις να μη στεναχωριέται γιατί και στο σοσιαλισμό και στον καπιταλισμό η μοναξιά παντού ίδια είναι!





Απόσπασμα από "Άγαμοι Θύται."



Θα 'θελα να 'ξερα στις μέρες μας τι μπορεί να έγραφε μια ανάλογη επιστολή!? Φαντάζομαι όχι τα ίδια, αλλά χειρότερα σίγουρα...Μας βλέπει με το ίδιο μάτι τώρα ο Βορειοηπειρώτης και ο κάθε μετανάστης που έρχεται στην Ελλάδα;;; Η σαν κατώτερους,ανίκανους, χρεωμένους, χωρίς μέλλον, που δεν μπορούν να τους προσφέρουν το οτιδήποτε! Πολλοί από τους τότε μετανάστες είναι ήδη στη χώρα μας πετυχημένοι επαγγελματίες και αγρότες!Οι νέοι άρχισαν να φεύγουν ξανά για τις πατρίδες τους και αυτοί που ήταν να έρθουν το έχουν ήδη μετανιώσει! Όσο περνάνε τα χρόνια απ' ότι φαίνεται πάμε προς το χειρότερο και όλοι οι υπόλοιποι προς το καλύτερο...

Τσάμπα το τείχος...Χαζοί είναι να έρθουν;

Εκτός αν το κάνουνε για να μη μπορούμε να φύγουμε εμείς!



Από Γιάννης
 
RAMNOUSIA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο